Koude of Warme Mangovanillevla (Vegan & Glutenvrij)

De laatste tijd heb ik weer een obsessie met nieuwe ontbijtjes vinden. De zoete zomer doet stilaan haar intrede – godzijdank! – en dan wordt het vooruitzicht op een kom warme ontbijtpap plots veel minder aantrekkelijk wanneer je je mentaal aan het voorbereiden bent om op te staan. Tijd voor nieuwe, frisse ideeën dus! Deze mangopudding is er zo ééntje dat sinds kort het rijtje van mijn favoriete ontbijten vervoegd heeft. Ik maakte dit recept al maanden, maar dan in de warme versie als dessert. Het deed me aan warme vanillepudding denken. Dat het koud ook lekker is, kon ik ergens wel vermoeden, maar zó goed, dat was toch een kleine openbaring. Deze vla is een fantastisch ontbijt, zwoele-zomeravond-proof dessert of tussendoortje. Perfect voor zomer en winter dus, op elk moment van de dag. En ook nog eens klaar in vijf minuten en te maken met maar 4 ingrediënten.

_DSC0673

Eigenlijk is dit recept zo simpel dat ik er eerst niet aan dacht om het hier te delen. Maar langs de andere kant is het overheerlijk en maak ik het meer en meer – sinds kort dus ook als nieuwe ontbijtontdekking – dus wil ik het jullie niet langer ontzeggen. Deze blog gaat tenslotte om supersimpele en lekkere recepten.

Alles wat je moet doen voor een goddelijke koude mangopudding is mango blenden met rijstmelk (of andere plantaardige melk, maar rijstmelk is het zoetst), citroensap en een snufje vanille. Ik vind deze versie heerlijk als zomers dessertje of ontbijt, met muntblaadjes, stukjes appel, cacaonibs, hennepzaad of homemade granola. Voeg meer limoen en wat water toe en serveer ijskoud voor een drinkbare en rietjesproof versie.

Voor de warme versie kun je arrowroot of ander zetmeel toevoegen om een dikkere vla of puddingtextuur te krijgen. Een scheutje esdoornsiroop en een vleugje kaneel zorgen voor een hartverwarmend winters dessertje. Voeg havermout, quinoa of rijstvlokken toe voor een volwaardig granenontbijt.

_DSC0701

Trouwens, vegans – en iedereen die een beetje op zijn of haar voeding let -, goed nieuws! Mango is niet zoet en lekker, het is ook een echte superfood. Mango’s bevatten veel ijzer en zijn één van de weinige plantaardige plantaardige bronnen van volwaardig eiwit. Dat wil zeggen dat mango alle essentiële aminozuren (=bouwstenen van eiwit die we zelf niet kunnen aanmaken) bevat, waaronder tryptofaan dat helpt bij de aanmaak van het gelukshormoon serotonine. Van mango eten word je blij dus! Bovendien zou mango goed zijn voor de huid. Jawel, van deze mangopudding ga je stralen 🙂

_DSC0704

Koude of Warme Mangovla

ingrediënten:
(voor 2 flinke porties)

– 1 rijpe mango
– 1/2e kopje rijstmelk
– 1 flinke eetlepel citroensap (of meer voor een de lassi)
– 1/2e theelepel vanille

– optioneel (voor de warme versie): ahornsiroop of een andere zoetmaker
– optioneel (voor de warme versie): 1 eetlepel arrowroot

bijzondere benodigdheden:
blender

instructies: 
Pel de mango, snij in stukjes en doe deze in een blender. Voeg de rijstmelk, de vanille en het citroensap toe en blend tot een glad geheel. Serveer koud als dessertje of vieruurtje met bessen, frambozen, ahornsiroop en/of muntblaadjes. Of meng met granola, appel en hennepzaadjes als een fantastische start van de dag.

Voor de warme versie: 
Giet de vla in een pannetje en voeg een eetlepel arrowroot toe. Verwarm alles op een laag vuurtje en blijf goed doorroeren, tot de vla zachtjes begint te koken en indikt. Draai het vuur uit en giet de vla in kommetjes: serveer warm als dessertje met siroop of cacaonibs, of giet over je havermout, quinoa of andere granen als ontbijt.

Je kan de vla nog enkele dagen bewaren in de koelkast. Als je het zolang volhoudt natuurlijk. Smakelijk!

Een reactie op “Koude of Warme Mangovanillevla (Vegan & Glutenvrij)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s