Snelle Quinoarisotto met Verse Kruidenbouillon (Vegan & Glutenvrij)

_DSC0561

Dit gerecht is een variant op klassieke risotto, maar in plaats van koolhydraatrijke witte rijst gebruik ik hier quinoa. Quinoa bevat veel eiwitten en zorgt voor een langer verzadigd gevoel dan geraffineerde granen. Net als rijst is quinoa glutenvrij. Traditionele risotto wordt gemaakt met veel boter en kaas, maar die heb ik geskipt in dit recept om deze quinoarisotto ook vegan en koemelkvrij te maken. Geroosterde pitten en een rijke kruidenbouillon zorgen hier voor de rijke smaak. Het voordeel daarvan is dat deze risotto ook meteen lichter verteerbaar is dan haar klassieke broertje. Dat maakt dit gerechtje tot een heerlijke lunch, voorgerecht, bijgerecht of lichte avondmaaltijd.

_DSC0573

Het idee om rijst te vervangen door quinoa in allerlei gerechten is niet nieuw. Het internet loopt bijna over van de recepten voor quinoa-sushi, quinoa-paella, en jawel, quinoa risotto. Waarom ik dan nog de nood voel om dit recept met jullie te delen? Ten eerste, omdat het gewoon superlekker en gezond is om risotto te maken van quinoa, en omdat ik er niet vanuit ga dat iederéén die dit leest het idee al eens is tegengekomen. Ten tweede, omdat ik deze risotto maak met een simpele, supersnelle homemade kruidenbouillon in plaats van met de traditionele bouillonblokjes en goedkope witte wijn. Dat witte wijn weglaten gezonder kan zijn, daar kan iedereen wel opkomen. Maar de bouillonblokjes? Ik zal hieronder even uitleggen waarom.

Wie net als ik glutenvrij, gistvrij en additievenvrij eet, begrijpt misschien mijn probleem met bouillonblokjes wel. Vele bouillonblokjes bevatten tarwezetmeel om de bouillon in een mooie blokjesvorm te houden. Er bestaan glutenvrije blokjes, maar die zijn dan weer gemaakt van sterk bewerkt maïszetmeel. En dat is nog maar het topje van de ijsberg. Ik daag u uit om de keukenkast open te trekken en de ingrediëntenlijst op een willekeurig pakje bouillonblokjes te lezen. Palmvet, gist, suiker, geraffineerd zout, en waarschijnlijk een hele lijst aan onbegrijpelijke smaakversterkers en E-nummers maken daar de grote sier. Biologische bouillonblokjes mogen dan van die laatste verstoken zijn, ze blijven meestal transvetten, zetmelen en suikers bevatten. Bouillon gezond, zeg je? Yeah right. Toch niet op deze manier.

In een ideale wereld zouden we allemaal elke dag liters verse groenten- of beenderbouillon maken zoals het hoort: groenten of botten urenlang laten pruttelen zodat het water de voedingstoffen en smaken optimaal kan opnemen en wij al onze soepen, sauzen en drankjes kunnen opfleuren met dit zelfgemaakt, hemels en gezond spul. In een ideale wereld zouden we allemaal zeeën van tijd hebben, of toch tenminste een gigantische diepvries om het resultaat van een glorieus moment van ijverigheid in te vriezen. Mijn diepvries is echter petieterig klein en mijn glorieuze bouillonmomenten zijn beperkt, dus zocht ik een sneller alternatief voor bouillon. Soepen en sauzen maak ik vaak gewoon zonder, maar voor een risotto moest ik wel iets vinden – de basis van risotto is nu eenmaal dat je het graan kookt met open deksel, in een soort van smaakvolle, rijke vloeistof.

Deze kruiden’bouillon’ – het is eigenlijk meer kruidenthee met zeezout – is het resultaat van een beetje geëxperimenteer in de keuken. Het is niet hetzelfde als échte bouillon, maar het kan de smaak van instant bouillonblokjes-bouillon met gemak evenaren en is bovendien gezond voor je. Je kiest zelf welk en hoeveel zout je toevoegt (ik raad je wel aan om er niet al te zuinig mee te zijn – gebruik ongeraffineerd grof zeezout of himalayazout, die zijn het natuurlijkst). Verse kruiden zoals tijm, oregano, salie en rozemarijn boosten je immuunsysteem en zijn ontstekingsremmend. Heb je geen verse kruiden voorhanden, dan kun je een beetje vals spelen door zakjes kruidenthee te gebruiken – bijvoorbeeld tijmthee, saliethee, of een mengeling van verschillende provencaalse kruiden. Of probeer eens een pittigere theemix met gember, cayenne en kaneel voor een exotischer resultaat.

Wie tijd heeft en deze risotto toch graag met verse groentebouillon wil maken, vind een recept voor een vrij snelle bouillon in dit noedelgerecht. Je hebt ongeveer 1,5 tot 2 uur nodig om een goede bouillon te trekken. Zweer je toch bij je oude vertrouwde bouillonblokjes, geen probleem natuurlijk. Dit recept werkt met alle soorten vloeistof.

_DSC0567

Garneer je risotto zoals je wil – hier heb ik hem opgediend met courgettelinten gemaakt met een spiralizer, boerenkool en geroosterde pompoenpitten. Limoen, koude olie, verse kruiden en bladgroen en geroosterde zaden of noten zorgen voor een mooie presentatie en interessant smaakpalet.  Maar je kan net zo goed meer of andere groenten toevoegen bij de risotto-basis. Als je wil kan je er op het einde nog wat geraspte pecorino (schapenkaas) over raspen voor een nog vollere smaak en textuur. Deze risotto blijft nog 2 dagen goed in de koelkast, is ook lekker koud en gemakkelijk mee te nemen. Ideaal voor een snelle restjes-lunch op het werk dus.

_DSC0551 (2)

Quinoarisotto met Verse Kruidenbouillon 

Ingrediënten (voor 2 personen):
– 1 klein kopje/200 gram quinoa
– 3 kopjes/750 ml kruidenbouillon (zie onder)
– 1 kleine rode ui of 2 sjalotjes, fijngesneden
– 2-3 teentjes look, geperst of klein gesneden
– 2 el koudgeperste olijfolie of kokosolie + meer om te serveren
– sap van 1 kleine limoen
– zeezout en chilivlokken of zwarte peper

voor de kruidenbouillon:
– 750 ml water
– 1,5 tl grof zeezout of himalayazout (of naar smaak)
– 2 takjes verse rozemarijn
– 2 takjes verse tijm
– 2 takjes oregano
– 2 stengels lavas
– 5 blaadjes verse salie
– 2 blaadjes laurier
OF gebruik ca. 2-3 theezakjes van je favoriete kruidenthee

om te serveren:
– 1 kleine courgette, in dunne linten
– 4 jonge blaadjes boerenkool, fijngesnipperd (of ca. 50 gram rucola)
– een handvol pitten of noten, in de pan geroosterd
– een handvol verse bladpeterselie
– geraspte biologische pecorino of edelgistvlokken
– een scheutje koudgeperste olijfolie

Maak eerst de kruidenbouillon. Breng water aan de kook. Was de kruiden en doe ze in een hittebestendige kom of maatbeker. Giet hier 750 ml water over. Voeg het zout toe en laat de bouillon even trekken.

Spoel de quinoa af in een zeef en laat uitlekken. Verhit de olie op een middelhoog vuur in een grote, diepe pan, zoals een wokpan. Voeg de gesnipperde ui toe en roerbak ca. 2 minuten tot de ui glazig wordt. Voeg ook de look, chilipeper en een snufje grof zout toe. Roerbak nog ca. 1 minuut en voeg dan de quinoa toe. Roer met een houten lepel zodat de quinoa niet aanbrandt.

Voeg na ongeveer twee minuten de helft van de kruidenbouillon toe (schep de takjes uit de bouillon of giet de bouillon door een zeef, je hebt de kruidentakjes en -blaadjes niet verder nodig). Breng aan de kook en draai het vuur laag. Laat de quinoa verder pruttelen zonder deksel op een laag vuurtje. Roer af en toe. Wanneer al het water verdampt is, voeg je opnieuw wat van de bouillon toe (ongeveer 1/3e kopje per keer). Herhaal net zolang tot de quinoa gaar is en al het water verdampt is. Dit zou in totaal zo’n 20 minuten moeten duren. Het is niet erg als je nog wat bouillon over hebt. Heb je te weinig bouillon, voeg dan nog wat warm water toe.

Wanneer de quinoa gaar is (er vormt zich dan een wit vliesje op de korrel), laat je al het overige water verdampen. Roer zodat de quinoa niet aanbrandt (als je nog erg veel water hebt, draai het vuur dan weer harder en roer constant).  Draai het vuur uit en breng verder op smaak met peper, zout, limoensap en olijfolie. Roer -als je deze gebruikt- de geraspte pecorino door de risotto. Garneer met bladgroen, verse kruiden, olijfolie, groentelinten en licht geroosterde pitten of noten. Of kies een andere garnituur naar keuze. Smakelijk!

Een reactie op “Snelle Quinoarisotto met Verse Kruidenbouillon (Vegan & Glutenvrij)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s