Vegan Macaroni met Witte Saus (glutenvrij)

Macaroni met kaassaus is nog steeds een grote klassieker binnen veel huishoudens. Als kind was het waarschijnlijk ook één van mijn favoriete gerechten en eigenlijk heb ik deze pasta altijd fantastisch lekker gevonden. En op regenachtige avonden kunnen we allemaal wel zo’n hartverwarmend, nostalgisch gerecht gebruiken. Want pasta met bechamelsaus is onvervalste comfort food om ons te troosten op grijze, lusteloze dagen. 

Helaas is de klassieke variant verre van allergievriendelijk. Zelfs als je de pasta vervangt door glutenvrije pasta, blijft de saus een bom van tarwebloem en melkproducten: boter, melk en kaas. Licht verteerbaar is de klassieke macaroni ook al niet en over de moeilijk te ontwaren gezondheidsvoordelen van een gerecht zonder groenten zullen we het maar niet hebben. Een vegan en glutenvrije variant moet het dus ergens helemaal anders gaan zoeken om een pasta met witte saus op tafel te toveren. En daarvoor zit er ook nu weer een ‘geheim’ ingrediënt in deze saus. Bloemkool is deze keer de grote smaakmaker.

Misschien klinkt dit vreemd, maar geloof me, deze pastasaus is zeker de moeite om je twijfels aan de kant te schuiven en dit recept eens te proberen. De bloemkool maakt deze saus bijzonder romig en luchtig. Het geheel ziet er dan ook nog eens als twee druppels water uit als een klassieke bechamel. Als je weet dat er bloemkool inzit, proef je dat wel, maar de smaak is zeker niet overheersend. En ook niet-vegans of glutenvrije eters appreciëren dit recept. Net kaassaus, maar dan een versie die niet als een bom op je maag valt en ook nog eens gezond is. Eigenlijk zou iedereen dit recept moeten uitproberen. Laat je verrassen!

In dit recept vervang ik de traditionele spekjes of hesp door geroosterde pitjes en hennepzaad voor een gezondere, helemaal veganistische versie. De kaassmaak kun je toevoegen met edelgistvlokken in de vegan variant of pecorino als je wel schapenkaas kan eten. Maar wat mij betreft is deze pasta net zo lekker in haar ‘pure’ versie en heeft ze eigenlijk geen behoefte aan de extra smaak.

Je kan de saus in haar pure vorm ook gebruiken als bechamel in andere gerechten, zoals vegan lasagne of moussaka. Het recept hieronder is een perfecte basis om verder mee aan de slag te gaan.

macaroni2

Vegan Macaroni met Witte Saus

ingrediënten: 
(voor 2 personen)
– 250 gram volkoren rijstpenne of -macaroni
– 1 kleine bloemkool (of 1/2e grote bloemkool)
– 1/2e kopje rijstmelk of water (100 ml)
– 1 middelgrote rode ui
– 2 teentjes knoflook
– 2 eetlepels extra vierge olijfolie
– peper, zout en nootmuskaat
– een busseltje verse peterselie

– 150 gram geroosterde pompoenpitten en zonnebloempitten (optioneel, om te serveren)
– 2 eetlepels hennepzaad (optioneel, om te serveren)
– 2 eetlepels edelgistvlokken of pecorinokaas (optioneel, om de kaassmaak toe te voegen)

bijzondere benodigdheden: 
blender of keukenmachine (een goede staafmixer gaat ook)

instructies:
Verhit een kookpot met water en zout op het vuur voor de pasta. Maak intussen de saus. Snij de bloemkool in roosjes en doe deze in een andere kookpot met water en zout. Breng het geheel aan de kook en laat zachtjes verder koken tot de bloemkool gaar is. Giet af en laat afkoelen. Snipper intussen de ui en de snij de look fijn. Verhit een pan met een lepel olijfolie op het vuur en bak daarin de ui en de look in enkele minuutjes goudbruin. Draai het vuur uit en laat afkoelen. Was de peterselie en knip of snij deze fijn.

Doe de bloemkool in een blender of keukenmachine en voeg er de gebakken ajuin en look, de rijstmelk (je kan ook water gebruiken als je geen rijstmelk hebt), zout, peper, nootmuskaat, een klein handvol peterselie en een eetlepel koude olijfolie aan toe. Blend tot je een gladde, romige saus krijgt en giet die in een diepe pan of wokpan.

Kook de pasta net al dente volgens de instructies op de verpakking. Giet af, besprenkel met een beetje zout en olijfolie en voeg de pasta bij de saus. Roer goed door en laat nog een minuutje staan op een heel laag vuurtje, terwijl je blijft roeren.
Als je edelgistvlokken of pecorino gebruikt, kan je die er nu onder roeren.
Serveer de pasta met de rest van de verse peterselie, de hennepzaadjes en de geroosterde pitjes.

2 reacties op ‘Vegan Macaroni met Witte Saus (glutenvrij)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s