Glutenvrije Franse Crêpes (eivrij & lactosevrij)

_DSC1004Deze glutenvrije crêpes zijn de beste pannenkoeken zonder gluten en zonder ei! Je kan ze lekker dun maken en ze bakken zo heerlijk snel en goed! Zie je, met veel glutenvrije en eivrije pannenkoeken heb je soms het probleem dat ze heel veel tijd nodig hebben om goed te doorbakken, uit elkaar vallen of in het midden steeds een beetje chewy blijven. Dat is dus niet het geval met deze crêpes, die je gewoon lekker dun en licht kunt bakken! En dat terwijl ze oh zo makkelijk te maken zijn met maar 5 ingrediënten (3, wanneer je water en zout niet meetelt). De crêpes zijn zowel lekker met zoet beleg, zoals bessen, als met hartig beleg voor een wat steviger ontbijt of lunch. Ik eet ze graag met geplette avocado en limoen, maar ik kan me voorstellen dat ze ook heel lekker zijn echt-op-z’n-Frans, met gesmolten kaas.

Vet goed vet
Kennen jullie ghee al? Ik bak crêpes het liefst in ghee, een gezond vet met een heel subtiele hint van roombotersmaak. Ghee is een vet waar ze India al eeuwenlang mee koken. Tegenwoordig is het ook in het Westen aan een opmars bezig. Ghee wordt gemaakt door echte roomboter lange tijd te verhitten totdat de eiwitten en de vetten zich scheidden. De eiwitten worden uit de boter gehaald en wat overblijft is dus puur vet. Dit proces staat ook wel bekend als ‘boter klaren’. Het voordeel van boter klaren is dat je het eindproduct, de ghee of geklaarde boter, stevig kan verhitten zonder dat ze verbrandt. Wanneer je gewone roomboter verwarmt tot boven de 150°C (bijvoorbeeld bij bakken en braden in de pan), verbrandt de boter en ontstaan er schadelijke transvetten en verbrande deeltjes. Ghee daarentegen is een veel stabieler vet. Je kan het makkelijk verhitten tot 250°C zonder dat er schadelijke stoffen vrijkomen. Daarom is ghee ideaal om in te bakken, braden en wokken.

Een ander voordeel van ghee is dat veel mensen met een lactose-intolerantie of overgevoeligheid voor koemelk wel ghee kunnen verdragen. Zowel de lactose (melksuikers) als melkeiwitten (die voor een allergische reactie zorgen) zijn uit de ghee gehaald. Mensen die héél gevoelig zijn aan lactose of caseïne (melkeiwit) moeten wel opletten: de ghee kan natuurlijk altijd nog sporen van lactose of eiwit bevatten. Ik ben nog maar net aan het experimenteren met ghee – ik stond er altijd een beetje twijfelachtig tegenover omwille van mijn overgevoeligheid voor caseïne – maar tot zover zonder problemen en ik verwacht er ook geen. Ik heb al veel positieve verhalen gehoord over ghee en het is zo’n prachtig alternatief voor boter dat ik het iedereen die niet vegan is zeker zou aanraden om mee te koken! Ghee is te verkrijgen in de natuurwinkel. Koop het bij voorkeur van een biologisch merk (bv. Ghee Easy) en afkomstig van met gras gevoede koeien.

Ben je veganist, heel erg gevoelig aan melk, of heb je geen ghee in huis, dan kan je deze crêpes natuurlijk ook gewoon bakken in een ander vet. Kokosolie is een goed alternatief omdat je het ook sterk kan verhitten zonder dat het verbrandt en schadelijke stoffen vormt. Gebruik je olijfolie, draai het vuur dan niet te hoog en gebruik wat meer geduld tijdens het bakken – in principe kan je olijfolie beter niet opwarmen tot ver boven de 180°C.

_DSC1005

Glutenvrije Franse Crêpes

Voor ca. 6 stuks:
– 90 gram bruine rijstmeel
– 60 gram fijn quinoameel
– een snufje fijn zout
– 350 ml lauw water
– ghee of kokosolie, om in te bakken

Meng in een kom het rijstmeel, het quinoameel en het zout. Voeg langzaam het water toe terwijl je stevig roert met een garde of lepel. Blijf roeren tot je een glad, vrij vloeibaar mengsel hebt.

Verhit een goede koekenpan op een middelhoog vuur. Doe hierin een half theelepeltje ghee of kokosolie en laat het helemaal smelten. Draai met de pan om het vet goed te verspreiden. Wacht tot de pan helemaal heet is. Schep nu een (half)volle pollepel (afhankelijk van de grootte van je pan en pollepel) van het beslag in de pan en draai de pan snel rond zodat het beslag zich mooi gelijkvormig verspreidt. Laat 2-3 minuutjes bakken tot de crêpe er stevig begint uit te zien en draai om met een spatel. Laat de andere kant ook nog een tweetal minuten bakken en schep de crêpe uit de ban. Herhaal met de rest van het beslag. Beleg met fruit, yoghurt, kaas, avocado, rauwe groenten, notenpasta,… Smakelijk!

 

 

Een reactie op “Glutenvrije Franse Crêpes (eivrij & lactosevrij)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s