Zoete Aardappelpuree

Zoete aardappelpuree is een heerlijke, lichte en gezondere variant op de gewone aardappelpuree. Zoete aardappel doet het prima als smaakmaker in deze veganistische puree zonder melk, boter of eieren. Die laatste mis je in dit gerecht absoluut niet – integendeel, de combinatie van zoete aardappel, frisse limoen en verse kruiden zorgt voor een meer verfijnde en originele smaak. Deze puree past uitstekend bij gegrilde groenten, falafel, vegetarische burgers of visgerechten.

Ik vind puree een fantastisch gerecht en ik zou het dan ook elke dag kunnen eten. Helaas zijn al die stapels aardappelen niet elke dag goed voor je. Er is voor de meeste mensen helemaal niets mis met aardappelen eten, maar af en toe afwisselen met een iets minder zetmeel- en koolhydraatrijke variant kan alleen maar goed doen voor je lichaam. En laat die variant nu net ook nog eens overheerlijk zijn!

Zoete aardappelen bevatten complexe koolhydraten die trager afgebroken worden in je lichaam dan de koolhydraten in gewone aardappel of granen. Daardoor geeft de zoete aardappel je langer een vol gevoel en heb je minder last van energiedips. Veel mensen vervangen hun gewone patat door de zoete aardappel om af te vallen: deze laatste bevat namelijk ook veel minder zetmeel (dat wordt omgezet in suiker). Zoete aardappel is ook een goede bron van vitamine A, C en betacaroteen.

Maar vooral: zoete aardappel is superlekker en maakt van jouw gewone puree in één twee drie een origineel bijgerecht om je vrienden, familie of jezelf mee te verrassen op een heerlijke maaltijd.

Kies zelf hoeveel zoete aardappel je bij de puree doet. Hou je van zoet bij de maaltijd, dan kan je puree maken van enkel zoete aardappels. Moet je nog wennen aan de smaak, maak je puree dan half/half of met één deel zoete aardappel op drie delen gewone aardappel (ook goedkoper!). Hieronder geef ik een recept voor half/half puree, in mijn ervaring de beste verhouding. Maar smaken verschillen dus kijk gewoon wat je zelf het lekkerste vindt. Dat geldt ook voor je kruiden: in een zoetere variant zou ik verse koriander aanraden (met kaneel en gember voor een exotischer smaak) als finishing touch, in een versie met meer gewone aardappel doet basilicum het prima.

zoetepuree1

Zoete Aardappelpuree

ingrediënten:
(voor 2 grote porties)
– 1 grote zoete aardappel (400 gram)
– 
3 middelgrote aardappelen (300 gram)
– 1 en 1/2e eetlepel extra vierge olijfolie
– sap van 1 limoen
– 2 eetlepels water
– zout en chili
– een handvol verse koriander of basilicum
– optioneel: snufje kaneel, kurkuma, gemberpoeder

instructies: 
Was en schil de aardappelen en zoete aardappel en snij ze in grote stukken. Doe alles in een kookpot, zet onder water, voeg zout toe en breng aan de kook. Kook in ongeveer 15-20 minuten gaar. De aardappelen moeten bijna uit elkaar vallen als je er met een vork in prikt.

Giet dan alles af en voeg de olijfolie, limoensap, twee lepels water, zout, chili en andere kruiden toe. Pureer het geheel met een pureestamper, een vork of een staafmixer (voor een hele gladde puree).Voeg nog wat water of olie toe als je puree te droog is. Proef en kruid je puree verder af. Dien op met een paar blaadjes verse kruiden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s