Wintergroentensoep van Raap, Pastinaak en Butternut

_DSC0993

Geen idee meer wat te doen met de knolgroenten in je groentepakket of bij je lokale groenteboer? Of hou je ook zo veel van pompoensoep in de winter, maar ben je de klassieke versie een beetje beu? Probeer dan deze originele en romige variant op de gekroonde favoriete wintersoep eens. Pompoen, pastinaak en boterraapjes werken hier samen aan een heerlijk milde lichtzoete smaak en een zijdezachte textuur. Het resultaat is een lekker romig lichtoranje soepje – waar geen room of kokos aan te pas komt – dat goed vult maar toch veel minder zwaar uitvalt dan pure pompoen(room)soep. Ik heb milde toetsen van gember, kurkuma en look toegevoegd voor hun versterkende werking op het immuunsysteem en verwarmende eigenschappen.

Sinds twee weken ben ik terug in het land na een reis van drie maanden in Nieuw-Zeeland. Daar was het nog zomer, hier was het de afgelopen weken winters en koud. Om de overgang van het ene naar het andere seizoen zo goed mogelijk te maken, is er niets beter dan je eetpatroon meteen aan te passen aan de heersende winter (en je outfit natuurlijk ook, maar dat spreekt voor zich). Met winterse temperaturen en regenbuien snakt ons lichaam naar stevig, verwarmend voedsel zoals geroosterde knolgroenten, pittige kruiden, stews en soep. Deze soep van pompoen, pastinaak en raap symboliseert voor mij dan ook alles wat de winter is: licht zoet, romig, kruidig en verwarmend. Ideaal om met een warme trui en een dekentje bij het haardvuur te kruipen en je verder te verwarmen aan een kom van deze gouden lekkernij.

Deze soep is absoluut subliem met de zachte, romige butternutpompoen, maar als je toevallig een andere soort in huis hebt kan dat ook prima. Het lekkerste en gemakkelijkste is een pompoensoort (zoals hokaido) waarbij je gewoon de schil mee kan gebruiken. Om de soep extra romig te maken, kan je een beetje amandelmelk toevoegen voor het opdienen. Ik gebruik graag een scheutje koude olijfolie in mijn soep. Ook gepelde hennepzaadjes (mee blenden of achteraf toevoegen), amandelschaafsel, geroosterde zaden en natuurlijk de klassiekers zoals gebakken croutons en peterselie helpen je deze soep naar een hoger niveau te tillen wanneer je bezoek hebt of gewoon jezelf eens extra wil verwennen.

_DSC0996

Wintergroentensoep

Voor 4-6 personen:

– 1/2e butternut of hokaido pompoen met schil (ongeveer 500 gr)
– 1 tot 2 pastinaken (300-400 gr)
– 2 gele boterrapen (400 gr)
– 1 ui
– 2 teentjes look
– 1-2 cm gember
– 1 cm kurkuma
– 1/2e pikante rode peper
– 1 el olijfolie, ghee of kokosolie
– 1 liter verse groentebouillon of water
– zout,naar smaak

Was de groenten en snij ze grofweg in stukken. Als je biologische groenten gebruikt, laat de schil er dan zeker aan! Dit maakt de soep heerlijk romig en zorgt voor meer smaak, vitamines en vezels. Snij ook de ui, de look, gember, peper en kurkuma in iets kleinere stukken.

Verhit een lepel olie of ghee in een kookpot op een middelhoog vuur. Fruit hierin de ui, look, gember, kurkuma en peper. Voeg na een minuutje of twee ook de pastinaak en raap toe en tenslotte de stukken pompoen. Laat alle groenten een paar minuutjes sauteren met het deksel op de pan. Roer af en toe. Voeg tenslotte het water of de groentebouillon toe (als je water gebruikt, meng er dan een theelepel grof zeezout door). Breng aan de kook met het deksel op de pan, draai het vuur laag en laat de soep ca. 15 minuten verder koken tot de groenten (inclusief de schil van de pompoen) zacht zijn. Laat vijf minuten afkoelen.

Mix de soep in een blender of met een goede staafmixer. Ga nog zeker een minuut door met mixen wanneer je soep al helemaal gemixt lijkt. Extra lang mixen of blenden is het geheim om een goede romige soep te krijgen. Dien op met croutons, crackers, een scheutje koude olie of geroosterde zaden en pitten.

2 reacties op ‘Wintergroentensoep van Raap, Pastinaak en Butternut

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s