Quinoa Pizza (vegan en glutenvrij)

Deze pizza met quinoadeeg is een gezonde variant op je favoriete Italiaanse fastfood. Je kan hem helaas niet aan huis bestellen, maar het goede nieuws is dat ie eenvoudig te maken is en dat je er niet veel werk aan hebt. Deze quinoapizza is superkrokant, enorm lekker en ongelooflijk goed voor je lichaam. Nog redenen nodig om hem meteen te proberen?

Quinoa bevat veel minder koolhydraten dan andere granen (quinoa is in principe een zaad) en is een goede plantaardige bron van proteïnen – ideaal voor vegetariërs en veganisten dus. De oude Inca’s wisten dit al en de adel in het Incarijk at massa’s quinoa omdat ze dachten dat ze er slimmer van zouden worden (het ging zelfs zo ver dat quinoa aten verboden was voor de lagere klassen omdat die niet te verstandig mochten worden). Hoewel quinoa helaas niet goedkoop is, is het zeker de moeite om dit kleinood uit de Andes af en toe te gebruiken als basis van een recept – en deze quinoapizza is tot nu toe veruit mijn favoriet.

quinoapizza2

Eens je het deeg goed hebt, kan je eindeloos variëren met de toppings. Laat je leiden door het seizoen en laat je fantasie vooral de vrije loop! Ik gebruikte hier een klassieke topping met tomatenpuree, olijfjes, kappertjes, gegrilde courgettes en rucola. Maar je kan ook aan de slag met pompoen, humus, ananas, bloemkool, …. Rooster je groentjes op voorhand even in de oven voor je ze op de pizza legt, dan is deze sneller klaar.

Ikzelf mis de kaas absoluut niet op mijn vegan pizza – ik moet helaas toegeven dat ik vroeger niet echt pizza lustte omwille van de combo kaas en pizzadeeg, en ik weet het, dat is vreemd – maar als je de kaassmaak wil behouden kan je edelgistvlokken toevoegen voor je de pizza de oven inzet, of experimenteren met vegan kaassoorten (als je niet allergisch bent aan noten of soja tenminste).

quinoapizza3

Quinoa Pizza

ingrediënten: 
(voor 1 pizza)
voor het pizzadeeg:
1/2e kopje quinoa (100 gram) (ik gebruikte een mix van rode en witte quinoa, maar één soort werkt ook)
– 1 kopje water (250 ml)
– 2 eetlepels quinoameel of rijstmeel (of glutenvrije meel naar keuze)
– 2 theelepels citroensap
– 1/2e theelepel zeezout
– 1 theelepel tuinkruiden (tijm/rozemarijn/oregano/…)

voor de topping:
– 4 eetlepels biologische tomatenstukjes (je kan ook tomatenpuree of (zelfgemaakte) tomatensaus gebruiken)
– 1/2e courgette
– 5 kerstomaatjes
– handvol rucola
– 1 eetlepel kappertjes
– 2 eetlepels olijven
– 1 eetlepel olijfolie
– paar verse basilicumblaadjes
– peper, zout en tuinkruiden naar keuze

bijzondere benodigdheden: 
keukenmachine, oven

instructies: 
Verwarm de oven voor op 200°C. Doe de quinoa in een kookpotje met een dubbele hoeveelheid water en een snufje zout en breng aan de kook. Draai het vuur laag wanneer het water kookt en laat ongeveer zo’n 10 minuten verder koken, tot de quinoa al het water opgezogen heeft. Laat even afkoelen.

Terwijl je de quinoa kookt kun je je toppings al voorbereiden. Snij in dit geval de courgette in dunne plakken en leg ze op een rooster. Besprenkel met (chili)peper, zout, olijfolie en oregano en rooster zo’n 10 tot 20 minuten in de oven die je aan het voorverwarmen bent voor je pizza. (Je kan dit ook doen met aubergines, paprika of zoete aardappel.)

Doe de quinoa in een keukenmachine met het citroensap, zout en kruiden. Mix tot je een glad geheel hebt. Giet je quinoamengsel in een kom, voeg het meel toe en kneed verder met de hand tot een vrij vochtige deegbal. Spreid het deeg uit op een bakplaat (gebruik hiervoor een deegrol of een rechte bokaal) en bak 15 minuten (zonder topping!) in een voorverwarmde oven op 200°C. Draai de pizza nu om en bak nog zo’n 10 minuten verder tot de korst stevig en krokant lijkt.

Leg nu de rest van je toppings (behalve de rucola) op je pizza en bak nog zo’n 5-10 minuten verder. Haal uit de oven en bestrooi met rucola en basilicumblaadjes.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s