Glutenvrije Focaccia (vegan en gistvrij)

Dit focacciabrood met look en olijven is met voorsprong het meest ‘broodachtige’ dat ik het laatste jaar al heb gebakken. Het ziet er mooi uit en de smaak en structuur zijn geweldig voor een glutenvrij brood. Omdat het geen gist bevat is het ook nog eens supermakkelijk en snel te maken. Dit brood is fantastisch als middagmaal met een tapenade of gegrilde groentjes tussen. Of serveer het als bijgerecht bij een pasta, soep of zuiderse salade voor dat extra Italiaans gevoel.

focaccia

Ik ben al lang op zoek naar een glutenvrij en vegan broodrecept zonder gist (want zoals veel mensen met allergieën of gevoelige darmen kan ik gist maar beter links laten liggen). De laatste tijd heb ik veel geëxperimenteerd met het maken van klassiek gistvrij brood, maar de meeste van die pogingen draaiden uit op iets wat het midden hield tussen brood en zoute cake. Best eetbaar, maar niet echt aan te raden als vervanger voor je dagelijkse boterhammen tussen de middag. Het is nu eenmaal net de gist die zorgt voor de luchtige structuur van ‘boterhammenbrood’.

Toen kwam ik op het idee om dan maar een focacciabrood te proberen maken. Makkelijker omdat het niet zo hoog moet rijzen en zowieso een vastere structuur heeft. Na dagenlang op dit recept te broeden ben ik dan ook superblij dat het zo goed gelukt is. Het rook al heerlijk in de oven en ik kon amper wachten tot het klaar was. Gelukkig werd mijn geduld na 30 minuten beloond, toen de focaccia eindelijk goudbruin werd en ik hem uit de oven kon halen.

focaccia2
Het deeg voor de focaccia…
focaccia3
…zo ging de focaccia in de oven…
focaccia4
…en zo komt de focaccia eruit.

‘Een stukje proeven’ mondde al gauw uit in een half brood opeten, want dit focacciabrood is lekker! De smaak is heel goed door de look, kruiden en olijven. De textuur is vast maar niet korrelig zoals bij cake. Dit brood is waarschijnlijk wat minder luchtig dan de klassieke focaccia met gist, maar vult beter en de smaak benadert die van de traditionele variant.

Om het deeg te bakken gebruik ik in mijn recepten altijd natriumbicarbonaat, ook bekend als bakzout (baking soda in het Engels). Natriumbicarbonaat is goedkoop en een goed alternatief voor bakpoeder. Het is vaak moeilijk glutenvrij en vooral maïszetmeelvrij bakpoeder te vinden. Baking soda is het actieve bestanddeel van bakpoeder. Je moet het altijd gebruiken in combinatie met een zuur om het te activeren: vandaar het citroensap in dit recept, maar je kan net zo goed appelazijn gebruiken.

Dit brood heb ik gemaakt met groene olijven omdat ik die in huis had, maar ik kan me voorstellen dat het ook superlekker is met stukjes zongedroogde tomaten, kappertjes, zwarte olijven, courgettes of kerstomaatjes. Ik kan niet wachten om verder te experimenteren en ik hoop dat jullie intussen hetzelfde doen!

focaccia5

Glutenvrije Focaccia

ingrediënten:
– 1 en 1/2e kopje rijstmeel (220 gram)
– 1/4e kopje aardappelzetmeel (60 gram)
– 1/4e kopje arrowroot (45 gram)
– 1 en 1/2e eetlepel gebroken lijnzaad + 4 eetlepels water
– 1 en 1/2e teelepel natriumbicarbonaat + 2 eetlepels citroensap (of appelazijn)
– 2 eetlepels olijfolie + 1 eetlepel voor de bovenkant
– 3/4e kopje water (250 ml)
– 1 en 1/2e theelepel zeezout (of naar smaak)
– 2 teentjes look
– 2 theelepels rozemarijn, tijm, oregano of andere kruiden
– topping: olijven, zongedroogde tomaten, kerstomaatjes,…

bijzondere benodigdheden: 
oven, bakpapier

instructies: 
Begin met de oven voor te verwarmen op 200°C. Meng nu in een kopje het gebroken lijnzaad met 4 eetlepels water en zet dit even opzij. Doe in een grote kom het rijstmeel, aardappelzetmeel en de arrowroot en meng met een schone lepel. Maak een klein kuiltje in het midden en voeg daarin het natriumbicarbonaat en daarna het citroensap toe (als het goed is gaat het natriumbicarbonaat even schuimen). Roer alles opnieuw om en voeg het zout, de kruiden, de look, de olie (2 lepels) en als laatste het water toe. Meng met een lepel en kneed daarna met je handen tot een deegbal. Is je deeg heel plakkerig, rol de bal dan door wat extra rijstmeel. Is het echt te droog, voeg dan lepel per lepel nog wat water toe en kneed goed.

Bedek een bakplaat met bakpapier en leg hierop de deegbal. Druk met je handpalmen plat tot een cirkelvormige koek van ongeveer een vinger dik (zo’n 3 centimeter). Smeer je focaccia in met een extra 1 tot 2 lepels olijfolie en druk de olijven (of wat je ook wil) vanboven in het deeg. Besprenkel de focaccia met grof zeezout alvorens hem in de oven op 200°C in zo’n 25-30 minuten goudbruin te bakken. Prik met een vork in focaccia, als die er schoon uitkomt is je brood klaar. Laat zeker vijf minuutjes afkoelen voor je de focaccia aansnijdt. Serveer warm of koud. Bewaar nog 1 tot 2 dagen in een luchtdichte trommel in de koelkast.

7 reacties op ‘Glutenvrije Focaccia (vegan en gistvrij)

 1. Zou dit ook zonder het lijnzaad kunnen (zit ook in mijn intolerantie-lijst)? Of zou het eventueel vervangen kunnen worden door chiazaad ofzo? Lijkt me heerlijk broodje dat ik zeker eens wil proberen, ik snak echt naar een broodje om in te bijten!

  Like

 2. Dit ziet er super lekker uit!
  Kan ik in de plaats van het aardappelzetmeel iets anders gebruiken?
  Ik gebruik dit nooit en speciaal gaan kopen vind ik zonde.

  Like

  1. Je kan een ander zetmeel zoals tapioca- of maïszetmeel gebruiken. Anders kan je half/half meer arrowroot en rijstmeel gebruiken, maar dan is het brood iets vaster vermoed ik. Succes!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s