Crazy Crackers (Vegan & Glutenvrij)

_DSC0940

Krokant, licht, hartig en smaakvol: deze crackers zijn het ideale tussendoortje of hapje bij soep of salade.  Dit is een van de eerste glutenvrije baksels die ik maakte en het is nog steeds een van mijn favorieten, omdat ze zo makkelijk te maken en zo fantastisch lekker zijn. Deze crackers proeven dan ook niet bijzonder ‘gezond’ of ‘glutenvrij’ maar dat zijn ze wel, boordevol proteïne en goede vetten. Zowel glutenmijders als fervente gluteneters zijn dol op deze zadencrackers en ik heb al vaak gehoord dat ze beter zijn dan de meeste voorverpakte crackers uit de winkel. Tel daar bij op dat ze bijna niet kunnen mislukken en je komt tot een ideaal receptje voor wie zijn of haar eerste stappen wil zetten in gezonder of glutenvrij bakken en eten.

_DSC0968

Het moet nu al meer dan een jaar zijn dat ik deze crackers in één of andere vorm maak en in de tussentijd ben ik erg gehecht geraakt aan dit krokante hapje.  Er is een tijd geweest dat ik deze crackers véél te veel at. Ik moet toegeven dat ik praktisch overlééfde op mijn ‘rijstcrackers’. Lunch, ontbijt of zelfs midnightsnack: de crackers waren daar altijd. Tegenwoordig ben ik gestopt met hele maaltijden te vervangen door louter crackers en eet ik ze vooral nog als tussendoortje, op reis, of bij soep. Dat maakt mijn liefde voor de crackers er niet minder op. Of die van mijn omgeving. Want ook op het werk of bij vrienden gaan de crackers er als zoete broodjes in als ik een lading meeneem. Mijn moeder maakt ze nu zelfs steevast als aperitiefhapje op familiefeesten, waar ze telkens een groot succes zijn.

Intussen heb ik deze crackers ontelbare keren gemaakt en door de tijd heen heb ik het recept beetje bij beetje geperfectioneerd. Een van de eerste recepten op deze blog is dat voor glutenvrije rijstcrackers met rozemarijn, op de wijze waarop ik mijn crackers toen maakte. Intussen ben ik overgestapt op een iets dikker deeg omdat de crackers dan een mooiere vorm krijgen en krokanter blijven. Ik heb er ook psylliumzaad (vlozaad) aan toegevoegd om de crackers beter te binden en voor het positieve effect van dit vezelrijke zaadje op de spijsvertering. Geen nood, je kunt dit gemakkelijk vervangen door meer lijnzaad als je geen psyllium in huis hebt. Het mooie aan dit recept blijft immers dat het zo makkelijk aan te passen is. Is het rijstmeel op? Probeer eens met boekweitmeel of halfvolkoren speltmeel. Geen zonnebloempitten meer? Maak die amandelen dan eens op. In een Italiaanse bui? Ga voor chili, look en gedroogde tomaten. En ben je een grote kaasliefhebber? Jep, strooi die parmesan er maar in!

_DSC0954

Als je er nog steeds niet van overtuigd bent dat deze crackers gewoonweg crazy lekker en makkelijk zijn, maak ze gewoon en je komt er binnenkort wel achter. Dat ze ook nog crazy gezond zijn, leer je hier gauw genoeg. Ze zitten boordevol pitten en zaden die je voorzien van plantaardige proteïne en broodnodige onverzadigde vetzuren zoals omega 3 en 6. Lijnzaad is daarnaast ook nog bijzonder vezelrijk en daarom goed voor je darmtransit.

Psylliumzaad of vlozaad is zo mogelijk nog beter. Het is vooral gekend als voedingssupplement in poedervorm maar je kan het net zo goed gebruiken in gewone bereidingen. Vlozaadjes nemen tot 40 keer hun gewicht in water op en bevorderen zo de darmtransit. Het volume van de stoelgang neemt toe en de darmen worden daardoor beter ‘schoongemaakt’. Vlozaad werkt zowel goed tegen diarree als tegen verstopping – op voorwaarde dat je er genoeg water bij drinkt. Bovendien bevat vlozaad stoffen die je goede darmflora voeden en een geïrriteerd darmslijmvlies helpen herstellen. Klinkt allemaal niet zo smakelijk in een over eten? Laat dat vooral je eetlust en bakplezier niet bederven. Want deze crackers zijn in de eerste plaats gewoon superlekker!

_DSC0940

Crazy Crackers met Zaden & Pitten
Je kan alle zaden en pitten gebruiken die je in huis hebt. Mijn favorieten die er altijd ingaan zijn lijnzaad en pompoenpitten. Je kan de pitten op voorhand licht roosteren om de verteerbaarheid en smaak nog te verbeteren.

Ingrediënten (voor ca. 12-14 crackers):
– 1 eetlepel psyllium zaadjes (vlozaad), OF vervang dit door 2 (extra) eetlepels lijnzaad
– 150 ml water
– 2 eetlepels extra vierge olijfolie
– 2 theelepels gedroogde groene kruiden, zoals provencaalse kruiden
– 1 theelepeltje fijn zeezout
– een snufje cayennepeper of chilipoeder
– 8 overvolle eetlepels (ongeveer 1 kopje) gemengde pitten en zaden (pompoenpitten, zonnebloempitten, lijnzaad, maanzaad, sesamzaad,…)
– 150 gram rijstmeel

Doe de psylliumzaadjes of het lijnzaad in een grote mengkom met het water. Roer door elkaar en zet ongeveer 15 minuutjes opzij. (Als je weinig tijd hebt, kan je ook gewoon meteen doorgaan met de volgende stap, maar dan zullen je crackers iets meer brokkelen.) Verwarm de oven voor op 180°C.

Neem na 15 minuten de kom met het water- en zaadjesmengsel terug en roer klop opnieuw stevig door met een lepel of garde. Voeg de olie, het zout en de kruiden toe en roer nog eens goed. Doe dan de zaden en pitten mee in de kom en voeg tenslotte het rijstmeel toe. Meng het deeg eerst met een lepel en kneed tenslotte verder met je handen tot je een vrij stevige en een beetje plakkerige bal hebt. Voeg zo nodig nog wat water of meel toe om te droog of te nat deeg te vermijden.

Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg het deeg hierop. Bestrooi de bovenkant met wat rijstmeel en rol het deeg met een deegrol of een fles uit tot ongeveer een halve centimeter dikte. Snij de rijstcrackers met een scherp mes in de gewenste vorm voor je ze in de oven zet. Bak 25 tot 35 minuten tot ze vanboven goudbruin zijn en heerlijk ruiken – de exacte baktijd is afhankelijk van je oven en de dikte van de crackers. Laat ze helemaal afkoelen voor je ze opbergt, anders verliezen ze hun krokantheid. De crackers blijven ongeveer vijf dagen goed in een luchtdichte bokaal of trommel.

3 reacties op ‘Crazy Crackers (Vegan & Glutenvrij)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s