Havermout Pannenkoeken (glutenvrij, vegan en suikervrij)

Dit is een heel snel en gemakkelijk glutenvrij pannenkoekenrecept. Vier ingrediënten, geen rijstijd, geen eieren die je netjes moet zien te breken boven je kom. De havermout geeft deze pannenkoekjes een vaste structuur waardoor ze makkelijk te bakken zijn zonder uit elkaar te vallen.

Pannenkoeken zijn nu eenmaal gewoon een fantastisch gerecht! Je kan ze zoet eten als ontbijt of vieruurtje, of hartig als middagmaal met avocado, een slaatje of een zelfgemaakte spread. Je kan ze groot maken om op te rollen met esdoornsiroop of confituur in, of net heel klein om te serveren als aperitiefhapje. Zowel kinderen als de meeste volwassenen vinden ze geweldig. Je kan je voorstellen dat ik dan ook enorm blij ben met mijn creatie van dit gemakkelijke vegan en glutenvrije recept. Ik ben helaas geen held in pannenkoeken bakken (of tenminste, niet in het omdraaien) en ik heb dus echt wel een simpel en goed deeg als dit nodig om er zeker van te zijn dat mijn pannenkoekenontbijt niet weer uitdraait op een fiasco.

De (glutenvrije) havermout in dit recept is niet alleen gezond en goed voor je ochtendlijke portie energie, maar is ook het wondermiddel dat deze pannenkoekjes bij elkaar houdt. Zonder de havermout wordt het bijna onmogelijk om het deeg te bakken. Omdat ik havermout maar in kleine hoeveelheden kan verdragen, heb ik lang gezocht naar een pannenkoekenrecept met enkel rijstmeel, maar dat is tot nu toe alleen maar uitgedraaid op heel veel aangebrande en plakkerige stukjes deeg. Deze pannenkoeken met zowel havermout als rijstmeel zijn wat mij betreft een uitstekend compromis terwijl ik verder zoek naar de ultieme pannenkoek zonder havermout. Bovendien zorgt de combinatie van havermout en rijstmeel ervoor dat deze pannenkoeken een prachtige structuur hebben.

Als je zoals veel mensen een grote havermoutliefhebber bent, kun je in dit recept het rijstmeel gedeeltelijk vervangen door meer havermout, maar dan krijg je dikkere pannenkoekjes. Je kan ook boekweitmeel gebruiken in plaats van rijstmeel om echte boekweitpannenkoekjes met de typische, donkere smaak te maken.

Havermoutpannenkoek met warme frambozen.

Havermout Pannenkoeken

ingrediënten:

(voor ca. 4 grote pannenkoeken)
– 
1/2e kopje havermout (75 gram)
– 1/2e kopje rijstmeel (75 gram)
– 1 kopje rijstmelk (250 ml)
– snufje zout
– olijfolie, om in te bakken

bijzondere benodigdheden:
blender of keukenmachine, anti-aanbakpan

instructies:
Doe de glutenvrije havermout in een blender of keukenmachine en blend tot een fijn meel. Doe dit samen met het rijstmeel en het zout in een kom en roer om. Voeg de rijstmelk beetje bij beetje toe en meng alles grondig tot een mooi pannenkoekendeeg ontstaat (nog een beetje lopend zodat je het kan gieten maar vast genoeg om te bakken).

Verhit een koekenpan op een middelhoog vuur (kies een pan die niet gemakkelijk aanbakt). Zorg ervoor dat de pan goed heet is en giet er dan een paar druppels olijfolie in. Draai de pan rond zodat de olie goed verspreidt. Giet er dan een halve pollepel van je beslag in en draai de pan weer rond zodat je pannenkoek overal even dik is. Laat een tot twee minuutjes bakken en schep de pannenkoek dan snel om met een spatel (of doe het op de meer fancy manier en gooi hem in de lucht om hem om te draaien). Laat de pannenkoek nog even bakken op de andere zijde en schep hem uit de pan. Herhaal tot je deeg op is. Bewaar de afgewerkte pannenkoeken tussen twee borden om ze warm te houden terwijl je de rest nog aan het bakken bent.
Tip: Als je moeite hebt met het omdraaien van je pannenkoeken, maak ze dan de volgende keer wat kleiner. Zie ook dat je zeker niet te veel olijfolie gebruikt, een paar druppels per pannenkoek zijn zeker voldoende.

Serveer de pannenkoeken warm en zoet met confituur, warme of koude frambozen of bosbessen en esdoornsiroop. Of eet ze hartig met je favoriete saus of spread. Bewaar nog 1 tot 2 dagen in de koelkast of langer in de vriezer.

3 reacties op ‘Havermout Pannenkoeken (glutenvrij, vegan en suikervrij)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s