Verwarmende Pompoen Pasta (Vegan & Glutenvrij)

_DSC0898

Heb je ook zo’n nood aan een hartverwarmende maaltijd nu de eerst herfstdagen ons overvallen? Deze pasta met pompoen is de ideale comfort food om over je nazomerblues heen te geraken. Dit gerecht is romig, vullend en decadent smaakvol, maar dan zonder de nadelen die dat soort zware maaltijden normaal gezien met zich meebrengen – zoals room, veel vet of zetmeel met een zwaar gevoel tot gevolg. Integendeel: pompoen doet wonderen voor je huid en immuunsysteem, is een goede bron van vezels en helpt je lichaam te herstellen na een harde werkdag. De geurige kruiden in deze pasta zijn verwarmend voor lichaam en geest. Gebruik bij voorkeur volkoren en glutenvrije pasta voor een fantastische troostrijke maaltijd zonder energiedips, opgeblazen gevoel of sufheid achteraf.

De herfst lijkt hier wel een maand te vroeg haar intrede gedaan te hebben. Plotseling hebben de lange, zonnige dagen plaats gemaakt voor koude en regenweer en die gehoopte nazomer bleef tot vandaag nog even uit. Wanneer de seizoenen veranderen, verandert mijn eetpatroon mee. Niet alleen omdat er weer andere groenten en fruit voorhanden zijn, maar ook omdat mijn lichaam aangeeft dat het zin krijgt in ander voedsel om warm en energiek te blijven. Zo gebeurt dat trouwens overal. Het is geen toeval dat zomergerechten vaak bestaan uit salades en in de winter soepen, curry’s en stoofpotten de sier maken in de keuken.

Al gemerkt bij jezelf? De zin in zoetigheid of zwaardere, vet- en koolhydraatrijke gerechten die je tijdens de herfst en winter krijgt, is niets meer dan de reactie van je lichaam op het koude weer. Het heeft nu eenmaal ‘comfort food’ nodig om zichzelf warm te houden, energie te krijgen zonder de stralende zon, en een ‘wintervoorraadje’ op te bouwen. Vandaar dat wij gaan verlangen naar zoet en calorierijk voedsel. Helaas is ons voedsel vandaag de dag veel suikerrijker, geraffineerder en ongezonder dan vroeger en helaas willen veel mensen eerder een ‘voorraadje’ of vetlaagje kwijt dan rijk raken. Dus moeten we een manier vinden om ook in de herfst en winter goed te eten, voldaan te zijn en toch gezond te blijven. Gelukkig is mama aarde daar om ons een handje te helpen.  De natuur zit gewoon geniaal in elkaar. In de zomer geeft ze frisse vruchtgroenten zoals tomaat, courgette en komkommer, en in de herfst en winter verwent ze ons met stevige, voedzame groenten zoals pompoen, pastinaak, kool en aardappel.

_DSC0898

Koning van de herfst 
Pompoen is de herfstgroente bij uitstek. We associëren ‘m vooral met halloween, maar de eerste pompoentjes doen al eind augustus hun intrede. Iets later volgen dan de grotere sierpompoenen die vooral dienen om uit te hollen, wedstrijden om-ter-grootste mee te winnen, te katapulteren of mee over een riviertje te gaan peddelen. Dat laatste is geen verzinsel, serieus, mensen doen de gekste dingen met pompoenen. Hoewel ik de folklorische waarde van een pompoenregatta – de officiële naam voor het peddelen in uitgeholde pompoenen – niet in twijfel wil trekken, ben ik voor deze blogpost meer geïnteresseerd in de eetbare achtergrond van de pompoen. Pompoenen zijn familie van courgettes en werden net als hun neefje door Europese zeevaarders uit Latijns-Amerika naar onze streken gebracht. Ze bestaan in heel wat kleuren en soorten. Butternuts en de kleine hokaido-pompoentjes zijn mijn favorieten. Hokaido’s zijn lekker zoet, stevig en smaakvol en hebben een eetbare schil die rijk is aan vezels en voedingsstoffen.

Pompoen is een echte betaalbare superfood. Ze is bijzonder rijk aan vitamine A en beta-caroteen, een sterke antioxidant die bijdraagt tot een sterker imuunsysteem, goede ogen en een stralende huid. Pompoen is ook een goede bron van vitamine C. Pompoenen bevatten meer pottasium dan bananen, een stof die bijdraagt tot een goed herstel van de spieren na een fysieke inspanning zoals sport. Verder is pompoen vrij laag in calorieën maar bevat ze wel veel vezels, waardoor ze sneller een vol gevoel heeft en bijdraagt tot een goede darmwerking. Meer redenen om pompoen te eten heb je dus niet meer nodig.

Ik heb deze pasta op smaak gebracht met verwarmende kruiden zoals ontstekingsremmende gember, energie-boosting cayennepeper, zoete paprika, geurige nootmusaat, kaneel, en kruidnagel – deze laatste zijn naast lekker ook beproefde schimmelwerende en infectie-werende kruiden. Het geheel is een heerlijk romige, dikke, kruidige pastasaus die je lekker kan opsmullen met een boek en dekentje in de zetel. Laat de herfst nu maar losbarsten.

P.S. Voor wie niet genoeg kan krijgen van pompoenweetjes: de zwaarste pompoen die ooit opgetekend werd, woog volgens wikipedia een slordige 921 kilogram. Dat is het gewicht van vier grote leeuwen of negen baby-olifantjes. Om maar te zeggen.

_DSC0894

Verwarmende Pompoen Pasta 

Ingrediënten (voor 4 personen):
– 1 kleine pompoen van ongeveer 1-1,5 kg (gebruik een hokaido of andere pompoen met eetbare schil)
– 1 rode ui
– 2 kleine teentjes look
– 1 el virgin olijfolie of kokosolie
– 2 tl gember, geraspt (of meer naar smaak)
– 1 l kurkuma, geraspt
– 1/2e tl cayennepeper
– 1/2e tl nootmuskaat
– 1/2e tl zoete paprika
– 1/2e tl nootmuskaat
– 1/4e tl gemalen kruidnagel
– zeezout en chilivlokken, naar smaak
– 250 ml water of plantaardige melk naar keuze

– 400 tot 500 gram volkoren pasta (voor kleine of grote eters; ik gebruikte rijstpenne)
om te serveren: een handvol fijngesneden bladpeterselie, hennepzaadjes, gehakte amandelen of geraspte kaas (zoals pecorino)

Verwarm de oven voor op 180°C. Snij de pompoen doormidden, verwijder de stelen en schep de pitten eruit met een lepel. Snij beide helften nog eens in vieren en leg de stukken in een ovenschaal. Bestrooi met zout en (desgewenst) chilivlokken of peper en bak zo’n 30 minuten in de oven tot de pompoen zacht en gaar is.

Kook de pasta beetgaar volgens de instructies op de verpakking. Giet af, besprenkel met olijfolie en zout en zet afgedekt opzij.

Snipper de ui en de look. Verhit de olie in een diepe pan met stevige bodem (zoals een wokpan) op een middelhoog vuur. Bak de ui zo’n 2 minuten tot ze glazig is. Voeg de look en de kruiden toe en bak nog eens 2 minuten tot alles goed gemengd is en heerlijk begint te geuren. Draai het vuur uit.

Doe de gebakken uitjes samen met de pompoen en de helft van de plantaardige melk of het water in een blender. Blend tot je een gladde saus hebt. Voeg langzaam meer vocht toe tot je saus de textuur van een hele dikke soep of een bechamel heeft – niet helemaal vloeibaar, maar ook niet vast. Proef en kruid bij. Giet de saus terug in de pan en voeg de pasta erbij. Verwarm het geheel nog vijf minuten op een heel laag vuurtje zodat de smaken zich goed kunnen mengen. Roer goed zodat er niets aanbrandt. Serveer warm met verse peterselie, (veganistische) geraspte kaas of je favoriete fijngehakte noten of pitten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s