4 x Kruidige Aardappelpuree met Seizoensgroen (Vegan en glutenvrij)

Puree blijft een van de heerlijkste manieren om patatjes te serveren. Ik kan wel honderd gerechten bedenken waar puree fantastisch mee samen gaat: van simpele slaatjes over falafel of gegrilde groenten tot geroosterde vlees- of visgerechten. En het allerfijnste aan puree is dat je er oneindig mee kunt variëren door kruiden of bladgroenten toe te voegen. Die geven zoveel smaak zodat je het ei, de melk en de boter helemaal niet mist in dit glutenvrije en vegan pureerecept. Hieronder vind je vier van mijn favoriete aardappelpurees volgens seizoen.

Puree maken is één van de simpelste dingen die er is. Zelfs een complete keukenleek zou er geen problemen mee mogen hebben. Je kunt je aardappelen eigenlijk niet per ongeluk té plat koken en je moet al heel erg je best doen om iets te laten aanbranden. Ideaal voor een doordeweekse dag dus. Hier geef ik een goed basisrecept voor glutenvrije en vegan puree. En opdat het niet saai zou gaan worden als je zoals ik graag meermaals per week (vooral in de winter!) puree naar binnen werkt, geef ik hieronder vier verschillende supermakkelijke suggesties om je aardappelpuree te pimpen.

Er bestaan natuurlijk net zoveel pureevarianten als er groenten zijn: knolselderpuree, worteltjestoemp, zoete aardappelpuree, broccolipuree,… om er maar enkele te noemen. Enkele van deze recepten vind je later nog terug op deze blog in andere posts. Hier wil ik me vooral focussen op de goede oude patattenpuree waar de aardappels nog steeds overheersend zijn, maar die opgefrist wordt met rauw en pittig bladgroen zoals rucola, basilicum, warmoes of – een van de beste ‘vergeten groenten’- postelein. Het basisrecept is in de vier versies hetzelfde, alleen voeg je op het einde de fijngesneden bladgroente toe. Je kan trouwens ook rapesteel, veldsla, peterselie of zelfs het loof van radijsjes gebruiken. Laat je leiden door het seizoen en je eigen goesting. Dan is het resultaat altijd goed!

Basisrecept voor puree
ingrediënten:
(voor 4 personen)
– 
1 kg aardappelen (of meer als je weet dat je met grote eters te maken hebt)
– 1/2e kopje rijstmelk (100 ml) (of plantaardige melk naar keuze of water)
– 3 eetlepels extra vierge olijfolie
– zeezout, peper en nootmuskaat naar smaak

instructies: 
Was en schil de aardappelen en doe ze in een grote kookpot. Snij ze eventueel in twee of in vieren zodat ze sneller gaar worden. Voeg water toe totdat de aardappelen net onder staan en voeg tenslotte een lepeltje zeezout toe. Breng alles aan de kook en laat de aardappelen ongeveer een kwartiertje zachtjes verder koken tot ze meer dan gaar zijn (als je er met een vork in prikt, moeten ze een beetje uit elkaar vallen). Giet de aardappelen af en doe ze terug in de nog warme pot. Voeg olijfolie, rijstmelk, peper, zout en nootmuskaat toe en plet met een pureestamper of een stevige vorm tot een smeuïg geheel. Voeg meer olie en rijstmelk toe als het geheel te droog blijft. Kruid verder af. Je hebt nu je basis voor puree!

Winter: Puree met (winter)postelein
nodig: een busseltje postelein (ongeveer 250 gram)
Postelein is een heerlijke ‘vergeten’ bladgroente die meestal in sla of in soep wordt gegeten. Ze is zowel verkrijgbaar in de winter (‘winterpostelein’) als in de zomer (‘zomerpostelein’). De winterpostelein heeft dunnere, zachtere blaadjes en is mijn favoriete soort.
Was voor deze puree de postelein grondig en ontdoe ze van haar grootste stukken steel, je hebt vooral de blaadjes nodig. Meng de blaadjes in hun geheel onder de puree. Voeg nog wat extra nootmuskaat toe voor een hartverwarmend winters gerecht.

Lente: Rucolapuree
nodig: een pak rucola (ongeveer 250 gram), 2 theelepels verse of gedroogde tijm
Rucola is bij ons een alom verspreide groente die we vooral kennen van slaatjes.  Maar wist je dat rucola ook erg lekker is in soep, ovenschotels, pasta’s en, je raad het al, puree? De rucola geeft deze puree een heerlijk frisse, pittige toets. Perfect voor de eerste lentedagen!.
Was en droog de rucola. Snipper deze fijn met een scherp mes en meng samen met de tijm door je puree.

Zomer: Frisse basilicumpuree
nodig: een bussel basilicum (ongeveer 150 gram)
Basilicum hoeft geen uitleg meer. Dit heerlijke mediterraanse kruid wordt vooral gebruikt in combinatie met tomaat maar komt ook geweldig tot zijn recht in meer ‘winterse’ gerechten zoals deze puree en verleent ze een zomerse toets.
Snipper de basilicumblaadjes met een mes of schaar tot heel fijne stukjes. Meng ze onder de aardappelpuree tot deze helemaal groen is. Heerlijk bij een zomers slaatje!

Herfst: Puree met boerenkool
nodig: ongeveer 300 gram boerenkool, 2 theelepels rozemarijn
Boerenkool of krulkool is aan een echte revival bezig. Vooral in Amerika wordt de kale tegenwoordig alom geprezen omwille van haar postieve effecten op de gezondheid en dat zorgt voor een hele kale-hype. Groene smoothies, kale chips en kale crackers zijn helemaal in. Maar wij kunnen de boerenkool ook gewoon gebruiken in een minder hippe maar zeker even smakelijke toepassing: door de patatjes, zoals grootmoeders van bij ons dat al jaren doen.
In dit recept gebruik je de boerenkool rauw, omdat dat even lekker en vaak makkelijker verteerbaar is dan gekookte boerenkool. Was de bladeren en snij het bladgroen los van de dikke stelen. Gebruik het bladgroen en snipper dit in fijne reepjes met een keukenmes. Roer onder de puree en kruid af met rozemarijn of andere groene kruiden.

2 reacties op ‘4 x Kruidige Aardappelpuree met Seizoensgroen (Vegan en glutenvrij)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s