Zwarte en Groene Tapenade (Vegan)

De zomer komt eraan en dat betekent dat het steeds vaker tijd wordt voor aperitiefjes. Wat is er fijner dan na het werk uren op het terras in de zon te zitten, met een lekkere homemade limonade of een glas rosé, goed gezelschap en kleine aperitiefhapjes om die eerste honger te stillen? Het verbaast me telkens weer hoe het mooie weer en de lange dagen simpele doordeweekse avonden zoveel voller, leuker en intenser kunnen doen lijken – alsof het elke dag een klein beetje vakantie is. En aperitieven is zeker één van mijn favoriete rituelen op zulke dagen. Gelukkig heb je er niet veel voor nodig: wat crackers of brood en een paar zelfgemaakte tapenades volstaan om je zo in de Provence of Toscane te voelen.

_DSC0810

De tapenades in dit recept zijn supergeschikt om je aperitiefhapjes op te fleuren, maar je kan ze evengoed gebruiken als broodbeleg of om tussendoor op een rijstwafel te smeren. Gebaseerd op zwarte en groene olijven smaken ze lekker mediterraans. Ik haalde mijn inspiratie dan ook uit de Provence zelf. Toen we daar onlangs op reis waren, verbaasde het me hoeveel tapenades er te koop waren; niet alleen in de vele winkeltjes met streekproducten, maar zelfs in de supermarkten. En dan bedoel ik echte tapenades, waarvan ik er vele ook nog eens kon eten. Vegan, zonder kaas of noten, glutenvrij, en misschien wel het meest verbazingwekkend: vele van die tapenades bevatten ook nog eens geen bewaarmiddelen of andere toevoegingen. Zeker in de biologische winkels kon ik me helemaal uitleven. Met het gevolg dat ik daar meerdere keren ben buiten gekomen met vijf verschillende potjes tapenade.

Wie net als mij een aantal dingen niet mag eten en een eetpatroon gebaseerd op zoveel mogelijk natuurlijke, gezonde voedingsmiddelen probeert aan te houden, zal weten hoe moeilijk de zoektocht naar eten op reis soms kan zijn. ’s Avonds koken lukt meestal wel (zij het in kampeerstijl, met één klein gasvuurtje), maar ’s middags snel picknicken is een ander paar mouwen. Ik behelp me meestal met rijst- of quinoawafels, avocado, tomaten, en af en toe een beetje gerookte zalm voor de afwisseling en extra voedingswaarde – een voordeel dat je als 100% vegan of vegetariër helaas niet hebt. Omdat een dieet van rijstwafels natuurlijk ook begint te vervelen na een paar dagen, is een tapenade een zeer welkome nieuwe vriend om het middagmaal op te fleuren! Ik probeerde allerlei soorten: olijven-, zongedroogde tomaten-, aubergine- en basilicumtapenades.

Eenmaal thuis kon ik natuurlijk niet anders dan zelf zo’n soort tapenade proberen maken. Niet alleen zijn deze in ons land moeilijker te vinden zonder additieven, het is ook goedkoper om je tapenades zelf te maken. Bovendien probeer ik, waar mogelijk, zoveel mogelijk zelf te maken omdat je dan precies weet welke producten je ervoor gebruikt en hoe vers het is. En laten we eerlijk zijn, zo’n tapenade maken is echt helemaal niet moeilijk! Het duurt zo’n vijf minuten en je kan ze minstens een week bewaren in een afgesloten bokaal in de koelkast. Zo kan je ze elke avond opnieuw gebruiken voor een aperitiefje. Tapenades gaan heerlijk samen met zelfgemaakte rijstcrackers, focaccia of quinoa flatbread, zoals op deze foto (Wees gerust, dat recept volgt binnenkort :)). Heb je die allemaal niet bij de hand, gebruik dan rijstwafels of glutenvrije volkoren crackers (verkrijgbaar in de biowinkel, zoals bijvoorbeeld de crackers van Pain des Fleurs).

_DSC0828

In dit recept heb ik gekozen voor de basis van de tapenades omdat die nu eenmaal het lekkerst zijn voor elk moment: een zwarte en een groene olijventapenade. De zwarte tapenade krijgt haar zoutere smaak van kappertjes, de groene tapenade heb ik opgefleurd met basilicum en citroen voor een extra zomers gevoel. Zorg dat je goede olijven koopt zonder bewaarmiddelen (bij veel olijven worden chemische E-nummers zoals ‘melkzuur’ of ‘citroenzuur’ toegevoegd). Biologische olijven zijn je beste kans op onbewerkte, pure olijven zonder schadelijke toevoegingen.

Tip: Om jezelf afwas te besparen, maak je eerst de groene tapenade en dan de zwarte. Zo moet je je blender tussendoor niet afwassen: de zwarte kleur overheerst de groene kleur van je vorige tapenade toch.

_DSC0806

Tapenade van Zwarte Olijven & Kappertjes

ingrediënten: 
(verdubbel voor een feest/portie voor meerdere dagen) 
– 50 gram biologische zwarte olijven, ontpit
– 1 flinke eetlepel kappertjes
– 1 flinke eetlepel extra vierge olijfolie
– versgemalen zwarte peper

instructies:
Snij de olijven in stukjes. Doe alle ingrediënten in een keukenmachine en blend tot je een goed gemengde tapenade hebt. Er mogen nog een paar stukjes inzitten. Serveer met zelfgemaakt brood of crackers of meng onder je pasta, rijst of quinoa.

Groene Olijven & Basilicum Tapenade 

ingrediënten: 
(verdubbel voor een feest/portie voor meerdere dagen) 
– 70 gram biologische groene olijven, ontpit
– een flink handvol basilicumblaadjes
– enkele druppels citroensap (1 theelepel)
– 1 eetlepel extra vierge olijfolie
– 1 eetlepel koudgeperste zonnebloemolie/koolzaadolie/…
– fijn zeezout en zwarte peper

instructies: 
Snij de olijven en de basilicumblaadjes in stukjes. Doe alle ingrediënten in een keukenmachine en blend tot je een goed gemengde tapenade hebt. Er mogen nog een paar stukjes inzitten. Serveer met zelfgemaakt brood of crackers of meng onder je pasta, rijst of quinoa.

5 reacties op ‘Zwarte en Groene Tapenade (Vegan)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s