Homemade Energy Bars (vegan, glutenvrij en notenvrij)

Wat te eten tijdens dat energiedipje in de loop van de ochtend of namiddag? Er zijn tal van gezonde mogelijkheden zoals fruit, crackers of gedroogde vruchten, maar soms heb je nu eenmaal nood aan iets zoets voor ‘snelle energie’. Goed nieuws: deze zelfgemaakte zaden- en vruchtenrepen zitten boordevol voedingstoffen, proteïnes en instant energie. De combinatie van dadels, quinoa, hennepzaad en pompoenpitten maakt deze repen tot een echte superfoodbom.

Deze repen zijn een lekkere en goedkopere variant op de energy bars die je in de natuurwinkel vindt. Er is meestal niets mis met deze, maar ze zijn vaak erg duur (vooral als er ‘raw’ of ‘superfood’ op het label vermeld staat) en veel van deze repen bevatten noten. Niet handig voor mensen met een notenallergie dus! Het recept dat ik hier geef is ook rauw en gezond, maar wel notenvrij. In plaats daarvan gebruik ik geroosterde pompoenpitten. Pompoenpitten zijn een goede plantaardige bron van ijzer en calcium, en zitten boordevol omega 3. Als je heel graag noten hebt kan je de pitten hier gemakkelijk vervangen door je favoriete noten, al zal dat de smaak waarschijnlijk lichtjes veranderen.

energybars2

Dit recept is ook vrij van cacao (een ingrediënt dat je in veel energy bar recepten wel terugvindt) én havermout zodat het eigenlijk voor bijna iedereen geschikt is. Deze repen ontlenen hun lekkere smaak aan de combinatie van geroosterde pitten, dadels en vijgen en een subtiele toets kaneel. Zo proeven ze een beetje naar koekjes of taart. Lekker tussendoortje dus!

Deze energy bars zijn makkelijk en snel te maken. Je moet ze niet bakken in de oven en ze kunnen dus eigenlijk ook moeilijk mislukken. Wat je wel nodig hebt, is een vrij goede blender of keukenmachine. Als je blender niet supersterk is (zoals de mijne), raad ik aan om de dadels en vijgen op voorhand een halfuurtje te weken in lauwwarm water. Dit maakt ze zachter en vergemakkelijkt het mixen. Help je blender ook door regelmatig de randen af te schrapen en met een lepel plakkerige stukken los te maken van de messen.

energybars3

energybars4

Homemade Energy Bars

ingrediënten:
– 5 grote medjoul dadels
– 5 vijgen (Protoben)
– 1/2e kopje pompoenpitten (70 gram)
– 2 eetlepels quinoavlokken
– 1/2e theelepel kaneel
– 1/2e limoen

– 1 eetlepel hennepzaad (voor de topping)

bijzondere benodigdheden:
blender of keukenmachine

instructies: 
Week eventueel op voorhand de dadels en vijgen in lauw water (om makkelijker te kunnen blenden, zie boven). Rooster de pompoenpitten in een pan op een laag vuur. Schud de pitten regelmatig om zodat ze niet aanbranden. Wanneer de pitten mooi goudbruin zijn, draai je het vuur af en laat afkoelen.

Doe de pitten in een blender of keukenmachine en maal ze fijn. Voeg dan de quinoa en kaneel toe, blend, voeg de dadels, vijgen en limoensap toe en blend tot je een mooie stevige massa hebt. Er mogen nog wat stukjes inzitten, maar de dadels en vijgen moeten vrij goed gemalen zijn. Voeg nog 1 tot 2 eetlepels water toe als je mengsel te droog is en meng goed.

Bekleed een vierkante schaal met bakpapier en doe het mengsel hier in. Spreid het zo dik of dun uit als je wil. Zet deze schaal ongeveer een uurtje in de diepvries. Haal ze eruit, snijdt de repen in je gewenste grootte en bewaar ze verder nog 3 dagen in de koelkast, of vries ze in om langer te bewaren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s