Homemade Granola (gluten- en notenvrij, zonder geraffineerde suikers)

Ik ben altijd verzot geweest op granola of ‘crunchy muesli’, zoals we dat hier ook wel noemen. Lekker krokante ontbijtgranen met yoghurt of melk om de dag te beginnen… heerlijk gewoon! Toen ik gluten-, zuivel-, suiker- en notenvrij ging eten, moest ik mijn dagelijkse muesli helaas gedag zeggen. De glutenvrije varianten die ik kon vinden bevatten vaak noten of suiker en zijn bovendien ook duur. Gelukkig vond ik onlangs een perfecte oplossing voor dit probleem: gewoon zelf je granola maken. Veel makkelijker dan je zou denken en oh zo veel lekkerder en gezonder. Het beste aan deze granola is dat je er gewoon kunt ingooien wat je wil. Zolang je je een beetje aan de basishoeveelheden houdt kun je volop experimenteren met de ingrediënten die je in huis hebt. Ik geef hieronder mijn favoriete basisrecept met rijstvlokken, quinoa, hennepzaad en pompoenpitten, maar voel je vrij om te experimenteren met bijvoorbeeld (glutenvrije) havermout, gierstvlokken, lijnzaad, gedroogd fruit, enzovoort.

granola1

Net als mijn andere recepten is ook deze granola helemaal niet moeilijk om te maken. Je moet alleen je oven een beetje in de gaten houden en de granola af en toe omscheppen op de bakplaat en op tijd uit de oven halen, anders dreigt ze aan te branden. (Een triest euvel dat ik vorige keer voorhad. Krokant was ze wel en best nog lekker, maar het zag er niet uit en gezond zal het ook niet meer geweest zijn.) Als je die richtlijn in gedachten houdt, wordt je crunchy muesli net zo goudgeel, krokant en lekker als de goede supermarktvarianten. Je kan ze minstens een week (en ik gok langer, maar dan is ze bij mij al op) bewaren in een luchtdichte pot.

Eet je granola met fruit, rijstmelk of avocadopudding voor een fantastische start van de dag!

granola3

Homemade granola met appeltjes en rijstmelk.

Homemade Granola

ingrediënten:

– 1 en 1/2e kopje rijstvlokken of havermout (150 gram)
– 5 eetlepels quinoavlokken
– 5 eetlepels pompoenpitten
– 5 eetlepels zonnebloempitten
– 2 eetlepels hennepzaad
– 1 tot 2 theelepels kaneel
– snufje vanillepoeder

– 2 eetlepels ongezoete appelmoes
– 4 eetlepels rijststroop
– 3 eetlepels esdoornsiroop (of honing met een neutrale smaak)

bijzondere benodigdheden: 
oven, bakpapier

instructies:
Verwarm de oven voor op 170°C. Hak de pompoenpitten en zonnebloempitten in kleine stukjes en doe deze in een kom. Voeg daarbij de rijst- en quinoavlokken, het hennepzaad, de kaneel en het vanillepoeder. Meng om met een lepel.
Zet een klein steelpannetje op het vuur en doe daarin de rijststroop en de appelmoes. Verwarm op een laag vuur tot de rijststroop gesmolten is. Blijf intussen goed doorroeren zodat het niet aanbrandt. Zet het vuur af en voeg de esdoornsiroop toe. Roer nog eens om tot alles goed gemengd is tot een mooie stroop. Giet dit bij de droge ingrediënten. Roer alles goed door elkaar met een lepel. In het begin lijkt het mengsel droog, maar blijf roeren en na een tijdje zul je merken dat het helemaal kleverig wordt.
Bekleed een bakplaat met bakpapier en spreid je granolamengsel uit over de bakplaat. Bak in ongeveer 20 minuten goudbruin in het midden van een voorverwarmde oven op 170°C. Roer na 10 minuten (of vaker) zeker eens om zodat de granola overal even mooi bakt en niet aanbrandt. Haal uit de oven en laat afkoelen. Bewaar de granola in een luchtdichte trommel.

6 reacties op ‘Homemade Granola (gluten- en notenvrij, zonder geraffineerde suikers)

 1. Oef, ik ben niet de enige die haar granola al heeft heeft laten aanbranden 😉 Pijnlijk wel op ’t moment, maar ook wij hebben hem toen dapper opgegeten (effectief nog best lekker en krokant, maar misschien toch niet helemaal meer ok :-)). Als ‘stroop’ gebruik ik kokosolie en honing. Van rijststroop heb ik nog niet gehoord. Gewoon te vinden in de (bio)-supermarkt?

  Like

  1. Jep, pijnlijk maar best nog lekker, ik ken het 🙂
   Rijststroop koop je inderdaad gewoon in de biowinkel, bij Biohofke natuurlijk in Antwerpen maar in Leuven zal het ook wel te vinden zijn!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s