Suikervrije Mojito Limonade

De zomer is er ein-de-lijk en daar horen natuurlijk een heleboel zomerse verfrissingen bij. Tijd om mijn gemberthee in te ruilen voor frissere drankjes: zelfgemaakte limonades en iced teas. Zelfgemaakt, omdat dat lekkerder is dan alles wat er in de winkel te vinden is, én omdat ik dan natuurlijk helemaal zelf kan kiezen wat ik erin doe. En dat betekent: vers fruit en kruiden, een heleboel water en vooral géén suiker. Veel gezonder dan al die voorgemaakte drankjes dus. Zelfs in café’s waar ze Homemade Limonade serveren bevat deze meestal meer suiker dan goed voor je is. Dan maar in het park of de tuin gaan zitten met een grote fles van deze zelfgemaakte heerlijke verfrissing. Geluk kan zo simpel zijn in de zomer.

_DSC0090De basis van deze limonade is de combo van limoen, een stuk zoeter fruit en verse muntblaadjes. Munt is in de zomer overal verkrijgbaar in busseltjes. Je koopt ze beter niet in de supermarkt, maar ofwel in de biowinkel voor een gezonder, onbespoten alternatief, of in de Marokkaanse buurtwinkel, waar ze spotgoedkoop is. Maar nog een beter idee is om een muntplant(je) aan te schaffen. Munt groeit goed en vraagt niet veel aandacht of zorg. Als je een klein plantje koopt, verpot het dan naar een grotere pot zodat het optimaal kan groeien. Je zal geen spijt krijgen van zo’n muntplant in de zomer! Munt is naast superfris trouwens ook erg gezond: het helpt bij maagklachten, misselijkheid en hoofdpijn. En het geeft de smaak aan deze limonade. Wees hier dus zeker niet zuinig met je munt: draai gerust een hele bussel in dit drankje.

_DSC0116

De limoen zorgt hier natuurlijk voor het mojito-effect en voor een vleugje extra zoetheid. Maar de echte zoetmaker in deze suikervrije limonade is de appel of nectarine – appels zijn niet echt meer in het seizoen, maar over het algemeen wel goedkoper en makkelijker te krijgen dan nectarines, vandaar dat ik deze nog gebruik. Je kan die makkelijk omwisselen dus. Wie geen goede blender heeft, kan ook een half kopje ongezoet appelsap of een scheutje appeldiksap gebruiken. De muntblaadjes kan je ook versnipperen in een keukenmachine of met een goed mes.

Is je limonade nog steeds niet zoet genoeg voor je, voeg dan een extra scheut ahornsiroop, agave of rauwe honing toe. Werk je drankje af met partjes limoen of citroen, muntblaadjes, een rietje en een parasolletje voor speciale gelegenheden of om jezelf gewoon lekker te verwennen.

P.S. Wanneer de avond valt en je krijgt zin in échte mojito’s, pimp je limonade dan met een flinke scheut rum en eventueel wat bruiswater.

_DSC0106

Mojito Limonade

ingrediënten: 
(voor ongeveer 1 liter) 
– 1 grote appel (vervang door 1-2 nectarines tijdens de zomer)
(als je geen goede blender hebt, gebruik dan 1/2e kopje appelsap en een beetje minder water)
– 4 limoenen
– 1 kleine citroen
– een flink kopje verse muntblaadjes (hoe meer hoe beter :))
– optioneel: 2 medjool dadels of een scheutje ahorn- of agavesiroop, voor een zoete limonade
– optioneel: een stukje gember, voor extra smaak
– ca. 75 cl water (3-4 kopjes)

instructies: 
Pel de appel en snij in partjes, verwijder het klokhuis en doe de stukjes in een blender. Knijp het sap uit de limoenen en doe het bij de appel. Gooi er de muntblaadjes en het water bij (begin met 3 kopjes en voeg daarna nog toe als je de limonade minder dik wil maken). Blend tot alle muntblaadjes versnipperd zijn en je een smooth geheel hebt. Voeg eventueel water en een zoetmaker toe en blend nog een paar seconden. Geniet!

6 reacties op ‘Suikervrije Mojito Limonade

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s