Salade van Gegrilde Groenten

Soms wil je iets warm en tegelijk iets licht eten. Met de lentedagen die voor de deur staan krijg ik ook weer meer zin in zuiderse gerechten – en ik ben waarschijnlijk niet de enige. In deze lauwe salade met gegrilde groentjes vind je zowel een zomerse als een winterse toets terug. En wanneer het echt lente wordt vervang je de winterse postelein en veldsla gewoon door rucola. Lekker als lunch, als bijgerecht of als een lichte avondmaaltijd.

Dit recept zet je al in zo’n 15 minuten op tafel. Het meeste werk kruipt hier in het snijden van de groentjes en het wassen van de sla. (Bij biologisch bladgroen wil het al eens voorkomen dat er nog wat grond aanhangt, maar dat is alleen maar een goed teken. Zo merk je dat je sla recht van het veld komt!) In deze ‘snelle’ versie gril ik de groentjes vijf minuutjes in de pan. Als je meer tijd hebt, kun je ze ook zo’n 30 minuten in de oven grillen op 180°C. Besprenkel ze dan wel met voldoende olijfolie zodat ze mooi goudbruin worden en de aubergines niet uitdrogen.

Ik kwam op het idee voor dit recept toen ik ergens op reis een keer een gelijkaardige salade heb gegeten en sindsdien maak ik deze sla vaak in een andere versie. Het hangt er gewoon vanaf wat ik in huis heb. Ook restjes van gegrilde groenten van de vorige dag zijn makkelijk te verwerken in deze salade. De aubergines en courgettes maken het wel af en zou ik behouden, maar in plaats van de zoete aardappel in dit recept kun je makkelijk venkel of paprika gebruiken en de pijpajuin kun je vervangen door sjalotjes of rode ui. En de sla zelf pas je, zoals gezegd, best gewoon aan het seizoen aan. Hoewel ik wel een grote liefhebber ben van postelein en deze versie daarom de lekkerste vind!

Deze salade is ook lekker koud. Je kan dus gemakkelijk wat meer maken en de volgende dag meenemen naar je werk of school. Ik raad wel aan om de gegrilde groentjes (met dressing) en de sla zelf zolang mogelijk apart te houden en pas vlak voor je gaat eten onder elkaar te roeren. Anders bestaat het gevaar dat het bladgroen wak -en minder smakelijk- wordt door de olie op de andere groenten.

saladegril2

Salade van Gegrilde Groenten

ingrediënten:
(voor 2 porties lunch of 4 porties bijgerecht)

– 1 kleine tot middelgrote aubergine
– 1 courgette
– 1 kleine zoete aardappel
– 1 busseltje pijpajuin
– 1 busseltje postelein (150 gram)
– 100 gram veldsla
– 4 eetlepels extra vierge olijfolie
– sap van 1 limoen
– 2 theelepels verse tijm
– 1 theelepel verse oregano
– 1 klein teentje geperste look
– peper en zout naar smaak

instructies:
Snij de aubergine en de courgette in dunne repen. Schil de zoete aardappel en snij ook in repen. Verhit een grote pan op het vuur met 2 eetlepels olijfolie. Bak hierin de aubergines, courgettes en zoete aardappelen langs beide zijden goudbruin. Als niet alle groenten in je pan passen, bak je ze best in twee of meer keren. Voeg af en toe een beetje olijfolie toe, de aubergines zuigen erg veel olie op. Kruid met wat (chili)peper en zout. Draai de repen regelmatig om en haal ze uit de pan wanneer ze klaar zijn. Laat ze even uitlekken op een bord met keukenpapier terwijl de sla maakt. (Bedek eventueel met een ander bord als je ze warm wil houden).

Was de postelein en haal de dikke stelen eraf. De blaadjes zijn het lekkerst. Was de veldsla en doe met de postelein in een grote slakom. Snij de pijpajuin in kleine ringetjes en voeg ze bij de sla.

Knijp in een kopje de limoen uit en doe hierbij nog 1,5 eetlepel olijfolie van goede kwaliteit. Voeg de tijm, oregano, geperste look en een snufje zout en peper toe. Meng het geheel goed in het kopje. Dit is de dressing.

Doe nu de gegrilde groenten bij het bladgroen in de slakom en giet er je dressing op. Meng alles goed maar voorzichtig om met een lepel of slabestek (let op dat je de blaadjes niet te hard beschadigt). Je salade is nu klaar om te eten!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s