Zoete Aardappel Gnocchi met een Groene Salie-Citroensaus & Geroosterde Paprika’s (Glutenvrij & Vegan)

Heb je wel eens geprobeerd om zelf gnocchi te maken? Dan wil je misschien een originelere en gezondere variant proberen. Nog nooit gnochhi gemaakt (of heb je zoiets van: gnocchi, wat)? Geen probleem, dit recept is zo gemakkelijk dat het iedereen zou moeten lukken. Gnocchi zijn een soort pasta die traditioneel gemaakt worden met aardappelen en witte bloem. In dit recept krijgt deze Italiaanse lekkernij een gezondere, lichtere en glutenvrije twist door de aardappel te vervangen door zoete aardappel en de witte bloem door volkoren rijstmeel. Gnocchi wordt vaak gegeten met een salie-botersaus, omdat de fijne smaak van salie perfect bij deze vrij zware pasta past. Dus creëerde ik voor dit recept een frisse vegan saliesaus op basis van olijfolie en citroen. En ik zou mezelf niet zijn als ik er niet meteen nog een paar groene seizoensgroenten in zou smokkelen. De knapperige boontjes en de gegrilde paprika’s maken dit tot een volwaardig, gezond en heerlijk gerecht.

_DSC0306

Vroeger (in mijn pre-allergie tijdperk dus) was ik echt verzot op gnocchi en maakte ik af en toe de gewone versie: aardappelen, witte bloem, en eventueel een ei om het binden te vergemakkelijken. Toen tarwe van mijn menu verbannen werd, vergat ik uit gemak het bestaan van vele voedingsmiddelen, waaronder deze gnocchi. Ik geloof dat ik één keer aardappelgnocchi heb proberen maken met rijstmeel, zonder veel succes. Tot ik ergens een recept tegenkwam voor glutenvrije zoete aardappelgnocchi. Ik volgde ongeveer dit recept van de inspirerende foodie Madeleine Shaw en het draaide fantastisch uit! De gnocchi hebben echt de structuur die je van gnocchi verwacht, de smaak is lekker en zeker niet uitgesproken zoet en de gnocchi zijn een pak lichter verteerbaar dan traditionele gnocchi. Alleen maar win-win-win dus! Ik verving het boekweitmeel door rijstmeel omdat ik dat steeds in huis heb, maar je kan dus net zo goed boekweitmeel gebruiken.

(Voor diegenen onder jullie zonder allergieën (en bijbehorende ingrediënten in huis), volgens mij kun je deze gnocchi ook gemakkelijk met gewone bloem of speltbloem maken; gebruik dan bloem of halfvolkoren ipv. volkoren meel. Je zal dan ook minder zetmeel of arrowroot nodig hebben. Als jullie het proberen hoor ik het graag!)

_DSC0316

Salie, het “heilzame kruid”
Salie of salvia officinalis, het kruid dat de hoofdrol speelt in dit gerecht, is een grote troef voor zowel koks als natuurgenezers. Salie heeft niet alleen een zalige frisse smaak, maar biedt ook allerlei gezondheidsvoordelen voor wie het gebruikt. Salie heeft een krachtige ontstekingsremmende werking, waardoor het goed is bij zowat alle kwaaltjes. Het helpt tegen hoofdpijn, tandpijn en ontstekingen in de mond, keelpijn, buikpijn en darmproblemen. Salie bevordert de spijsvertering en wordt daarom vaak gebruikt in eerder zware of vettige gerechten: het zorgt letterlijk voor verlichting. Daarnaast werkt salie kalmerend en rustgevend en zou het daarom goed zijn bij stress en zelfs verdriet. Ook wie slaapproblemen heeft kan salie proberen. Maar salie bevordert ook de bloedsdoorstroom, versterkt de weerstand en werkt antibacterieel en anti-schimmel. Wie lijdt aan een candida-infectie, is dus gebaat bij het regelmatig gebruik van dit wondere kruid. Net zoals iedereen eigenlijk. Het is niet voor niets dat salvia, de Latijnse naam van salie, afgeleid is van het Latijnse salvere, wat ‘redden’ of ‘genezen’ betekent.

Salie kan je kopen in gedroogde vorm of vers in een plantje. De verse salie is aan te raden omdat die lekkerder en frisser smaakt – gedroogde salie kan een beetje bitter zijn. Koop je een plantje, probeer het dan eens te verpotten in een grotere bloembak of in de volle grond zodat het blijft leven. Salie kan buiten gemakkelijk de winter overleven, als ze tijdens de lente en zomer al de kans heeft gekregen om te wortelen en groeien. Heel wat mensen hebben salie in hun tuin staan, en dat loont de moeite. Want wie salie in zijn tuin heeft leeft langer. En dat heb ik niet zomaar even verzonnen, het is gewoon een volkswijsheid die al eeuwenlang gezegd wordt.

(P.S. het medicinale gebruik van salie wordt afgeraden tijdens de zwangerschap of voor wie borstvoeding geeft.  Het culinair gebruik van salie kan normaal gezien geen kwaad omdat het meestal om lage dosissen gaat, maar toch is het beter om niet elke dag salie in gerechten te gebruiken.)

_DSC0311

Zoete Aardappel Gnocchi met een Groene Citroen-Saliesaus

ingrediënten:
(voor 2-3 personen)
voor de gnocchi: 
(gebaseerd op dit recept van Madeleine Shaw)
– 1 grote of 2 kleine zoete aardappels (300 gram)
– 3/4e kopje rijstmeel (120 gram)
– 1/3e kopje arrowroot (60 gram) (of een ander zetmeel)
– een snufje zeezout

voor de saus: 
– 2 teentjes look
– 6 stengels lente-ui
– 1/2e kleine chilipeper
– een handvol verse of gedroogde salie
– sap van 1/2e citroen
– 200 gram prinsessenboontjes
– 1 grote of 2 kleine groene paprika’s
– olijfolie
– zout en peper
– gedroogde tijm (of oregano, provencaalse kruiden,…)

instructies:
gnocchi: 
Pel en snij de zoete aardappel in blokjes. Bedek met water, voeg een snufje zout toe en breng aan de kook. Draai het vuur laag en laat de zoete aardappel verder koken tot ze zacht is. Giet het water af en doe de zoete aardappel in een kom. Plet met een vork tot een zachte puree.

Voeg het rijstmeel en de arrowroot toe en roer met een lepel tot je een stevig deeg hebt. In het begin zal het deeg misschien wat droog lijken, maar als je verder roert komt het normaal gezien helemaal goed. Als het deeg te vochtig is, voeg dan nog een schep rijstmeel en een klein beetje arrowroot toe. Kneed verder met je handen tot een stevige deegbal.

Verdeel het deeg in 3 ballen. Strooi een beetje rijstmeel op een schoon oppervlak en rol daarop met je handen een bal uit tot een dikke worst. Druk een beetje plat langs de bovenkant en snij in stukjes van ongeveer 2-3 centimeter. Druk met een vorm lijnen in de bovenkant. Herhaal met de andere deegballen.

Breng een grote ketel water met een snufje zout aan de kook. Doe de gnocchi hierin wanneer het water kookt. Wanneer de gnocchi komen bovendrijven, zijn ze ongeveer klaar. Laat nog een minuutje verder koken en schep de gnocchi dan met een schuimspaan uit het water in een vergiet zodat ze verder kunnen uitlekken.

geroosterde paprika’s:
Terwijl je de zoete aardappel kookt, kun je beginnen aan de paprika. Snij de paprika(s) in de breedte doormidden, haal de pitte eruit en snij de rest in ringen. Leg in een ovenschaal, besprenkel met olijfolie, peper, zout en tijm en zet 10-15 minuten onder de gril tot ze gaar en een beetje geblakerd (maar niet helemaal zwart) zijn. Check regelmatig of ze niet aanbranden en draai eventueel de grill even af.

groene citroen-saliesaus: 
Kuis de boontjes, snij in hapklare stukken en kook of stoom ze in ca. 5 minuten klaar in een beetje gezouten water. Laat uitlekken.

Snij de look, chilipeper en de lente-ui fijn. Was de salie en scheur de blaadjes in stukken. Verhit een flinke lepel olijfolie in een grote pan op het een laag vuurtje en bak hierin de look, ui en chili samen met het grootste deel van de salie en een snuf zout gedurende zo’n 3 minuten op een laag vuurtje. Voeg de boontjes toe, bak even mee en voeg vervolgens de zoete aardappelgnocchi toe. Knijp een halve citroen uit boven de pan en meng goed. Serveer met de geroosterde paprikaringen en de rest van de (verse) salie.

2 reacties op ‘Zoete Aardappel Gnocchi met een Groene Salie-Citroensaus & Geroosterde Paprika’s (Glutenvrij & Vegan)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s