De Lekkerste Zomerdrankjes zonder suiker(s)

Met de hittegolf die de voorbije week passeerde en de mooie zomerdagen die er nu op volgen, grijpt het hele land massaal naar de fles. En dan bedoel ik niet (per se) de wijnfles, maar vooral de water-, frisdrank- of fruitsapfles. Dehydratie voorkomen is erg belangrijk om gezond te blijven op die hete dagen wanneer het quick rond de dertig graden en meer schommelt. De boodschap is drinken, drinken en nog eens drinken. Helaas gaat dat drinken vaak samen met de inname van overbodige suikers: frisdrank, ice tea (zelfs zelfgemaakte), limonade, alcohol en fruitsap zijn vaak suikerbommen die je bloedsuikerspiegel doen stijgen en dalen en je uiteindelijk nog lomer maken dan je al bent op zo’n warme dag. Gelukkig zijn er talrijke alternatieven die niet zo saai zijn als water maar wel gezond en suikervrij.

_DSC0094Toegegeven, er is niets mis met af en toe een glaasje zelfgemaakte ijsthee met rietsuiker of honing, met een glas natuurlijk fruitsap of een fris wijntje op een terrasje. Het gaat gewoon om de hoeveelheden. Als je zo’n twee tot drie liter per dag drinkt, kunnen dat maar beter niet allemaal suikers zijn – hoe ‘natuurlijk’ ook. Water drinken vind ik persoonlijk snel saai, zeker wanneer je met vrienden in een park gaat picknicken of in de tuin wil aperitieven. Sinds een paar weken moet ik een tijdelijk dieet volgen voor mijn darmen dat vrij is van bijna alle suikers – niet alleen geraffineerde koolhydraten en witte suiker, maar ook alcohol, zoet fruit en andere zoetmiddelen zoals honing, ahornsiroop en agave – en dus moet ik mijn toevlucht zoeken tot andere creatieve oplossingen om de hitte door te komen. Wie ook last heeft met suiker of fructose of zijn/haar suikerinname gewoon wat wil beperken, kan ik dus uit ervaring wel wat inspiratie aanreiken. Hieronder mijn favoriete verfrissende low sugar drankjes op een rijtje.

1) Water met citroen of limoen
Het is een klassieker, maar oh zo goed: knijp gewoon een halve citroen of limoen uit in een glas of flesje water en je hebt een heerlijk verfrissend drankje. Het is ongelooflijk hoeveel smaak zo’n beetje citrussap aan je water verleent. Een heel simpel trucje dus om je water in no time te pimpen. Citroenen en limoenen bevatten weinig suikers en fructose. Het zuur is heel verfrissend. Voeg ijsblokjes toe op echt hete dagen en je hebt bijna meteen een limonade gevoel.

Tip: Begin je dag met een glas lauw water met citroensap om je vertering op gang te brengen. Het helpt je maag en darmen om de rest van de dag goed te werken.

2) Homemade Ice Tea 
Kies voor een zoete kruidenthee (zoals een thee met zoethout, kaneel of fruit) en je hebt geen suiker of honing meer nodig. Voor 1 liter laat je gewoon twee theezakjes in een liter water trekken in een kom of kookpot. Ik voeg ook altijd heel wat verse gember toe omdat ik dol ben op de smaak. Verder doe ik er vaak groene kruiden uit de tuin bij zoals tijm, munt, citroenmelisse of basilicum. Laat alles afkoelen, giet door een zeef of trechter in een fles, knijp er een limoen of een halve citroen in uit en zet je ijsthee in de ijskast of even in de diepvries. Zalig verfrissend! Je kunt eindeloos variëren met verschillende soorten thee en extra kruiden. Mijn favoriete ice tea maak ik op basis van gemberthee, zoethoutthee, muntthee of saliethee. Wat is jullie favoriet?

Tip: Om hete thee sneller te laten afkoelen, giet je ze best in een open, brede pot of kom. Vul een grotere pot of de wasbak met koud water, net tot onder de rand van de kom met de ice tea, en zet deze daarin. In een tiental minuten zou je ijsthee koud genoeg moeten zijn om in de ijskast te zetten. Wikkel de fles in een natte handdoek om ze sneller ijskoud te laten worden in de koelkast.

3) Warme kruidenthee
Veel mensen hebben niet echt zin om iets warms te gaan drinken als het buiten warm is, maar warme thee werkt in feite net verkoelend voor het lichaam. Wanneer je thee drinkt, krijg je het eventjes warm, maar vervolgens gaat het lichaam meer afkoelen en heb je het dus minder warm dan daarvoor. Eigenlijk zouden we dus thee moeten drinken in de zomer en koelere dranken in de winter. Bij ons is het een vreemd gebruik, maar in tal van hete landen zoals Marokko of India drinken mensen al eeuwenlang thee om de hitte te bestrijden.

4) 3-minuten Gazpacho
Wanneer je een blender bij de hand hebt, is gazpacho een fantastische hartige verfrissing. Wie ooit de hitte in Spanje getrotseerd heeft, weet waarover ik spreek. De verkoeling die een glaasje gazpacho brengt is gewoonweg zalig. Om een lichte express-versie te maken als tussendoortje, blend je simpelweg (voor 2 personen) een halve komkommer met een stuk of vier tomaten, het sap van een halve limoen, een handvol verse basilicumblaadjes of oregano en een half tot één glas water. Voeg zout en peper toe naar smaak en klaar is kees. Lekker met ijsblokjes, omdat gazpacho het  best is als hij ijskoud is. Als je toevallig nog een halve paprika hebt liggen kan je die er ook bij doen. Je kan ook makkelijk een liter maken en de rest bewaren in de koelkast voor tijdens de dag. Een recept voor een meer vullende gazpacho met courgette vind je hier.

5) Homemade Kruidenlimonade
Zelfgemaakte kruidenlimonade is gemakkelijk te maken in een blender. Het principe is hier wat hetzelfde als dat van ice tea, maar voor limonade moet je je water niet eerst koken en dus is hij sneller klaar. Ik gebruik graag veel munt, citroenmelisse, en misschien wat salie, tijm en een beetje gember. Blend alles met water en citroen- of limoensap (ca. 2 stuks voor 1 liter). Als deze limonade niet zoet genoeg voor je is, kan je eventueel een klein lepeltje honing of agavenectar toevoegen. Nog beter is om een appel of een klein beetje ander fruit te gebruiken om te zoeten, zoals in dit recept voor mojito-limonade.

Onthoud vooral dat smaken heel relatief zijn en dat je smaak zich ook aanpast naargelang je eetgewoonten. Ben je frisdrank, zoet fruitsap en gesuikerde thee gewoon, dan zal je in het begin de suiker en zoete smaak waarschijnlijk missen in de bovenstaande drankjes. Maar na een paar dagen van minder suiker zal je waarschijnlijk genoeg hebben aan één lepeltje agave in een liter ijsthee, en na nog een tijdje heb je helemaal niets zoets meer nodig om een drankje lekker of zelfs ‘zoet’ te vinden. Begin gewoon met kleine dingen om je suikerinname te beperken: voeg minder zoetmiddel toe aan drankjes, kies voor zuurdere fruitsoorten zoals bessen (helemaal in het seizoen nu!) en leng fruitsap aan met water. En vooral: geniet van de mooie zomer!

_DSC0492

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s