Pasta Pesto met Peterselie en Erwtjes (Vegan & Glutenvrij)

Dit is echte een pasta voor de lente en vroege zomer. Zowel de ingrediënten als de lichte, romige smaak passen perfect bij deze seizoenen. Omdat deze pasta mij zo’n lentegevoel geeft, heb ik lang getwijfeld om ze ‘Pasta Primavera’ te noemen. Maar dit gerecht staat iets te ver af van de traditionele pasta primavera met groenten en tomaten. Het is dan maar ‘Pasta Pesto’ geworden. Stiekem is deze saus geen echte pesto: de traditionele pijnboompitten en parmezaanse kaas ontbreken en er zit gevoelig minder olijfolie in dit gerecht. Maar deze saus is wel net zo groen, kruidig en smeuïg als gewone pesto en even snel te maken. Laat de zon nu maar komen!

_DSC0367

Onlangs heb ik erwtjes herontdekt en sindsdien kan ik er niet genoeg van krijgen! ‘Herontdekt’, want ik moet toegeven dat ik vroeger niet zo’n fan was van erwtjes. Dat kwam waarschijnlijk door de sterke associatie met erwtjes uit blik of de klassieker ‘worteltjes en erwtjes’, een gerecht uit mijn kindertijd dat zeker niet mijn favoriet was – en als ik heel eerlijk ben moet ik toegeven dat ik gekookte wortelen ook nu nooit meer zou klaarmaken. Maar er zijn gelukkig zo veel meer gerechten te maken met erwten dan worteltjes en erwtjes of erwtensoep. Nu verwerk ik erwtjes in slaatjes, gestoomde groenten, rijstgerechten, pasta’s en recent ook in deze heerlijke pesto. Wat een geluk dat ik eindelijk tot inzicht ben gekomen wat erwtjes betreft.

Verse doperwtjes zijn het lekkerst, maar die zijn vaak moeilijk te vinden. Het échte erwtenseizoen is in België en Nederland vooral in de maanden mei en juni, maar vanaf april zijn er ook al doperwtjes te vinden uit zuidelijker landen. Overigens kan je deze pestosaus ook makkelijk maken met diepvrieserwtjes, maar dat neemt het plezier wel weg van het erwtjes doppen en de erwtjes in je pasta zullen nét iets minder knapperig zijn. Dit betekent dan weer wel dat je deze pasta zowat het jaar rond kan blijven eten, en dat is ook mooi meegenomen.

Bladpeterselie of platte peterselie, het andere hoofdingrediënt van deze pasta, is zowat het hele jaar verkrijgbaar maar het hoogseizoen van dit kruid is ook in de lente. Als je geen platte peterselie kan vinden kun je de pesto ook maken met de gekrulde variant. Maar de iets vollere smaak en textuur van de bladpeterselie zijn beter voor deze saus, dus raad ik aan om het toch te proberen. Neem eens een kijkje in je biowinkel en ga voor een flinke bussel: in dit gerecht is de peterselie namelijk niet bedoeld om af te kruiden of te garneren, het is zowat het hoofdingrediënt van deze pesto en daarom kun je er hier niet te veel van hebben. Een handvol muntblaadjes maakt dit gerecht helemaal af met een frisse toets en een instant zomergevoel.

_DSC0390

Voor zij die ook willen weten wat deze fantastisch lekkere pasta met je lichaam doet zal ik hieronder ook even de gezondheidsvoordelen van erwtjes en peterselie samenvatten. Erwtjes zijn erg rijk aan vezels en proteïne, waardoor ze niet alleen erg voedzaam zijn maar ook voor een stabiele bloedsuikerspiegel zorgen. Ze bevatten veel mineralen zoals ijzer en magnesium en vitamine K, C en B6. Technisch gesproken zijn erwtjes eigenlijk geen groenten maar een peulvrucht, en net als andere peulvruchten bevatten erwtjes veel eiwitten. Maar erwtjes bevatten minder fytinezuur (dat de spijsvertering kan bemoeilijken) dan gedroogde peulvruchten en zijn makkelijker te verteren – en geschikt voor veel mensen die peulvruchten vermijden omwille van darmproblemen. Bladpeterselie op haar beurt is rijk aan vitamine C, K en verschillende antioxidanten (flavenoïden), waardoor het een perfect kruid is voor een detox. Of voor een gewone maaltijd waarna je je fantastisch zult voelen. Zoals deze. Gebruik volkoren granenspaghetti zoals bruine rijst-, boekweit- of speltspaghetti voor een voedzame, gezonde en vooral overheerlijke lichte lunch of avondmaaltijd. Ik wens jullie veel zon, plezier en lentekriebels met deze pasta pesto!

P.S. Als je te veel saus zou hebben, kun je deze gebruiken zoals gewone pesto: smeer op toastjes, roer onder je rijst of quinoa of gebruik als dressing bij een slaatje. Dan heb je meteen een reden om de volgende keer opzettelijk te veel saus te maken 🙂

_DSC0384

Pasta Pesto met Peterselie en Erwtjes

ingrediënten: 
(voor 2 personen)

– 250 doperwtjes in hun peulen, zo’n 120 gram gedopte erwtjes (of 120 gram diepvrieserwtjes)
– 1 flinke bussel bladpeterselie (fijngehakt ongeveer één tas)
– een handvol verse muntblaadjes (optioneel, maar aangeraden)
– 1 kleine ui
– 2 teentjes look
– een scheut extra vierge olijfolie
– 1/4e kopje water (of meer om het blenden makkelijker te maken)
– zeezout en zwarte peper naar smaak

– 150 gram spaghetti of linguine, ik gebruik 100% bruine rijstspaghetti (van een merk genaamd Rizopia)

bijzondere benodigdheden: 
blender, keukenmachine of een goede staafmixer

instructies: 
Breng een grote pot water aan de kook voor de spaghetti. Kook de pasta beetgaar volgens de instructies op de verpakking.

Maak intussen de pestosaus. Dop de erwtjes (als je verse gebruikt) en kook of stoom de erwtjes in ongeveer 5 minuten knapperig beetgaar. Giet het kookwater niet weg, je kan dit straks nog gebruiken! Laat de erwtjes licht afkoelen. Snij de ui fijn en bak tot ze glazig is in een lepel olijfolie. Voeg fijngesneden look toe en bak nog een minuutje verder. Was de peterselie en snij ze fijn.

Hou een paar eetlepels gekookte erwtjes en een beetje gesneden peterselie apart. Doe de rest van de erwtjes, ui, look en peterselie in een blender of keukenmachine, samen met een vierde tot een half kopje kookwater (begin met weinig water en voeg toe wanneer je merkt dat je saus te dik wordt en het blenden te stroef verloopt: meer vocht vergemakkelijkt het mixen). Voeg nog een scheutje olijfolie en peper en zout naar smaak toe. Blend tot je een smeuïge massa krijgt.

Meng de pestosaus goed met de spaghetti en de erwtjes en peterselie die je apart had gehouden. Verscheur de muntblaadjes en strooi deze over het geheel. Geniet van het lentegevoel!

5 reacties op ‘Pasta Pesto met Peterselie en Erwtjes (Vegan & Glutenvrij)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s