Blauwe Bessen, Hennep & Vanille Smoothie (Vegan & Suikervrij)

_DSC0831

Een smoothie is de perfecte start voor een (na)zomerse dag. Een goed vullende ontbijtsmoothie combineert fruit of groenten, gezonde vetten en proteïnes voor een voedzaam en vullend ontbijt. Deze smoothie is lekker fruitig en rijk aan vitamines, anti-oxidanten, goede vetzuren en proteïnes. Bovendien bevat deze ontbijtsmoothie weinig suikers (je maakt hem achteraf net zo zoet als je wil) zonder aan smaak in te boeten. De combinatie van friszure bessen, romige avocado en aromatische vanille maakt deze smoothie tot een heerlijk vloeibaar ontbijtje of vieruurtje met een hint naar dessertjes als fruittaart of vanillepudding.

unnamed

De laatste tijd ben ik op zoek gegaan naar lekkere smoothies met een laag suikergehalte. Sinds er candida is vastgesteld in mijn maag-darmkanaal heb ik het suikergehalte in mijn voeding immers drastisch verminderd. Helaas ben ik nog niet helemaal op de groene-smoothie-trein gesprongen. Ik houd nu eenmaal meer van iets fris en fruitig ’s ochtends en mijn dagelijkse dosis bladgroen verwerk ik wel in soepen of slaatjes later op de dag. Gelukkig zijn bessen, zowat mijn favoriete fruit, relatief laag in suiker. Gelukkig betekenen de zomermaanden dat het volop bessenseizoen is. En gelukkig lenen bessen zich ideaal tot smoothies. Omdat suikers trager verteren in combinatie met vetten, heb ik een avocado toegevoegd om de smoothie in te dikken. Avocado’s bevatten bijna geen suikers en zijn een fantastische bron van gezonde vetzuren en complete proteïne. Bovendien is avocado een goede vervanger van de traditionele suikerrijke banaan in smoothies – goed nieuws voor de bananenhaters dus (en welkom in de club), in deze smoothie zul je geen spoor van banaan terugvinden.

Hennepzaadjes worden verkocht als een ‘superfood’ en hebben dat label niet gestolen. En nee, je wordt er niet high van, hoewel de hennepplant wel degelijk een soort cannabis is. Maar hennepzaadjes hebben heel andere voordelen: ze zitten vol makkelijk verteerbare proteïne en bevatten gezonde vetzuren, waaronder omega 3 en 6. Daardoor hebben ze een positief effect op je bloedsuikerspiegel. Lucumapoeder, nog zo’n ‘superfood’, bevat dan weer veel B-vitamines en is vrij zoet maar heeft een relatief laag suikergehalte (17 gram/100 gram tegenover bv . agavesiroop= 70 gram/100 gram). Ik gebruik lucumapoeder in kleine hoeveelheden om smoothies of pap op smaak te brengen. Je moet wel even wennen aan de smaak en het is vrij duur. Heb je geen problemen met je bloedsuikerspiegel of suiker in het algemeen, dan kan je dus net zo goed esdoornsiroop toevoegen. Of drink deze smoothie zonder extra zoetmakers, ook erg lekker!

_DSC0831

Blauwe Bessen, Hennep & Vanille Smoothie

Ingrediënten (voor 2):
– 1 avocado, geschild en pit eruit
– 1/2e kopje blauwe bessen (100 gram)
– 1/4e kopje frambozen of aardbeien uit de diepvries (50 gram)
– 1 limoen
– 4 eetlepels gepeld hennepzaad
– 1/2e tl puur vanillepoeder of vanille-extract
– 1 el lucumapoeder (optioneel) OF 1 el pure ahornsiroop of andere zoetmaker (optioneel)
– 200 ml ijskoud water of plantaardige melk naar keuze

Doe simpelweg alle ingrediënten in een blender en blend op smoothiestand tot je een gladde, paarse smoothie hebt. Voeg eventueel water of plantaardige melk toe voor een dunnere smoothie, meer ahornsiroop of honing als je graag een zoetere smoothie hebt, of ijsblokjes voor een zomers tussendoortje.

Een reactie op “Blauwe Bessen, Hennep & Vanille Smoothie (Vegan & Suikervrij)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s