PERFECTE AARDAPPELTJES UIT DE OVEN

_DSC1245

Deze krokante aardappeltjes uit de oven zijn altijd een groot succes. Je hoeft er zo goed als geen tijd in te steken (je moet ze zelfs niet schillen!) en ze zijn verslavend lekker. Dit gerecht is zowat mijn makkelijkste en lekkerste bijgerecht dat ik al op ontelbare etentjes en feestjes geserveerd heb en het heeft me nog nooit teleurgesteld. Het geheim van deze aardappeltjes is dat je ze – lekker makkelijk – ongekookt in de oven zet en ze genoeg tijd geeft om daar langzaam te garen. Een geweldig gerechtje om in grote of kleine hoeveelheden te maken, heel eenvoudig en gewoon erg lekker.

Ik maakte dit gerecht altijd met de kleinste aardappels die overbleven op de biomarkt toen ik er in het groentekraam werkte. De meeste mensen kozen er de grote aardappelen uit – makkelijker om te schillen – maar ik was meer dan tevreden om de kleine ‘overschotjes’ met schil en al in de oven te duwen. Kies voor dit gerecht bij voorkeur voor biologische aardappeltjes, waarbij je de schil zonder problemen (en schadelijke pesticiden) kan gebruiken. Je neemt best een vastkokende aardappelsoort, zoals agria of charlotte. Kies er bij voorkeur de niet al te grote exemplaren uit, of ga voor grote krieltjes. Ook nieuwe aardappelen lenen zich perfect tot dit gerecht.

Je kan de rozemarijn vervangen door gedroogde rozemarijn of verse of gedroogde tijm. Chili en paprikapoeder zijn dan weer perfect voor een hete tex-mex variant op deze aardappels. Als je niet tegen look kan, kan je deze gewoon weglaten. Experimenteer gerust naar hartelust met je favoriete kruiden, je moet al veel moeite doen om deze patatjes te verpesten.

Enkele tips voor perfecte aardappeltjes:
– Gebruik niet te veel olie: 2-3 flinke eetlepels olijfolie per kilogram aardappelen is voldoende.
– Meng de olie, het zout en gedroogde kruiden met je handen door de aardappeltjes voor je ze in de oven zet.
– Leg de schaal van de aardappeltjes niet te vol. Je krijgt het beste resultaat wanneer de aardappeltjes zoveel mogelijk naast in plaats van op elkaar liggen.
– Gebruik voldoende zout, het liefste zeezout met een groffe korrel.
– Roer de aardappeltjes tijdens het uur dat ze in de oven staan één of twee keer om, zodat ze niet aan de bodem gaan plakken en allemaal even krokant worden.
– Plakken je aardappels te hard aan de bodem van je ovenschaal, gebruik dan de volgende keer bakpapier.
– Als de aardappels niet genoeg bruinen, kan je de oven de laatste tien minuten wat harder zetten of de grillstand gebruiken (houd je aardappelen dan wel goed in de gaten zodat ze niet verbranden!)

_DSC1232

Perfecte Aardappeltjes uit de Oven met Rozemarijn

Voor 4-5 personen:

– 1 kilogram vastkokende, kleine aardappelen (liefst biologisch)
– 2 tot 3 eetlepels olijfolie
– 4-5 teentjes look
– flinke snuf (grof) zeezout
– 4-5 takjes verse rozemarijn of tijm (of een eetlepel gedroogde kruiden)
– zwarte peper, chilivlokken of chilipoeder (optioneel)

Verwarm de oven voor op 180°C. Was en spoel de aardappelen. Snijd iedere aardappel in 2 tot 6 min of meer gelijke blokjes. Pel de look en plet de teentjes lichtjes met je duimen of onder een keukenmes. Leg de aardappelen in een grote ovenschaal. Giet de olie erover en bestrooi royaal met zout en de gedroogde kruiden. Meng alles goed met je handen. Schik de look en de verse kruiden tussen de aardappelen.

Zet de aardappeltjes ongeveer drie kwartier tot een uur in de oven op 180°C, tot ze zacht zijn aan de binnenkant en lichtbruin en krokant aan de buitenkant.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s