Posteleinsoep

Postelein is één van mijn favoriete groenten en de winter is het ideale moment om van dit lekkere bladgroen te genieten. Meestal gebruik ik postelein in slaatjes, maar onlangs ontdekte ik dat het ook heerlijk is om soep van te maken. Deze posteleinsoep doet denken aan kervelsoep maar is iets origineler en heeft een zachtere smaak. Zalig verwarmend op koude en grijze dagen.

Soep is gewoonweg fantastisch in de winter. Snel en eenvoudig te maken en je kunt ze makkelijk een paar dagen bijhouden in de koelkast of invriezen, zodat je altijd een portie instant-verwarming bij de hand hebt als je terug thuis komt na een koude dag. Ik hou van soep en ik hou van winterpostelein. Wat mij betreft is dit recept dus echt een hemelse combo van twee winterse geneugten.

Postelein is volgens mij de meest ondergeapprecieerde bladgroente die er is. Je zal ze misschien niet vinden in je nabije supermarkt, maar in de meeste biowinkels of groentemarkten verkopen ze dit kleinnood wel. De zoektocht waard, want postelein is superlekker en niet duur, heeft een leuke textuur, ziet er mooi uit en zit bovendien bordevol vitamines (A en C), ijzer en omega3.

Deze soep is dus niet alleen lekker, maar geeft je gezondheid ook een boost die iedereen best kan gebruiken in de winter. Door de zachte smaak is deze groene soep heel geschikt voor kinderen. Maar ook volwassenen zullen deze mooi ogende soep zeker appreciëren!

Tip: Ik gebruik nooit bouillon in mijn soep, omdat in de meeste bouillon tarwe- en/of maïszetmeel zit. Wil je toch bouillon gebruiken, check dan zeker eerst of deze gluten- en lactosevrij is! Maar in mijn ervaring kun je de bouillon ook gewoon makkelijk vervangen door extra zout en tuinkruiden. Laat bijvoorbeeld laurierblaadjes, tijmtakjes of rozemarijntakjes meekoken en vis ze weer uit het water voor je de soep gaat mixen.

posteleinsoep2
Posteleinsoep

ingrediënten:
(voor ca. 4 personen)

– 1 busseltje postelein (200 gram)
– 2 dunne stengels prei
– 1 grote ui
– 1 flinke teen look
– 1 middelgrote aardappel
– 1 liter water
– 3 blaadjes laurier
– een handvol verse tuinkruiden (takjes tijm, takjes rozemarijn, peterselie, lavas)
– zeezout, (chili)peper en een snufje nootmuskaat
– scheutje olijfolie

bijzondere benodigdheden: 
staafmixer of blender

instructies: 
Snijd de ui in grove stukken en snipper de look fijn. Haal de bovenste toppen van den prei, snij de rest van de stengels in ringen en spoel deze zorgvuldig in een vergiet. Schil de aardappel en snijd deze in blokjes. Was de postelein.

Verhit op een hoog vuur een grote kookpot met een scheutje olijfolie. Bak daarin de ui en de look goudbruin met eventueel wat chilipeper. Voeg de prei toe met een schepje zout en laat verder stoven. Voeg nu de aardappel toe en tenslotte de postelein, maar hou nog een paar blaadjes apart voor garnering bij het opdienen. Roer nog eens om alvorens het water en de kruiden toe te voegen. Dek af en breng aan de kook. Wanneer het water kookt, draai het vuur dan laag en laat nog vijf tot tien minuutjes verder pruttelen tot de aardappel gaar is.

Draai het vuur uit en laat de soep een beetje afkoelen. Vis de laurierblaadjes en takjes rozemarijn uit het water. Mix de soep met behulp van een staafmixer of een blender voor een extra fijne structuur. Voeg verder peper, zout, nootmuskaat en tuinkruiden toe naar smaak. Serveer met enkele blaadjes postelein.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s