Kruidige Koolrabisalade

Met de lente in het land is het nog eens tijd voor een salade-receptje op de blog, en deze sla is toevallig echt een ode aan de lente. Mijn methode om salade te maken is eigenlijk gewoon alles samengooien wat ik in huis heb of wat er lekker uitziet op de markt, en dat overgieten met een dressing van koude olie en limoen. Soms levert dat verfrissende nieuwe ideeën op, zoals hier. Het bijzondere aan deze salade is dat ze voor een groot deel bestaat uit verse kruiden. Koolrabi is het andere fantastische hoofdingrediënt, en verder heb ik deze salade aangevuld met echte lentegroentjes zoals radijsjes en lente-ui. Die kun je makkelijk weglaten of vervangen door andere verse groenten.Het heerlijke aan salade is net dat je er eindeloos mee kan variëren en dat is hier niet anders.

_DSC0436

Heb ik jullie al eens gezegd hoe fantastisch ik koolrabi vind? Het moet zonder twijfel één van mijn lievelingsgroenten zijn! Ze is een groot deel van het jaar verkrijgbaar en bestaat in twee prachtige varianten: paarsrood en lichtgroen, die beiden hetzelfde smaken. Je kan de knol zowel warm eten, bijvoorbeeld in een stoofpotje of ovenschotel van wintergroenten, als koud in een salade. Ik prefereer de koude variant. In blokjes, schijfjes of geraspt geeft koolrabi zo’n héérlijk frisse toets aan elke salade. Maar wist je dat je ook de bladeren kan gebruiken?  Kies een mooie verse koolrabi, haal het bladgroen van de stelen, was het even en gebruik het fijngesneden in een gemengde salade: superlekker en tegen voedselverspilling!

Maar wat is koolrabi nu precies? Koolrabi is een Noord-Europese koolsoort die in knolvorm groeit. In tegenstelling tot echte knollen groeit koolrabi wel boven de grond. Koolrabi is arm aan calorieën maar wel rijk aan vezels, vitamine C en B, en de mineralen calcium en magnesium. Koolrabi behoort tot de koolfamilie: sommige mensen met PDS of darmklachten kunnen last krijgen van kolen eten, maar dit geldt lang niet voor iedereen. Bovendien kunnen sommigen kolen beter verdragen wanneer ze rauw gegeten worden (in combinatie met koude olie). Rauwe koolrabi is dus zeker de moeite waard om te proberen, zelfs voor hen die soms last hebben van kolen. _DSC0446

Verse koriander en peterselie zijn echte lentekruiden en geven deze salade hun frisse, originele smaak. Wees zeker niet te zuinig met de hoeveelheden maar gebruik flinke bussels vers bladgroen. Voor wie het nog niet besefte, de kruiden in deze salade dienen dus niet als kruiden voor de ‘afwerking’, maar wel als de ‘sla’ of het bladgroen in deze salade. Vul de kruidige mengeling aan met een flink handvol basilicum, muntblaadjes, een beetje salie, of wat je ook in huis of in de tuin hebt staan. Hoe kruidiger, hoe beter!

Weetje: Koriander lijkt misschien een erg exotisch kruid omdat het vaak in Indische en Oosterse gerechten wordt gebruikt, maar het is al lang bekend in onze streken. De Romeinen namen het mee van het Midden-Oosten naar hier. Zij gebruikten koriander vaak in vleesschotels omwille van de anti-bacteriële werking. Koriander is in feite één van de oudste bekende kruiden in onze cultuur: zelfs in de Bijbel wordt koriander al vermeld._DSC0420

Verder heb ik in deze salade lente-uitjes en radijsjes gebruikt voor de pittige smaak. Maar je kan die vervangen of aanvullen met sjalotjes, komkommer, rauw witloof, … alles wat in de lente verkrijgbaar is. Kappertjes en een licht zoetzure dressing maken het geheel af. De koude olie in de dressing helpt de groenten beter te verteren en zo de voedingstoffen uit het bladgroen optimaal op te nemen. Wil je de salade enkele uren of dagen bewaren, houd de dressing en kappertjes dan apart van de rest en voeg deze pas op het allerlaatste moment toe. Zo blijft je sla veel frisser. Veel plezier ermee en geniet van dat lente-gevoel deze dagen!

_DSC0447

Kruidige Koolrabisalade

ingrediënten: 
(voor 4 personen)
– 1 forse koolrabi + bladeren
– 1/2e bussel koriander (ca. 1 kopje)
– 1/2e bussel bladpeterselie (ca. 1 kopje)
– handvol muntblaadjes
– 6 stengels lente-ui
– 1 bussel radijsjes
– 2 eetlepels kappertjes (optioneel)
– 1 limoen
– 1/2e citroen
– 1/2e eetlepel ahornsiroop (of agavesiroop/rauwe honing) (optioneel)
– 1 eetlepel extra vierge olijfolie of andere koudgeperste olie (koolzaad, lijnzaad,..)
– vers gemalen zwarte peper en zeezout

instructies: 
Pel de koolrabi en snij de knol in twee. Snij de ene helft in dunne halve schijfjes of stukjes. Rasp de andere helft of maak fijne repen met behulp van een mandoline of dunschiller. Doe alles in een grote slakom. Was de bladeren, snij de stelen eraf en snipper het bladgroen in fijne repen. Was de verse kruiden en snij ook deze fijn. Doe hetzelfde met de radijzen en pijpajuin: snij deze in fijne ringen. Voeg de kappertjes toe. Meng alles voorzichtig met een slabestek of twee lepels.

Maak de dressing in een kopje: meng het sap van limoen en citroen met de olie, siroop en peper en zout. Verdeel de dressing over de salade en meng alles goed. Smakelijk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s