Pure Chocolade Brownies van Zoete Aardappel (vegan en glutenvrij)

Heerlijk zoet, een volle pure chocoladesmaak en een zachte textuur. Zo moeten echte brownies zijn en deze gezonde, suikervrije, glutenvrije, notenvrije en vegan versie beantwoordt aan alle criteria voor de perfecte brownie. En het beste is, dit recept is snel en heel makkelijk te maken en lukt bijna altijd!

Nochtans leek het mij op ’t eerste zicht ook vreemd om een groente te verwerken in een brownie. Ik heb dan ook lang gewacht om deze te maken. Maar sweet potato brownies zijn tegenwoordig zo’n hit op vegan en paleo websites, dat ik uiteindelijk besloot ze toch een kans te geven. Ik paste het gangbare recept aan naar een notenvrije versie met rijstmeel en het resultaat was verbazingwekkend goed, maar ik proefde nog te weinig ‘brownie’ en iets te veel zoete aardappel. Dus probeerde ik het opnieuw, ditmaal met meer chocolade, en de brownies die toen uit de oven kwamen overtroffen al mijn verwachtingen. Dit proefde echt naar echte brownies! Naar brownies zoals ik die vroeger at met boter, suiker en bloem. Maar dan zonder schuldgevoel. Het perfecte excuus om brownies te eten als ontbijt, als middagmaal, als dessert, gewoon de hele dag door.

Het recept is ook nog eens even simpel als een gewoon brownierecept. Je kunt vrij flexibel zijn met de hoeveelheid zoete aardappel, naargelang de grootte van het stuk dat je in huis hebt. Als het deeg te droog blijft, voeg je gewoon wat water toe. Is het te vochtig, gebruik dan wat meer rijstmeel of cacao.

Ik maak mijn brownies met gewoon puur ongezoet cacaopoeder en cacaonibs (stukjes pure cacaoboon). Ik weet dat er veel recepten circuleren met rauw cacaopoeder, omdat dit gezonder zou zijn. Rauw cacaopoeder heeft inderdaad veel gezonde eigenschappen (omdat de antioxydanten beter bewaard blijven wanneer cacao niet verhit wordt) maar is ook duur en omdat de brownies toch de oven ingaan op 180°C vind ik het persoonlijk niet de moeite om er zoveel geld aan uit te geven. Maar natuurlijk kan je deze brownies ook maken met rauw cacaopoeder als je wil, gebruik dan gewoon een beetje minder omdat de smaak iets straffer is.

brownies 3

Pure Chocolade Brownies van Zoete Aardappel

ingrediënten: 
(voor ca. 8-10 brownies)
– 1 middelgrote zoete aardappel (250-300 gram)
– 3/4e kopje rijstmeel (100 gram)
– 5 grote Medjoul dadels
– 1/3e kopje lauwwarm water (80 ml)
– 4 el puur ongezoet cacaopoeder (of minder als je rauw cacaopoeder gebruikt)
– 2 overvolle el cacaonibs (optioneel, je kan ook stukjes pure chocolade gebruiken)
– 2 el pure esdoornsiroop
– snufje zeezout

bijzondere benodigdheden: 
– oven
– blender of keukenmachine

instructies: 
Schil de zoete aardappel en snijd in blokjes. Doe de blokjes in een kookpot en zet ze net onder water. Voeg een snufje zout toe en breng aan de kook. Laat ongeveer 10-15 minuten koken op een zacht vuurtje tot de zoete aardappel helemaal zacht is. Giet het water af en laat de zoete aardappel even afkoelen.

Verwarm intussen de oven voor op 180°C.

Wanneer de zoete aardappel lauw is, kun je het deeg beginnen maken. Ontpit de Medjoul dadels en snij ze in stukjes. Gooi ze in een blender of keukenmachine en voeg het lauwwarme water toe. Blend tot er een stroperige pasta ontstaat (het is niet erg als er nog wat stukjes inzitten. Als je dadels echt niet willen blenden, kan je ze op voorhand een half uurtje weken in water.) Voeg de zoete aardappel toe en blend verder op de hoogste stand. Voeg tenslotte de esdoornsiroop toe en blend nog even tot alles goed gemengd is tot een egale massa. Meng in een andere kom het rijstmeel met het cacaopoeder en de cacao nibs. Voeg daar de zoete aardappel-dadelpuree aan toe en roer goed om met een lepel. Als je deeg niet vochtig genoeg is (dit is het geval als het kruimelig blijft), voeg dan lepel per lepel water toe, tot je een smeuïg deeg krijgt.

Bekleed een middelgrote rechte ovenschaal of cakevorm met bakpapier. Schep het deeg in de ovenschaal en verdeel met een lepel zodat het overal even dik is. Bak je brownies ongeveer 20 minuten op 180°C. Prik erin met een vork om te testen of ze klaar zijn. Komt de vork er schoon uit, dan kan je de brownies uit de oven halen. Laat ze een beetje afkoelen alvorens ze in stukken te snijden. Eet je brownies warm uit de oven of lekker koud. Je kan ze nog zo’n drie dagen bewaren in de ijskast.

3 reacties op ‘Pure Chocolade Brownies van Zoete Aardappel (vegan en glutenvrij)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s