Hartige Broccoli Muffins (Vegan, Glutenvrij & Suikervrij)

Hartige muffins zijn een fantastische manier om gezonde groene groenten smakelijk te verpakken en handig overal mee naar toe te nemen. Deze muffins zijn superlekker als tussendoortje, bij een picknick of op een brunch. Je maakt ze in een handomdraai en kan makkelijk spelen met de ingrediënten en smaken naargelang wat je in huis hebt. Dit recept is vegan en glutenvrij zodat iedereen ervan kan genieten.

_DSC0377

Ik was al langer van plan een muffin recept met jullie te delen. Mijn gedachten waren vol van bosbessenmuffins of bramenmuffins met vanille en esdoornsiroop of een vleugje citroen, lekker zoet en erg toepasselijk in dit seizoen. Maar soms draaien de dingen anders uit dan gepland. Want vorige week kreeg ik, na weer een doktersbezoek en allerlei onderzoeken, te horen dat ik nu een tijdlang een écht suikervrij dieet moet volgen voor mijn darmen. En dan bedoel ik, met verbanning van zowat alle suikers en enkelvoudige koolhydraten.

Niet dat ik biet- of rietsuiker of witte granen at, maar wie deze blog al langer leest kent misschien mijn liefde voor fruit al. Om van esdoornsiroop nog maar te zwijgen. De laatste maanden hebben we een innige relatie ontwikkeld, mijn maple syrup en ik. Helaas, esdoornsiroop zit vol suikers. Natuurlijke suikers, maar suikers. Fruit? Fructose=suikers. Alcohol? Ja, je raadt het al. De volgende maand zal ik een dieet volgen met maximum zowat één stuk zuur fruit per dag om mijn zoete verlangens in te willigen en zonder andere zoetmakers. Bye bye, blackberry muffins. Mijn zoete dromen zal ik moeten uitstellen naar later. Het spijt me oprecht, lieve lezers, maar de komende maand zullen er dus ook geen mierzoete taarten of fruitige smoothies op de blog verschijnen.

_DSC0348

Daar zat ik dan met mijn trek in muffins. Maar omdat het altijd beter is om een (kleine) tegenslag in een mogelijkheid te veranderen, besloot ik dat mijn muffins helemaal niet zoet moesten zijn. Integendeel, hartige muffins zijn hot! Het voordeel van hartige muffins is dat je ze op elk moment van de dag kan opeten: als ontbijt, als middagmaal, als tussendoortje, als aperitiefje of als midnight snack. Ze zijn gezonder dan zoete muffins en je steekt er in wat je zelf wil. Dit is een ideaal basisrecept om verder te experimenteren. Ik maakte deze muffins ook al met palmkool (de platte variant van boerenkool) en ook dan waren ze overheerlijk. Maar de broccoli is mijn favoriet, dan blijven de muffins lekker smeuïg. Ik kan me voorstellen dat ze ook erg lekker zijn met een handjevol verkruimelde feta (voeg dan wat minder melk en water toe), geraspte pecorino, of edelgistvlokken voor wie het plantaardig wil houden. Wat je er ook insteekt, let er gewoon op dat je de muffins altijd voldoende kruidt voor een optimaal resultaat.

Dit recept is voor ongeveer 10-12 niet al te grote muffins. Je kan de hoeveelheden makkelijk halveren als je er enkel voor jezelf maakt, maar onderschat jezelf niet: deze muffins vliegen er door als zoete broodjes! Ze zijn gewoon een erg handige (en onweerstaanbare) snack of bijgerecht. Je kan ze ook invriezen en daarna even opwarmen. Ze zijn lekker als ze warm zijn, maar eigenlijk vind ik ze koud nog beter. Ofwel komt dat laatste omdat ondergetekende tijdens het schrijven van deze post net een stuk of drie muffins van gisteren heeft verorberd.

Misschien hou ik uiteindelijk dan toch meer van zout dan van zoet – in elk geval lijkt een maand zonder zoetigheid plots geen opgave meer.

_DSC0406

Hartige Broccoli Muffins

ingrediënten:
(voor 6 grote of 12 kleine mufffins)

– 3 eetlepels lijnzaad + 9 eetlepels water (je kan deze vervangen door 2-3 eieren)
– 1 kopje quinoavlokken (100 gram)
– 1,5 kopje rijstmeel (150 gram)
– 1 theelepel natriumbicarbonaat + 2 theelepels appelciderazijn
– 1 flinke theelepel zout
– 3 theelepels gedroogde groene kruiden (bijvoorbeeld provencaalse of italiaanse kruiden)

– 1/3e kopje olijfolie (80 ml)
– 2/3e kopje water (160 ml)
– 2 eetlepels rijstmelk (of andere plantaardige melk)

– 1 tot 1,5 kopje fijngesneden broccoliroosjes (120 gram)
– 1/4e kopje zwarte olijven, in stukjes (50 gram)
– een flink handvol pompoenpitten, om mee te bestrooien

instructies: 
Meng het lijnzaad met de (ongeveer) 9 lepels water in een glas, roer even door en zet dit ca. 15 minuten opzij. Dit is je ei-vervanger. Het lijnzaad zal water opnemen en er zal zich een dikkere, gellige massa vormen. (Gebruik je liever echte eieren, breek deze dan in een kom en roer voorzichtig even los).

Verwarm de oven voor op 180°C. Meng in een grote kom de droge ingrediënten en de appelciderazijn. Meng in een andere kom of maatbeker de olijfolie, het water en de rijstmelk. Giet deze bij de droge ingrediënten en roer voorzichtig. Voeg nu de lijnzaad-water mix (of de eieren) toe en roer alles goed door elkaar. Doe de fijngehakte broccoliroosjes en de olijven in stukjes erdoor.

Vet een muffinvorm in met olijfolie en schep het deeg voorzichtig in de vormen. Sprenkel pompoenpitten op elke muffin. Bak de muffins in het midden van een voorverwarmde oven gedurende ca. 30-45 minuten (afhankelijk van de grootte van je muffins). De muffins zijn klaar wanneer de bovenkant goudbruin is en je er een vork schoon weer kunt uithalen. Haal de muffins uit hun vormen en laat even afkoelen. Eet ze warm of bewaar ze in de koelkast en eet ze later koud. Je kan ze makkelijk ook terug opwarmen in de oven.

6 reacties op ‘Hartige Broccoli Muffins (Vegan, Glutenvrij & Suikervrij)

 1. Yep, het is gelukt! Je moet wel fan zijn van de smaak, gierst lust niet iedereen.
  ‘k Heb het toch al 2x op die manier gemaakt.
  De volgende keer eens experimenteren met de groentjes.

  Like

 2. Zeer geslaagd! Ga ik zeker nog maken!
  ‘k Heb er wel wat speltmeel door moeten doen want ik had niet genoeg rijstmeel meer.
  Ook minder olijfolie gebruikt.

  Like

   1. Zou dat met gierstvlokken ook lukken denk je? Ik had nu toevallig quinoavlokken in huis maar dat is eerder uitzonderlijk.

    Like

  1. Ik heb het zelf nog niet geprobeerd met gierstvlokken maar ik vermoed dat het wel zou lukken. Zeker de moeite waard om te proberen denk ik. Laat weten hoe het uitdraait 🙂

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s