Superpower Quinoa Granola (Glutenvrij)

Granola is mijn redding op vroege ochtenden, reisjes en weekendjes weg, of wanneer ik me overslaap. Ik probeer altijd een pot zelfgemaakte granola in huis te hebben voor noodgevallen of voor als ik geen zin heb om een ontbijt te maken: een paar scheppen granola, rijstmelk, wat fruit en klaar. Maar ook wanneer ik wel tijd neem voor het ontbijt kan een handjevol granola de perfecte finishing touch zijn op een kom frisse avocadoyoghurt of dampende porridge.  Het mooie aan goede, zelfgemaakte granola is dat je er allerlei gezonde ingrediënten in kan doen die je de hele ochtend fit houden en je van de nodige energie en voedingsstoffen voorzien. Dat maakt van granola het ideale ontbijt voor op reis: makkelijk mee te nemen en een bron van energie wanneer er misschien niet veel anders te vinden is. Deze superpower quinoa granola is de absolute topper in die categorie. Ze is rijk aan proteïne en mineralen maar vrij laag in snelle koolhydraten waardoor ze je een langgerekt voldaan gevoel geeft en je energieniveau de hele ochtend op peil houdt.

_DSC0247De laatste tijd ben ik lichtelijk geobsedeerd door quinoa. Ik eet het elke dag wel in de één of andere vorm, soms wel twee keer.  Ik voel me er soms een beetje schuldig over, omdat het niet goedkoop is en van ver komt, maar ik kan het niet laten. En he, quinoa is zowat het gezondste ‘graanachtige’ dat je kan eten. Voor iemand die tarwe, spelt, gerst, rogge, maar ook haver, maïs, gierst en boekweit een hele tijd achterwege moest laten, is quinoa werkelijk een geschenk uit de hemel en een welkome afwisseling met rijst. En ja, ik zeg moest laten, want binnenkort mag ik terug beginnen experimenteren met enkele andere granen in mijn dieet. Dus wie weet verschijnt er hier dan ook eindelijk eens een recept met iets anders dan altijd maar die rijst of quinoa. Maar tot dan blijf ik jullie lekker bestoken met quinoarecepten. Omdat het lekker is. En makkelijk. En oh zo gezond. En omdat je je geweldig gaat voelen na een paar happen van dit eetbare goud uit de Andes.

Over naar deze granola dus. Hoewel ik in mijn vorige recept voor basisgranola ook al quinoavlokken gebruikte als toevoeging, is deze nieuwe versie toch heel verschillend. In deze granola gebruik ik hele quinoa, in graanvorm. Hele granen (ongemalen of ongeplet dus) hebben nog net iets meer voedingswaarde dan meel of vlokken, net omdat ze onbewerkt zijn. Hele quinoa is ook gemakkelijker te vinden dan quinoavlokken, wat deze granola toegankelijk maakt voor iedereen. Weliswaar maak ik ook hier gebruik van quinoavlokken voor een betere structuur, maar die kun je gemakkelijk vervangen door haver-, boekweit- of gierstvlokken. De hele quinoakorrels maken deze granola extra krokant, wat ook mooi meegenomen is.

Bovendien is deze granola, als je quinoa- of boekweitvlokken gebruikt, helemaal vrij van echte granen of ‘graszaden’ en dus van snelle koolhydraten. In tegenstelling tot echte granen, die opgebouwd zijn uit koolhydraten, bestaat het pseudo-graan quinoa voor een groot deel uit proteïne. Quinoa heeft daardoor een trager verteringsproces en zorgt voor langere energie en een stabielere bloedsuikerspiegel. Het bevat geen gluten en is daardoor geschikt voor de meeste mensen. Voor vegetariërs en vegans in het bijzonder heeft quinoa nog meer voordelen. Het bevat alle essentiële aminozuren en is dus een plantaardige bron van compleet eiwit.

_DSC0223Met name op reis of in drukke tijden, wanneer het moeilijker is om alle voedingsstoffen via andere maaltijden binnen te krijgen, houd ik deze quinoa granola bij de hand. Niet alleen de quinoa, ook de rest van de ingrediënten dragen bij aan optimale gezondheid. Het hennepzaad is een bron van omega 3-vetzuren, mineralen en vitaminen en eveneens een compleet eiwit. Pompoenpitten zijn dan weer erg rijk aan calcium, zink, magnesium en omega 3. Je kan deze ook vervangen door andere noten of pitten, die bijna allemaal vergelijkbare voordelen hebben – rijk aan proteïne, mineralen, antioxidanten, onverzadigde vetten en essentiële vetzuren. Experimenteer gerust verder met deze granola en varieer met smaken. Je kan op het einde bijvoorbeeld ook geraspte kokos, rauwe cacao of gedroogd fruit toevoegen.

Als je een grote granola-eter bent (lees; als je granola niet alleen als ontbijt, maar ook als tienuurtje, dessertje, vieruurtje en midnight snack gebruikt) kan je de hoeveelheden hieronder verdubbelen en ineens 2 bakplaten tegelijk bakken. De aangegeven hoeveelheden hieronder passen op één bakplaat in een middelgrote oven en in één grote luchtdichte glazen weckpot van ca. 1 liter (je kent ze wel, die standaard glazen opbergpotten). Je kan granola makkelijk een paar weken bewaren op kamertemperatuur, maar bij voorkeur in een luchtdichte trommel weg van direct zonlicht.

Ik eet mijn granola met homemade rijstmelk en bessen, bij een kom avocado-bosvruchtenyoghurt of avocado-vanillepudding, als topping op een smoothie of in een ontbijtpap voor extra crunch. Of soms gewoon zo, met handenvol recht uit de pot (oeps, betrapt…)

_DSC0242

Superpower Quinoa Granola

ingrediënten: 
(voor 1 bakplaat)
– 1/2e kopje rode, witte of gemengde quinoa (100 gram)
– 3/4e kopje quinoavlokken (of haver-, boekweit- of gierstvlokken) (80 gram)
– 1/4e kopje hennepzaad, chiazaad of lijnzaad (40 gram)
– 3/4e kopje pompoenpitten of andere pitten/noten (90 gram)

– 4 eetlepels rijststroop
– 2 eetlepels ahornsiroop
– 1 eetlepel vers citroensap
– 1 theelepel kaneel
– een snufje vanille
– een snufje fijn zeezout/ himalayazout

optioneel (achteraf toe te voegen): gedroogd fruit, rauwe cacaonibs, kokosrasp

instructies: 
Warm de oven voor op 160°C. Spoel de quinoa goed af in een fijne zeef. Doe de quinoa in een kom samen met de rest van de droge ingrediënten. Verhit een klein steelpannetje op een heel laag vuurtje en meng hierin de rijststroop, ahornsiroop en citroensap. Voeg specerijen toe. Giet dit mengsel bij de droge ingrediënten en roer met een lepel of spatel alles goed door elkaar.

Bekleed een bakplaat met bakpapier en spreidt het mengsel daarover uit. Bak voor ongeveer 15 minuten op 160°C. Haal uit de oven, roer de granola goed om en bak nog eens 5-10 minuten. Roer opnieuw en bak nog 5 minuten. Herhaal tot je granola mooi goudbruin is, maar let op dat het niet aanbrandt! Haal uit de oven, laat afkoelen en bewaar tot 4 weken in een afgesloten glazen bokaal op een donkere, niet al te warme plaats (in een kast uit de zon op kamertemperatuur bijvoorbeeld).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s