Lichte Lentesoep van Venkel & Kervel

_DSC0282

Dit frisse soepje met venkel en kervel is een heerlijke lentevariant op de klassieke kervelsoep met ui of prei en aardappel. De smaken van de zoete venkel en de zilte kervel vullen elkaar wonderwel aan en zorgen voor een lichter, frisser soepje. Een klein kneepje citroensap voor het opdienen maakt het helemaal af. Omdat je in deze soep geen ui of prei moet gebruiken, is ze bovendien heel geschikt voor mensen met intoleranties of diegenen die het FODMAP-dieet volgen (de look kan je gewoon weglaten).

De lente is eindelijk aangebroken. Plotseling bloeien er bloemen in onze tuin, leggen de kippen weer alle dagen eieren en zie je overal mensen op straat letterlijk de zon opzuigen – gezicht omhoog gericht naar de zon en een gelukzalige glimlach. Tijd voor nieuwe gerechtjes die dat lentegevoel uitstralen, maar toch nog een beetje warmte en comfort bieden tijdens de aprilse grillen. Tijd ook voor nieuwe groenten en kruiden. En één van mijn favoriete eerste lentekruiden is kervel.

Kervel. Ze doet me denken aan soep eten bij mijn oma. Kervelsoep was mijn favoriete soep als kind, en dan vooral de kervelsoep die we bij onze oma thuis aten. Kervelsoep heeft voor mij iets oer-traditioneel, iets lekker comfortabel en nostalgisch. De smaak van kervel valt voor mij met niets te vergelijken. De smaak van kervelsoep ook niet, trouwens. Vroeger maakte ik deze soep op de traditionele manier, met ui, prei en een patatje. Maar omdat het lente wordt besloot ik, zomaar, om het eens anders te proberen. Ik verdraag de laatste tijd minder ui en prei in soep en ik ben daar zeker niet alleen in. Dus besloot ik een paleo- en FODMAP vriendelijke versie van de kervelsoep te creëren.

Net als andere bladgroenten en -kruiden is kervel erg gezond. In de Middeleeuwen werd het gebruikt als een medicinaal en zuiverend kruid. Kervel bevordert de spijsvertering, net als venkel. Het zorgt daarom ook voor een betere eetlust. Kervel bevat  veel vitamine C en is daarom goed voor de weerstand. Net als vele andere bladgroenten is ze rijk aan ijzer en calcium. In deze soep voeg ik kervel helemaal op het einde toe, nadat ik het vuur heb uitgedraaid. Zo blijft de smaak en voedingswaarde van de kervel optimaal behouden.

_DSC0285

Venkel & Kervel Soep 

– 1 flinke venkelknol, in stukjes
– 1 bussel kervel, gewassen
– 1 teentje look, fijngehakt
– 750 ml groentebouillon of water
– zeezout of himalayazout, naar smaak
– sap van 1/2e kleine citroen
– scheutje olijfolie

Verhit een klein scheutje olijfolie in een diepe soeppot op een middelhoog vuur. Doe de venkel en de look erbij en stoof de groenten een paar minuutjes aan. Voeg zout, het water of de bouillon toe, dek af en breng aan de kook. Draai het vuur lager en laat alles ongeveer 10 minuten verder koken tot de venkel zacht is. Zet het vuur uit, voeg de kervel toe aan het hete water en roer om. Laat zo’n vijf minuten afkoelen. Mix de soep met een blender of een staafmixer. Dien op met venkelloof, extra kervel, peterselie, room en/of een scheutje notenolie. Smakelijk!

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s