Vegan Groene Groentencurry (kokosvrij)

Een curry is een makkelijke en lekkere manier om heel veel verschillende groenten in je maaltijd te stoppen. Het is ook een fantastische manier om te koken met seizoensgroenten én om restjes groenten op te gebruiken. Superecologisch dus! Traditionele groene curry’s worden vaak gemaakt met yoghurt of, in een vegan versie, met kokosmelk of -yoghurt om een dikkere saus te creëren. Omdat ik (en waarschijnlijk nog anderen met mij) allergisch ben aan kokosmelk, creëerde ik deze vegan en kokosvrije versie met een saus op basis van rijstmelk en avocado. Ik gebruikte groene groenten die ik vond op de biologische markt: warmoes, broccoli, boontjes en courgettes. Je kunt dit recept helemaal navolgen of je kunt deze groenten vervangen door wat je zelf in huis hebt of graag lust.

_DSC0737

Vroeger, in mijn pre-allergisch en pre-whole foods tijdperk (dat nu al bijna zo ver weg klinkt als de prehistorie), maakte ik vaak curry’s die toevallig ook nog eens vrij gezond waren. Ik gebruikte kokosmelk, tofu, sojasaus, cashewnoten, sesamzaad en currypasta’s om het geheel op smaak te brengen. Toen ik soja, kokos, sesam, noten en smaakversterkers plots allemaal tegelijk van mijn lijstje moest schrappen heb ik het dan ook maar een tijdje opgegeven met die curry’s. Ik bedoel, curry zonder noemenswaardige saus, dat gaat toch niet? Rijstmelk alleen is te zoet en te dun om een goede saus te maken.

Na zowat een jaar curryloos door het leven te gaan ben ik (onder lichte druk van mijn lief) terug beginnen experimenteren met manieren om vegan, kokosvrije curry’s te maken. Tomatensaus werkt al enigzins voor rode curry’s, maar er gaat voor mij niets boven de groene versie. En toen kwam daar het inzicht om avocado te gebruiken. De rest staat hier geschreven.

_DSC0712

Een woordje over currykruiden. ‘Curry’ of ‘kerrie’ is de verzamelnaam voor een kruidenmix die bestaat uit 8 tot 17 of meer verschillende kruiden. Dit mengsel wordt veel gebruikt in Azië, vooral India. Je hebt verschillende soorten curry: gele of groene curry en rode curry (de hetere variant, met pikante rode peper). In de supermarkt en Aziatische winkels vind je gemakkelijk kant-en-klare currymengsels. Hier is over het algemeen niets mis mee, maar let goed op: in veel van deze kruidenmixen of pasta’s zitten schadelijke smaakversterkers, bewaarmiddelen, gluten of suiker. Ook wie allergisch is aan mosterd leest de verpakking best goed na alvorens de kruiden in je curry te gooien.

Als je een goed currymengsel vindt, kun je dat gebruiken als basis voor deze curry. Een andere optie is natuurlijk om zelf je kerriemix samen te stellen. Curry bestaat uit deze 8 basiskruiden: gember, kurkuma, kardemon, koriander, kruidnagel, komijn, karwij en zwarte peper. In sommige mengsel wordt ook anijs, foelie, kaneel, venkelzaad, mosterd, cayenne, nootmuskaat, pikante pepers, paprika en fenegriek toegevoegd. Om de smaak het best tot zijn recht te laten komen, bak je je currykruiden al mee in de hete olie, nog voor je de ui toevoegt.

Om je eigen mix te maken, heb je gelukkig niet echt al deze kruiden nodig. Zelf gebruik ik de kruiden die we in huis hebben: kardemon, cayenne, korianderzaad, komijn en eventueel kaneel. Ik gebruik ook altijd verse gember en kurkuma, niet enkel voor de smaak maar ook om de grote gezondheidsvoordelen van deze twee superknollen. Gember is goed voor de spijsvertering en de maag en werkt ontstekingsremmend. Kurkuma heeft een positieve werking op de bloeddoorstroom en zou hart- en vaatziektes tegen gaan. Tenslotte mag ook een flinke hand verse koriander niet ontbreken als finishing touch in deze frisse groene curry.

_DSC0726

Vegan Groene Groentencurry zonder Kokos

ingrediënten:
(voor 4 personen)
een mengeling van groene groenten, zoals:
– 1 broccoli
– 4 grote stengels warmoes (of een halve paksoi, 2 handenvol spinazie,…)
– 1 courgette
– 250 gram boontjes
en verder:
– 1 ui
– 1 teentje look
– 1 stuk verse gember (iets groter dan een dobbelsteen)
– 1 stukje verse kurkuma
– 1/2e pikante peper
– een eetlepel currymix of een mengeling van deze kruiden: gemalen koriander, komijn, kurkuma, kardemon, kruidnagel
– een flink handvol verse koriander
– 1 avocado
– 1 kopje water
– 1 kopje rijstmelk
– 1 limoen + extra, om op te dienen

voor bij de curry:
– 1 tot 2 kopjes gekookte volkoren basmatirijst (ongekookt ca. 300 gram) en/of glutenvrije chapati’s

bijzondere benodigdheden: 
blender of sterke staafmixer

instructies:
Kook de rijst gaar volgens de instructies op de verpakking. Snij de groenten in grove, hapklare stukken. Snij de broccoli in roosjes. Pel de steel en snij ook deze in stukjes om mee in de curry te doen (of rauw op te eten tijdens het koken, mmm). Snij de ui in fijne halve ringen en snij de look, gember, peper en kurkuma zo fijn mogelijk.

Verhit een flinke eetlepel olijfolie in een grote wokpan en bak hierin de gember, rode peper en kurkuma met de rest van de gedroogde kruiden een minuutje of twee. Voeg dan de ui en look met een schep zout tot ze glazig zijn en voeg vervolgens de rest van de groenten toe volgens kooktijd: eerst de broccoli en courgette, dan de boontjes en tenslotte de warmoes. Draai het vuur een beetje lager en voeg een half glas water toe om aanbakken tegen te gaan. Blijf af en toe water toevoegen. De groenten mogen niet onder water staan, maar er moet wel steeds een beetje water op de bodem blijven.

Schil en snij de avocado en doe die in een blender met het kopje water, een kopje rijstmelk, het sap van een limoen en een snufje zout. Blend tot een romige melkachtige substantie.

Wanneer je groenten bijna beetgaar en nog een beetje knapperig zijn, voeg je de avocadoroom bij het groentemengsel in de wok. Roer voorzichtig om en voeg eventueel nog wat water toe om het mengsel aan te lengen. Doe nu ook de verse korianderblaadjes bij de curry. Laat een kleine vijf minuutjes sudderen op een laag vuurtje zodat de smaken zich goed vermengen. Dien op met de gekookte rijst. Smakelijk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s