Filosofie

Welkom! Op Lindylicious deel ik mijn recepten voor een evenwichtig, gemakkelijk en vooral lekker leven zonder suiker, tarwe, koemelk en bewaarmiddelen. Daarvoor maak ik gebruik van onbewerkte, natuurlijke en gezonde ingrediënten. Je vind hier dus een heleboel inspiratie voor een eetpatroon gebaseerd op pure voeding’, écht eten dat je lichaam voedt in plaats van vult.

Gezonde en verantwoorde voeding staat centraal in mijn keuken. Ik hou ervan me te laten inspireren door al het goede wat het land en de seizoenen ons te bieden hebben. Groenten en onbewerkte hele (glutenvrije) granen stelen de show in vele van mijn gerechten. Ik vertrek van fantastische, vooral plantaardige en biologische ingrediënten om eenvoudige, snelle en toegankelijke receptjes te creëren waar iedereen van kan genieten.

Met deze blog wil ik aantonen dat gezond eten helemaal niet moeilijk, duur of tijdrovend hoeft te zijn! Mits een klein beetje planning en kennis ben ook jij in staat om je keuken om te toveren tot een paradijs van puur eten – en puur geluk. Want wanneer je de suiker, geraffineerde koolhydraten, E-nummers en andere zwaar bewerkte crap je voorraadkast uitgooit en vervangt door échte voeding, krijg je er meer dan alleen smaak voor terug. Je krijgt weer energie, hebt minder last van verterings- en andere kwaaltjes, je kunt je eetbuien beter controleren, je gewicht wordt stabieler, je huid wordt mooier, je voelt je gezonder en je straalt van binnenuit! Een goed recept voor geluk, niet?_DSC0014Ik ga op zoek naar een eetpatroon dat goed is voor mijn lichaam, maar ook voor de aarde. Gelukkig vullen die twee elkaar vaak aan. Overwegend plantaardig, lokaal en seizoensgebonden eten zijn mijn belangrijkste principes. Vlees en zuivel zijn verantwoordelijk voor een groot deel van de wereldwijde CO2-uitstoot, waterverbruik en landgebruik. Daarom vind je hier onder andere heel wat vegetarische en vegan recepten.

Ik moet bekennen: ik ben zelf geen vegetariër of veganist, maar ik probeer desondanks mijn consumptie van dierlijke producten te beperken tot een paar keer per week. Ik kies altijd voor biologische dierlijke producten en ik zou iedereen aanraden dat ook te doen wanneer je melkproducten, eieren of vlees koopt. De dieren zijn beter behandeld en beter gevoed, en tenslotte eet jij via vlees of melk ook de voeding en stress van het dier weer op! Voor mij werkt dit part-time-vegan-eten heel goed en hoeveel respect ik ook heb voor doorwinterde veganisten en vegetariërs, ik ben van mening dat het nog steeds beter is als heel veel mensen hun consumptie van dierlijke producten drastisch terugschroeven, dan om een paar mensen te bekeren tot een volledig veganistische levensstijl. Met deze blog wil ik vooral andere niet-veganisten inspireren om de kaas en eieren op hun bord af en toe eens te vervangen door wat anders.

Je zult merken dat ik ook een groot voorstander ben van een suikervrij en fructose-arm voedingspatroon. Fructose, naast glucose één van de twee soorten suikers die samen sucrose oftewel gewone tafelsuiker vormen, kan een gevaarlijke ziek- en dikmaker zijn en eet je dus best met mate. Fructose komt vooral in hoge concentraties voor in alle tafelsuiker, rietsuiker, agavesiroop, honing, ahornsiroop, fruitsappen, frisdrank en gedroogde vruchten. Deze voedingsmiddelen eet je dus beter niet te veel.

Hoe zit dat dan met fruit? Fructose komt van nature ook voor in fruit. Wanneer je gematigd fruit eet, zo’n 2 stuks per dag in de hele vorm, wordt de fructose relatief traag opgenomen in combinatie met vezels, vitaminen, mineralen en water. Voor de meeste mensen vormt dit helemaal geen probleem. Integendeel, fruit is net gezond, maar eet het niet als maaltijd op zich en kies regelmatig voor laag-fructose fruit zoals bessen, kiwi’s en pompelmoes._DSC0035Gezond en puur eten vraagt even een mindswitch, maar eens je vertrouwd geraakt met nieuwe ingrediënten en kookwijze is het veel gemakkelijker dan je denkt! Waar mogelijk maak ik gebruik van een minimum aan ingrediënten die ook vaak terugkomen in andere recepten. In het begin zal je wat moeten wennen aan nieuwe producten, maar dat wordt snel een routine. Wil je weten wat ik in huis heb, neem dan hier alvast een kijkje. Gezond eten hoeft trouwens niet duur te zijn met een paar simpele truucjes: probeer zoveel mogelijk lokaal en seizoensgebonden te kopen, geef geen geld aan verleidelijke maar waardeloze bewerkte producten en gooi zeker niets weg.

Anders gaan eten lijkt misschien een grote inspanning aan het begin van de rit, maar het is de moeite meer dan waard. Onze dagelijkse voeding heeft nu eenmaal een grote invloed op ons lichaam en onze geest, op onze gemoedstoestand en zelfs op onze persoonlijkheid. Je eetpatroon omgooien vraagt wat organisatie en moeite, maar ik ben er zeker van dat dat voor iedereen mogelijk is! Begin bij het begin, probeer hier en daar eens een receptje en laat je steeds meer verleiden tot het pure geluk.

Hier vind je wat meer concrete informatie om zelf de switch te maken!
Wat kan ik wel en niet eten in een gezond en puur voedingspatroon?
Waarom suiker- en fructosevrij?

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s