Lauwe Salade van Nieuwe Aardappelen & Boerenkool

Deze salade smaakt naar de vroege zomer en is zo heerlijk kleurrijk dat ze meteen aanslaat. Gelukkig is zo ook nog erg lekker en vullend. De knapperig gebakken nieuwe aardappeltjes en de groene boerenkool stelen hier de show, en de frisse rode radijsjes, lente-ui en verse boontjes maken het af. Ik vind het fantastisch om een salade vol verse seizoensgroenten zo snel en zonder veel moeite op tafel te kunnen toveren en dit is zo’n receptje dat klaar is in een handomdraai. Omdat de salade vrij voedzaam is, kan je ze op zichzelf eten als lunch of avondmaal. Je kan ze ook serveren als bijgerecht bij een vlees-, vis-, of groenteschotel, of ze doet het goed in een saladebuffet bij de barbecue.  Maar ik eet ze toch nog het liefst op zichzelf, op een groot kleurrijk en overvol bord.

_DSC0166

Boerenkool, krulkool of kale is één van mijn favoriete groenten. Ze is supergezond – misschien heb je wel eens gehoord van de kale hype in de  foodie wereld – maar vooral ook heel lekker en enorm veelzijdig. Je kan boerenkool gebruiken in de wok en in stoofpotjes, rauw of gestoofd in salades, in puree, in pesto of pastasaus. Sommige mensen maken er zelfs chips van. Zelf gebruik in boerenkool graag als spinazie of warmoes, zoals in een groene lentesaus voor pasta of in pannenkoeken (vervang in beide recepten de warmoes/spinazie door boerenkool). Of lichtjes gestoofd in deze salade. Of in zowat alles. Mijn liefde voor boerenkool is diep deze dagen. Even uitleggen waarom.

Boerenkool bevat weinig koolhydraten en is enorm rijk aan ijzer, calcium en vitamine C. Ze bevat ook caroteen, een belangrijke antioxidant en een stof die het lichaam in staat stelt om vitamine A aan te maken. Vitamine A ligt aan de basis van de gezondheid van onze cellen en is daarom erg belangrijk voor onder andere gezonde tanden, goede ogen, een stralende huis en glanzend haar. Van boerenkool wordt je dus niet alleen gezonder, maar ook mooier!

Vaak wordt gedacht dat boerenkool een wintergroente is en dat is het vaak ook, maar je kan boerenkool ook perfect in de lente planten en in de vroege zomer al oogsten. Dat doen ze op sommige boerderijen (waaronder de Baarbeekhoeve, de boerderij van Biohofke waar ik werk), om ons ook in de lente en zomer al van de steeds populairdere boerenkool te kunnen voorzien. Joepie! Boerenkool groeit verder nog de hele winter door en kan tot februari geoogst worden. Ze is zelfs het lekkerst en zoetst wanneer ze al enige vorst heeft doorstaan, omdat ze dan zoeter wordt. (Dat komt omdat ze meer suiker gaat aanmaken uit zetmeel in haar blaadjes om bevriezen tegen te gaan – suikerrijk water bevriest namelijk minder snel. Dit is ook wat wortels, pastinaken enz. doormaken als er vrieskou overgaat.)

_DSC0171

De andere vedettes in deze salade zijn natuurlijk de nieuwe aardappeltjes. Nieuwe aardappeltjes zijn de jonge aardappeltjes van eerste oogst. De eerste Belgische of Nederlandse nieuwe aardappelen verschijnen meestal rond eind mei-juni. Tegen dan zijn de bewaaraardappelen (van de vorige oogst) meestal al vrij plat en doorgeschoten, en dan zijn de knapperige, kleine nieuwe patatjes in mijn ogen echt een revelatie! Nieuwe aardappeltjes kan je perfect koken of roosteren in de schil, omdat die nog erg dun is. Zoek er de kleine aardappeltjes uit voor dit gerechtje, die zijn het krokantst en dan heb je minder snijwerk.

De oude culinaire wijsheid leert ons dat je nieuwe aardappelen beter twee maal kookt. Of je dit ook effectief toepast, hangt helemaal van jou af. Eerst even uitleggen waar die wijsheid vandaan komt. In nieuwe aardappelen zit een bepaalde hoeveelheid solanine, een stof die de plant beschermt maar schadelijk kan zijn voor onze darmen. Door aardappelen te koken reduceer je de hoeveelheid solanine, maar op een bepaald moment is het kookwater verzadigd en neemt dit geen solanine meer weg uit de aardappelen. Wanneer je het water halfweg even ververst, neemt dit opnieuw meer solanine op. De solanine in nieuwe aardappelen zal bij de meeste volwassenen geen problemen veroorzaken. Maar heb je darm- of verteringsproblemen of kook je voor kleine kinderen, dan kan het beter zijn om je nieuwe patatjes twee maal te koken. Een andere methode is de patatjes roosteren met een beetje olijfolie in de oven. Ook dat maakt ze makkelijk verteerbaar. Je moet er wel ongeveer een uur de tijd voor rekenen.

Ik gebruikte ook nog boontjes, lente-ui en radijsjes in deze salade. Radijsjes zijn zowat mijn nieuwe obsessie. Onlangs ontdekte ik dat ze o-ver-heerlijk zijn wanneer je ze bakt of roostert (was ik de enige die al 24 jaar lang mijn radijsjes enkel rauw at?) met een beetje zout en olijfolie en sindsdien doe ik geroosterde radijsjes in zowat alles. De prinsessenboontjes in dit gerecht kun je vervangen door tuinbonen, peultjes, erwtjes, snijbonen, paarse bonen, boterbonen,…. je snapt het wel. Zoals steeds is ook hier het motto: varieer naargelang het aanbod. En eet deze salade telkens een beetje anders, dan word je ‘m niet beu.

_DSC0195

Lauwe Salade van Nieuwe Aardappelen & Boerenkool

ingrediënten:
(voor 2 personen als hoofdgerecht, of 4 personen als bijgerecht) 

– 400-500 gram kleine nieuwe aardappelen
– ca. 500 gram boerenkool (ook wel krulkool genoemd) of palmkool (de donkere, platte variant)
– 1 bussel radijsjes
– 300 gram boontjes
– 1 bussel (6 stengels) lente-ui
– 1 teentje look
– een handvol verse bladpeterselie (of koriander, basilicum)
– zeezout en versgemalen zwarte peper of chilivlokken, naar smaak

– 1/2e citroen
– 2 el koude extra vierge olijfolie (+ meer om in te bakken)
– 1 el balsamico-azijn
– 1 el pure esdoornsiroop of honing (optioneel)
– zeezout en versgemalen zwarte peper, naar smaak

instructies: 
Was de nieuwe aardappeltjes en snij ze in tweeën of vieren, in hapklare stukken. Doe ze in kookpot, zet ze onder water met een schep zout en breng het water aan de kook. Kook gedurende 10-15 minuten (of kook 2x ca. 5-7 minuten) tot ze gaar maar nog knapperig zijn en giet af. (Of rooster de patatjes gedurende ca. 1 uur in een oven op 180°C, met een schep zout en een eetlepel olijfolie).

Kuis de boontjes en snij ze in stukken. Stoom in ca. 5 minuutjes gaar. Was de lente-ui en snij in ringen. Snipper de look. Kuis de radijsjes en snij ze in schijfjes. Was de boerenkool, haal de harde binnenste stengels eruit en snij de rest van het blad in fijne repen.

Verhit een eetlepel olijfolie in een wokpan, voeg de radijsjes en een schep zout in en bak zo’n 2 minuten op een middelhoog vuur. Voeg de lenteui en de look toe, roerbak nog een minuutje en voeg dan de patatjes toe. Laat even meebakken tot ze beginnen te bruinen en doe de boerenkool erbij. Roerbak gedurende ca. 3 minuten tot de boerenkool zacht is. Haal van het vuur, schep in een saladekom en voeg de boontjes toe. Laat even afkoelen en maak intussen de dressing.

Voor de dressing meng je het citroensap, de balsamico, de olijfolie, de esdoornsiroop (als je die gebruikt) en kruiden in een kom. Giet dit over de salade. Doe er de fijngehakte verse peterselie bij. Dien deze salade lauwwarm op.

2 reacties op ‘Lauwe Salade van Nieuwe Aardappelen & Boerenkool

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s