Snelle glutenvrije rijstcrackers met rozemarijn

Deze rijstcrackers zijn mijn favoriete take-away creatie. Ik eet ze als lunch of snack op het werk, op uitstapjes, op reis, eigenlijk overal. Maar ze zijn ook heerlijk om thuis te eten bij een kom soep of als toastjes te serveren op een feestje. Je kunt ze gemakkelijk een dag tevoren maken en meenemen in je tas of rugzak. Ideaal voor drukke dagen dus.

Niet alleen ikzelf, ook mijn (niet-glutenvrije) familie en vrienden zijn dol op mijn rijstcrackers en vroegen me al vaak naar het recept. Want je proeft werkelijk geen verschil met ‘gewone’ crackers: evenveel smaak, even krokant. Je kan de rijstcrackers eten als brood of toastjes met een zelfgemaakte dip of tapenade. Ze zijn ook lekker met geitenkaas of confituur maar ik eet ze net zo goed zo, zonder iets. De pompoenpitten en het lijnzaad in deze crackers geven ze lekker veel smaak en zorgen ervoor dat ze goed vullen om de namiddag door te komen. Want zeg nu zelf: volkoren rijstmeel, pompoenpitten en lijnzaad, klinkt dat niet als een heerlijk voedzame en gezonde combinatie?

Je hebt er maar tien minuten werk mee en er is bijna geen afwas aan. Eén kom waarin rijstmeel, pompoenpitten, lijnzaad, olijfolie, water, zout en kruiden gaan, even roeren, op een bakplaat leggen en de oven in. Ik maak ze meestal als één grote koek en breek ze daarna in stukken. Als je mooiere vierkantjes wil maken, kun je het deeg met een mes snijden in de gewenste stukken voor het de oven in gaat. De hoeveelheid hieronder is voor een hele doos rijstcrackers, zoveel er op één bakplaat passen en zoveel ik erop kan (maar eigenlijk zijn het met gemak 2 porties). Als je er ineens voor meerdere dagen of personen wil maken, verdubbel dan gewoon de hoeveelheid en gebruik twee bakplaten. Je kan de crackers makkelijk drie dagen bewaren in een luchtdichte doos.

Zo zien de crackers eruit voor ze de oven ingaan...
Zo zien de crackers eruit voor ze de oven ingaan.

Rijstcrackers2

Glutenvrije Rijstcrackers met Rozemarijn

ingrediënten:
– 1 kopje volkoren rijstmeel (130 gram)
– 5 flinke eetlepels pompoenpitten
– 3 eetlepels zonnebloempitten (of meer pompoenpitten)
– 2 eetlepels lijnzaad
– 3 eetlepels extra vierge olijfolie
– 1/2e theelepel grof zeezout + 1/2e theelepel fijn (kruiden)zout (of naar smaak)
– 2 theelepels rozemarijn (en/of tijm)
– 1/2e kopje water (110 ml)

bijzondere benodigdheden: 
oven, bakpapier

instructies:
Verwarm de oven voor op 180°C. Meng in een kom het rijstmeel, de pompoenpitten, het lijnzaad, zout, rozemarijn, de olie en het water goed door elkaar. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Schep het mengsel op de bakplaat en druk het met je handpalmen plat tot het een egale koek vormt van ongeveer een centimeter dik (je kan hiervoor ook een deegrol gebruiken). Bak de crackers in ongeveer 20-30 minuten goudbruin in een voorverwarmde oven op 180°C. Haal uit de oven en laat afkoelen voor je de crackers in stukken breekt. Bewaar ze tot drie dagen uit de koelkast in een luchtdichte trommel.

5 reacties op ‘Snelle glutenvrije rijstcrackers met rozemarijn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s