Pasta met ‘Romige’ Tomatensaus (vegan en glutenvrij)

Op sommige dagen gaat er niets boven een simpele, snelle pasta als lunch of avondmaal. Een all time favorite blijft de pasta met tomatensaus. In Italië gooi je dan gewoon een paar gehakte tomaten in olijfolie en look om je saus te maken. Maar  onze tomaten kunnen helaas niet tippen aan de echte mediterraanse tomaat. Bovendien mag het in deze winterse maanden soms ietsje meer comfort food zijn. Een tomatenroomsaus is daarvoor de ideale oplossing. En daar heb je dus helemaal geen room voor nodig. 

_DSC0665

Deze vegan variant van tomatenroomsaus smaakt net zo vol en romig als de gewone versie maar is makkelijker verteerbaar en veel gezonder. Het geheime ingrediënt: avocado. Geen nood meer aan bewerkte roomvervangers (denk maar aan sojaroom) en dat soort zaken. De avocado is een natuurlijk wondermiddel dat deze saus in één keer smaakvol en romig maakt en een vol gevoel geeft. En natuurlijk veel gezonder is dan de doorsnee vettige tomatenroomsaus. 

Glutenvrije pasta kun je tegenwoordig zelfs in de gewone supermarkt vinden, maar ik verkies de bruine rijstpasta uit de natuurwinkel. Deze is lekkerder en gezonder dan de meeste witte soorten op basis van maïsmeel die je in de gewone winkel vindt. Kook de pasta voor dit recept zeker niet te lang maar nét al dente voor een geweldige Italiaanse maaltijd. 

_DSC0661

Pasta met ‘Romige’ Tomatensaus

ingrediënten:
(voor 2 personen)
– 250 gram volkoren rijstpenne of -spaghetti
– 1 rijpe avocado
– 4-5 rijpe tomaten (500 gr) (of 1 blik tomaten in blik zonder toevoegingen)
– 1 rode ui
– 2 teentjes look
– 3 el olijfolie
– zout, chilipeper en peper naar smaak
– verse basilicum of oregano om te serveren 

bijzondere benodigdheden: 
blender of keukenmachine (een staafmixer werkt ook)

instructies: 
Verhit een ketel water op het vuur voor de pasta. Maak intussen de saus. Snipper de ui en knoflook. Snij de tomaten in stukjes. Verhit een diepe pan of wok met ca. 2 lepels olijfolie op een middelhoog vuur. Bak hierin de ui en knoflook in ongeveer 2 minuten goudbruin. Kruid met wat zout en chilipeper. Voeg de tomaten bij de pan en draai het vuur laag. Dek af en laat verder pruttelen tot de tomaten zacht zijn. Draai het vuur uit en laat even afkoelen.

Pel de avocado en snij hem in stukken. Doe de avocado in een blender of keukenmachine met de tomatensaus, nog een lepel koude olijfolie, zout, peper en eventueel wat basilicum of oregano. Blend tot je een romige saus krijgt. Giet het geheel weer in de pan van de tomatensaus. Proef eens van je saus. Als je tomaten niet zoet genoeg zijn kan je eventueel een klein beetje honing of esdoornsiroop toevoegen. (De avocado kan de saus namelijk een beetje bitter maken en als je onzoete tomaten hebt compenseren ze die smaak niet.)

Kook de pasta volgens de instructies op de verpakking al dente (er mag dus nog een flinke beet aan zitten). Giet af en voeg de pasta bij de saus. Laat nog een minuutje opstaan op een zacht vuurtje en roer de saus en pasta goed door elkaar. Kruid af met peper en zout. Serveer met verse groene kruiden zoals basilicum of oregano en koude olijfolie. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s