Quinoa & Chocolade Squares (Glutenvrij & Vegan)

Deze quinoa en chocolade squares zijn het perfecte tussendoortje of snelle dessertje. Ze zijn echt heel gemakkelijk te maken, maar oh zo heerlijk. Lekker luchtig maar toch heel smaakvol: de volle chocoladesmaak en de zoete ahornsiroop doen je vergeten dat er zoiets gezonds als quinoa in deze tussendoortjes zit. Het duurt letterlijk vijf minuten om deze squares voor te bereiden, en dan moet je nog een halfuurtje geduld hebben voor je ze uit de vriezer kan halen en kan verorberen. Ben je fan van deze squares (en ik ben nog niemand tegengekomen die dat niet is), verdubbel de volgende keer dan de hoeveelheden en bewaar een doos met deze pareltjes in de diepvries: ideaal om mee te graaien als een snelle snack on the go. 

_DSC0272

Deze squares zijn een variant op de klassieke koekjes van rice crispies met chocolade, maar dan veel gezonder. De cacao geeft je een instant energieboost en de quinoa levert de nodige proteïne in deze gezonde zoete snack. Omdat deze squares op basis van gepofte quinoa zijn, blijven ze toch heel licht. Gepofte quinoa kun je vinden in veel natuurwinkels. Heb je moeite om gepofte quinoa te vinden, kan je deze vervangen door gepofte volkoren rijst of gepofte amaranth.

Het chocolademengsel dat de quinoa omhult maak ik op basis van cacaoboter, cacaopoeder, esdoornsiroop voor de smaak en rijststroop om alles beter samen te houden. Ik maak dus zelf mijn chocolade uit haar twee hoofdbestanddelen: (rauwe) cacaoboter en -poeder. Dit doe ik omdat ik moeite heb om een suikervrije en kokosbloesemsuikervrije (kokosintolerantie, alas) chocoladereep te vinden. Rauwe cacao is bovendien rijk aan antioxidanten en mineralen en dus gezonder dan de verhitte en bewerkte variant (al kan je er soms een beetje hyper van worden). In bereidingen waarbij je de cacao niet verhit boven de 40°C, zoals deze quinoasquares, kan je dus rauwe cacao gebruiken als je de meerprijs ervoor over hebt. Maar als je wel aan hele pure, suikervrije chocolade geraakt, kan je deze ook gebruiken in plaats van cacaoboter en cacaopoeder. Gebruik chocolade van minstens 85% die ongezoet is of gezoet met een gezondere suikervervanger (gebruik in dat geval minder ahornsiroop).

_DSC0287

Ik bewaar deze squares in de diepvriezer, zeker bij warm weer, omdat ze dan het hardst blijven en ook wanneer je ze meeneemt als tussendoortje langer hard en sticky blijven. Als je diepvries vol zit of je hebt er geen, kan je ze ook met gemak in de koelkast bewaren. Bewaar de squares, zeker in de zomer, beter niet  te lang op kamertemperatuur. Cacaoboter heeft de neiging te smelten als het te warm wordt (net zoals chocolade dus) en dan vallen de squares een beetje uit elkaar. Als je dat niet al te erg vindt, kan je deze vierkantjes gerust een dag buiten de koelkast houden, bijvoorbeeld als je onderweg bent, en ze in kleine stukjes en kruimeltjes opeten.

Tip: In plaats van vierkantjes of repen kan je ook minicakejes maken van dit mengsel: schep het dan in kleine cupcake- of muffinvormpjes met van die mooie kleurrijke cakepapiertjes in en zet zo in de vriezer. Ideaal om te serveren als vrolijk dessertje of zoet hapje op een verjaardagsfeestje of etentje.

_DSC0280

Quinoa & Chocolade Squares

ingrediënten:
(voor 12 stuks)

– 40 gram (rauwe) cacaoboter
– 2 flinke eetlepels (rauw) ongezoet cacaopoeder
(OF in plaats van cacaoboter en -poeder kan je ook zo puur mogelijke, suikervrije chocolade gebruiken (85 % en meer))
– 2 eetlepels ahornsiroop
– 1 eetlepel rijststroop
– 1,5 kopje ongezoete gepofte quinoa (40 gram) (verkrijgbaar in de natuurwinkel; vervang dit eventueel door gepofte bruine rijst)
– een snufje (himalaya)zout

instructies: 
Verwarm een steelpannetje op een héél laag vuurtje. Smelt hierin langzaam de cacaoboter. Voeg de ahornsiroop, rijststroop en het cacaopoeder toe en roer tot alles goed gemengd is. Voeg een beetje zout toe. Let op dat het mengsel niet te heet wordt (als het begint te ‘pruttelen’, neem het dan van het vuur!) zodat je cacaoboter niet verbrandt.

Doe de gepofte quinoa in een kom en giet het chocolademengsel hierop. Meng alles met een lepel. Bekleed een vierkant schaaltje met bakpapier en schep het mengsel hierin. Druk alles stevig en gelijkmatig aan met een spatel. Zet het geheel zo’n 20-30 minuten in de diepvries. Wanneer het mengsel goed hard is, kan je het in vierkantjes snijden. Bewaar verder in een afgesloten doos in de diepvries (als je geen diepvries kan je ze ook in de koelkast bewaren).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s