15-MINUTE PASTA MET BOERENKOOLSAUS

_DSC1067

Deze pasta met romige boerenkoolsaus is al maandenlang een favoriet in  huis. Of ik nu bezoek heb of gewoon een snelle maaltijd voor mezelf wil maken, ik grijp steeds opnieuw terug naar dit recept. Deze pasta heeft dan ook zowat alle voordelen die een maaltijd kan hebben: snel en gemakkelijk te maken, boordevol  verse groenten, licht verteerbaar en ook nog eens comfort food. In deze groene saus vervang je de klassieke room door een geheim ingrediënt – courgette. Het resultaat is verbluffend net-echt.

Deze romige pastasaus is een fantastisch basisrecept waar je eindeloos mee kan spelen. Heb je geen boerenkool in huis, dan kan je variëren met andere groene (blad)groenten zoals spinazie, warmoes of zelfs broccoli. Wil je het wat luxueuzer, dan kan je extra’s toevoegen zoals gebakken champignons, gefrituurde tempeh, noten, gegrilde halloumi of gemalen kaas.

Hipsters & prehistorische boeren
Je moet de laatste jaren wel onder een steen geleefd hebben om nog niet gehoord te hebben dat boerenkool  gezond en weer helemaal hip is.  Over de gezondheidsvoordelen van boerenkool heb ik vroeger al wat meer geschreven. Maar boerenkool is ook nog eens een van de oudste nog overblijvende groentesoorten. De letterlijk prehistorische kool wordt al geteeld sinds de begindagen van de landbouw in Klein-Azië.  De plant leunt met andere woorden heel sterk aan bij de wilde koolvariant, die onze jager-verzamelaar voorouders aten nog voor ze aan landbouw deden.

Boerenkool vind je vooral in de winter, maar is eigenlijk bijna het hele jaar te telen. Daarom kan je ze ook in de zomer wel vinden bij sommige (bio)boeren of groentewinkels. Nu onze goede oude boerenkool dankzij de kale hype in Amerika en Groot-Brittanië (waar ze helemaal crazy gaan over kale chips, kale crackers en kale smoothies) weer aan een opmars bezig is, tref je ze trouwens steeds vaker weer op onze akkers en winkelschappen in de Lage Landen.

Gezond en hip dus, die boerenkool. Maar ik moet iets bekennen: een echte kale hipster zal ik waarschijnlijk nooit worden. Boerenkoolsmoothies krijg ik nog steeds niet binnen. Daarom vond ik de groente lange tijd maar niets. Tot ik leerde dat je ze ook lekker kan klaarmaken in allerhande gewone recepten, ter vervanging van spinazie bijvoorbeeld. Ik gebruik boerenkool in puree, in sauzen, als bijgerecht en zelfs rauw, fijngesneden en gemarineerd in wat citroensap. Het gaat zo ver dat boerenkool zowat mijn favoriete groente is geworden. Om maar te zeggen: je hoeft dus absoluut geen groene smoothie drinkende health foodie te zijn om dit receptje wel lekker te vinden.

_DSC1077

15-minute Pasta met Boerenkoolsaus

Voor 4  personen:

– 300 gram boerenkoolbladeren (verwijder de steel en dikke nerven)
– 1 kleine tot middelgrote courgette (200-250 gram)
– 1 middelgrote ui
– 1 flinke teen look
– een eetlepel extra vierge olijfolie + meer om te serveren
– 150 + 50 ml water
– zeezout en zwarte peper, naar smaak
– 500 gram volkoren pasta (bv. speltpasta, rijstpasta of boekweitpasta)

Vul een kookpot met water en een schep zeezout en breng deze aan de kook. Snipper de ui en de look, en was en snij de courgette in grove stukken. Verhit een diepe pan met een lepel olie op het vuur en fruit hierin de ui op een middelhoog vuur. Voeg de courgette en de look toe en laat ca. 3 minuten meebakken. Roer af en toe. Kruid met peper en zout.

Was de boerenkool en verwijder de harde stengels. Je doet dit het makkelijkst door met je handen de bladeren van de stengels te ‘ritsen’. Hak de boerenkool grof. Voeg de boerenkool bij de courgette en ui en laat even mee stoven. Voeg dan zo’n 150 ml water toe en draai het vuur lager. Laat de groenten nog zo’n 5 minuten verder garen. Kook intussen de pasta al dente volgens de instructies op de verpakking.

Mix het groentemengsel met een blender of staafmixer tot een fijne, gladde saus. Voeg nog zo’n 50 ml water toe of zoveel als nodig is om het blenden te vergemakkelijken. Giet de saus terug in de pan en laat opnieuw opwarmen. Meng de gekookte pasta door de saus, giet er nog een scheutje olie door en kruid af met peper en zout.

Dien de pasta op met vers geraspte kaas, koude olijfolie en/of versgemalen zout en peper. Gebruik hennepzaadjes, edelgistvlokken en koude olijfolie voor een vegan versie of serveer met geroosterde pompoenpitten, walnoten of zonnebloempitten voor extra crunch.

Een reactie op “15-MINUTE PASTA MET BOERENKOOLSAUS

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s