Hartige Groene Pannenkoeken van Warmoes (Glutenvrij & Vegan)

Dit is een recept voor gezonde, hartige en vullende pannenkoeken. Je kan ze met iets zoets eten als ontbijt of origineel dessertje, maar ze zijn ook héérlijk als wraps, gevuld met salade, zelfgemaakte pesto of guacamole, chilisaus, gewokte groenten, en ga zo maar door. Deze pannenkoekjes zijn snel en makkelijk te maken, en dat allemaal zonder eieren, zuivel of tarwemeel. De warmoes zorgt niet alleen voor de bijzondere smaak maar voorziet jou en je tafelgenoten ook van vitamine C en ijzer. Een ideale manier dus om ongemerkt groene groenten in het dieet van je huisgenoten/kinderen/lief te smokkelen. Als je geen warmoes vindt, kan je spinazie gebruiken voor dit recept.

_DSC0758

Warmoes of snijbiet is een ‘vergeten groente’ die qua smaak en gebruik het best te vergelijken is met spinazie. Het is trouwens compleet onterecht dat warmoes door velen vergeten is, want deze bladgroente heeft een sublieme smaak (een beetje zachter dan spinazie), bevat zoals de meeste bladgroenten een hoge dosis ijzer, calcium en vitamine C, groeit in de lente en zomer gewoon in onze streken, en is enorm multifunctioneel inzetbaar in je keuken. Gebruik warmoes in de puree, gemixt of gestoofd als spinazie, als groente in een curry of saus, in quiche of zoals hier, in pannenkoekjes. Je kan met warmoes zowat alles doen wat je met spinazie zou koken, wat deze groente tot een fantastisch alternatief maakt voor mensen die allergisch reageren op spinazie – of gewoon eens iets anders willen proberen.

Omgekeerd geldt hetzelfde, dus als je moeite hebt om warmoes te vinden, maak deze pannenkoekjes dan gerust met eenzelfde hoeveelheid verse spinazie. De smaak zal maar lichtelijk verschillen. Naast de groente geven ook basilicum of peterselieblaadjes deze pannenkoeken hun heerlijke smaak. Wissel gerust af met de verse kruiden in het deeg naargelang het seizoen en je eigen goesting. Zo gaan deze pannenkoekjes zeker niet vervelen. Het rijstmeel kan je vermoedelijk ook vervangen door boekweitmeel of speltmeel. Ik heb het zelf nog niet geprobeerd, maar ik zie niet in waarom het niet zou lukken – alleen de smaak gaat dan natuurlijk ook weer een beetje anders zijn.

_DSC0741

Mijn favoriete manier om deze pannenkoekjes te eten is ’s middags, met stukjes avocado, zout en een heleboel limoensap. Je kan ze ook gebruiken als basis voor een avondmaal met gewokte groentjes, salade of curry. Of rol ze op met guacamole of pesto, snij in stukjes en serveer als aperitiefhapjes of tussendoortje.

Heb je na dit alles toch nog pannenkoeken over en zin in een dessertje? Het mag vreemd klinken, maar deze pannenkoeken zijn ook overheerlijk met een beetje esdoorn- of agavesiroop en muntblaadjes. De combinatie hartig-zoet is hier echt perfect!

Oh en p.s., als je deze pannenkoeken maakt en je vindt een nieuwe favoriete topping of beleg, laat ze me dan zeker weten! Ik ben altijd benieuwd 🙂

_DSC0773

Hartige Warmoespannenkoeken

ingrediënten: 
(voor 6-8 pannenkoeken)
– 1 kopje rijstmeel (150 gram)
– 4 à 5 grote stengels warmoes met veel blad, ca. 125 gram (of spinazie)
– 1 kopje water
– 1/2e eetlepel biologische appelciderazijn (of citroensap)
– 1/2e theelepel fijn zeezout
– 2 theelepels gedroogde kruiden, bv. provencaalse of italiaanse kruiden
– een handvol verse basilicum/peterselie/muntblaadjes
– olijfolie, om in te bakken

bijzondere benodigdheden: 
blender of sterke staafmixer

instructies: 
Was de warmoes en snij ze fijn. Als de warmoes hele dikke stelen heeft, snij deze er dan gedeeltelijk af en leg weg. Je hebt vooral het bladgroen nodig, maar een beetje steel is niet erg. Stoom of kook de warmoes in licht gezouten water in 5-10 minuten gaar. Giet af en hou eventueel het kookvocht bij om straks nog te gebruiken.

Meet een kopje rijstmeel af en doe dit in een grote kom. Doe de warmoes in een blender met het zout, appelazijn, de kruiden en een half kopje water (gebruik het kookvocht voor extra smaak). Blend tot je een smooth geheel hebt. Giet het mengsel in de kom met het rijstmeel en meng goed met een lepel of een klopper tot een stevig pannenkoekendeeg. Voeg de rest van het water toe tot je deeg op een gewoon, dik pannenkoekendeeg lijkt. Het deeg mag dus een beetje lopend zijn zodat het makkelijk met een pollepel in een pan te gieten is, maar niet vloeibaar.

Verhit een anti-aanbakpan op een middelhoog vuur en giet er een paar druppels olijfolie in. Wanneer de olie warm is, giet er dan een lepel pannenkoekendeeg op en zorg dat het zich egaal verspreidt in de pan. Bak enkele minuten en draai de pannenkoek dan om met een spatel. Bak nog een paar minuten op de andere kant, haal uit de pan en herhaal met de andere pannenkoeken. Serveer warm met salade, guacamole, fruit of zoete stroop, of koud opgerold als wrap met vulling naar keuze – deze pannenkoeken passen bij zowat alles dus laat je helemaal gaan! Smakelijk!

2 reacties op ‘Hartige Groene Pannenkoeken van Warmoes (Glutenvrij & Vegan)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s