Ontbijt Crumble Bowls (Vegan, Glutenvrij & Geraffineerde Suikervrij)

Het ontbijt is voor mij zowat de belangrijkste maaltijd van de dag én de voornaamste reden om ’s ochtends uit mijn bed te komen. Helaas is de tijd ’s ochtends altijd beperkter dan je denkt en blijft er vaak weinig tijd over om te experimenteren met nieuwe ontbijtjes. Het is dan ook fantastisch om een nieuw recept te hebben dat heerlijk is als ontbijt, en dit is er zo eentje dat ik nog vaak ga maken. Maak deze Crumble Bowls vers uit de oven op een lazy zondagochtend en houd de rest bij om tijdens de week snel op te warmen of koud te eten als ontbijt, brunch, dessert of tussendoortje. Omdat je deze Crumble Bowls in afsluitbare glazen bokalen kan maken, vormen ze ook nog eens het perfecte ontbijt on the go.

_DSC0465

Al maanden ben ik aan het broeden op een goed recept voor een klassieke crumble, maar dan in een glutenvrije en botervrije versie, liefst ook zonder havermout. Alles wat ik probeerde was maar zo zo, niet de moeite waard om opnieuw te maken en dus vergat ik stilletjesaan het crumble plan maar gewoon. Maar de laatste weken was ik op zoek naar nieuwe ontbijtinspiratie en wilde ik iets maken dat het midden hield tussen een soort van taart en een gezond ontbijt: met ongeveer de ingrediënten van mijn rijst-, quinoa- en hennep porridge maar de smaak en textuur van krokante fruitige taartjes. Crumble dus. Maar dan makkelijk op te warmen en mee te nemen, zoals het beste ontbijt hoort te zijn – op alles voorbereid. Crumble Bowls. De puzzelstukjes vielen in elkaar. En zo werden deze lekkere potjes vol bosvruchten, appeltjes, kaneel en zoet- krokante crumble laag geboren.

Overigens kun je dit recept ook perfect maken in een gewone bakvorm voor een grotere, normale crumble. Ben je van plan deze crumble als dessert op te dienen, dan kun je wat meer esdoorn- of agavestroop toevoegen zodat hij extra zoet wordt.

_DSC0473

De Crumble Bowls bieden alle ingrediënten van een ontbijtpap: granen (rijst en quinoa), zaden (hennep), fruit (appeltjes en rode vruchten naar keuze), plantaardige melk en de kruidige zoete toets van een vleugje kaneel. Je kan de quinoavlokken makkelijk vervangen door havermout, en (een deel van) het rijstmeel door gemixte havermout of rijstvlokken (maal vlokken even fijn in een blender). Deze zoete lekkernij wordt dus een volwaardig ontbijt met volle granen en gezond fruit! Probeer je hoeveelheid esdoorn/agavestroop enigzins te beperken – volg het recept hieronder – om het helemaal gezond te houden en de dag fantastisch te beginnen.

Tip: Gebruik lege confituurpotten om je crumble bowls in te maken. Deze kunnen tegen de warmte van je oven en zijn nadien afsluitbaar met de deksels, zodat je ze makkelijk enkele dagen kan stockeren in je ijskast.

_DSC0481

Crumble Bowls

ingrediënten: 
(voor ca. 6 porties) 

– 2-3 appels
– 1 en 1/2e kopje bosvruchten, bramen of bessen (mogen ingevroren zijn)
– 1 kopje rijstmeel (150 gram)
– 1/2e kopje quinoavlokken of havermout (60 gram)
– 2 eetlepels hennepzaad (optioneel)
– 3 eetlepels rijstroop
– 4 eetlepels rijstmelk (of andere plantaardige melk, maar rijstmelk is zoeter)
– 2 eetlepels olijfolie + meer voor invetten sap van 1/2e citroen
– 2 tot 4 eetlepels ahornsiroop (of agave)- 1/2e eetlepel kaneel

bijzondere benodigdheden:
oven

instructies: 
Verwarm de oven voor op 180°C. Schil de appels en snij ze in blokjes. Meng in een kom met de bosvruchten, het citroensap, de kaneel en een of meer lepels ahornsiroop, afhankelijk van hoe zoet je fruit is en hoe een zoetekauw je zelf bent (voor mij is één lepel prima). Meng in een andere kom het rijstmeel, de quinoa- of havervlokken, het hennepzaad, de rijstroop, rijstmelk, olijfolie en nog een lepel of twee esdoornsiroop. Roer goed tot je een kruimeldeeg hebt. Voeg eventueel nog wat rijstmelk toe als het niet genoeg aan elkaar plakt.

Vet een bakvorm of enkele kleine ovenvaste kommetjes (je kan hiervoor ook glazen potten gebruiken) in met een drupje olijfolie. Verdeel het fruit over de schaal/kommetjes en schep daar het deeg bovenop. Schep alles heel licht om zodat bessen en deeg lichtjes gemengd worden. Bak zo’n 40-50 minuten in de oven tot de ovenkant goudbruin is.

Haal uit de oven en eet meteen warm of laat afkoelen en bewaar nog tot 5 dagen in afgesloten potjes in de koelkast. De potjes zijn ook lekker koud. Om ’s morgens toch snel op te warmen, zet je de potjes gewoon weer tien minuutjes in de oven en dan geniet je zo van heerlijk warm, knapperig en fruitig ontbijt.

2 reacties op ‘Ontbijt Crumble Bowls (Vegan, Glutenvrij & Geraffineerde Suikervrij)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s