Dadel en Vijgencake (vegan, glutenvrij, geraffineerde suikervrij en zonder noten)

Een glutenvrije, suikervrije en vegan cake die toch zoet en lekker is? Jawel hoor! Ik heb er heel lang over gedaan om een recept te vinden voor een cake die naam waardig en ik denk dat deze aardig in de buurt komt. De dadels maken dit gebak lekker zoet en de vijgen zorgen voor een goede beet en een frissere smaak in het geheel. Het beste nieuws is dat je deze cake op elk moment van de dag kunt eten zonder schuldgevoel omdat er geen spoortje van boter of suiker in zit! Dadels en vijgen boosten je energie en voorzien je lichaam van belangrijke mineralen en antioxidanten.

Dit is de allereerste cake die ik maak sinds ik glutenvrij, zuivelvrij en suikervrij eet die in de buurt komt bij wat we doorgaans cake noemen. Het heeft me heel wat mislukte – al dan niet op hun manier lekkere- cakes gekost om tot dit recept te komen. Logisch, als je bedenkt dat de ingrediënten van een klassieke cake witte bloem, eieren, boter en suiker zijn. Als je een gezonde cake wil maken, moet je met andere woorden helemaal van nul beginnen. Daarom zal glutenvrije en eivrije cake ook nooit helemaal de textuur van een klassieke luchtige cake hebben: het zijn de gluten en het opgeklopte eiwit die cake haar structuur verlenen. Maar deze dadel- en vijgencake is wel delicaat van smaak, en heeft een iets vastere, maar nog steeds erg aangename structuur.

_DSC0879De dadels en vijgen geven deze cake hier niet alleen een heerlijke smaak en structuur, maar maken dit gebak ook tot een gezonde versie van zoete cake! Dadels en vijgen bevatten veel essentiële mineralen zoals ijzer, magnesium, calcium en pottasium (goed voor onder meer je bloeddruk). Bovendien zijn het goede bronnen van vezels en werken ze bevorderend voor je spijsvertering. Zoals alle gedroogde vruchten zijn dadels en vijgen rijk aan natuurlijke, ongeraffineerde suikers en geven ze je instant energie zonder je vertering te vertragen. Zoals bij alle relatieve suikerrijke voedingsmiddelen geldt ook hier: eet met mate. Maar omdat deze cake zo voedzaam is en goed vult lijkt het me niet waarschijnlijk dat je een hele cake in één keer opeet.

De inspiratie voor dit recept haalde ik bij een recept voor dadel- en pecancake op de blog Deliciously Ella, één van mijn favoriete foodblogs van het moment. Ik verving de noten door vijgen en het boekweitmeel door rijstmeel (je kan natuurlijk ook boekweitmeel gebruiken) en gebruik minder dadels om de cake iets minder zwaar en zoet te houden. In dit recept bak je de cake met appelmoes in plaats van ei, een oude truc in de vegan keuken die goed werkt maar ook kan tegenvallen als je niet oplet – appelmoes bakt namelijk niet zoals eieren bakken. Het geheim zit hem hier dan ook in het lang bakken (ongeveer een uur) op lagere temperatuur (150°C). De dadelstroop (verkrijgbaar in de natuurwinkel) helpt ook om de cake bijeen te houden. Daardoor heb je voor deze cake zelfs geen bakpoeder of arrowroot nodig, wat dit recept echt supersimpel maakt.  Geen enkele reden dus om dit niet meteen te proberen!

_DSC0929

Dadel en Vijgencake 

ingrediënten: 
(voor 1 cake)
– 1 en 1/2e kopje rijstmeel (300 gram)
– 1/2e kopje ongezoete appelmoes
– 1/3e kopje rijstmelk (100 ml)
– 6 grote eetlepels dadelstroop
– 4 grote medjool dadels
– 4 vijgen (protoben)
– optioneel: theelepel kaneel en gemberpoeder

bijzondere benodigdheden: 
oven

instructies: 
Verwarm de oven voor op 150°C. Snij de dadels en vijgen in stukken en doe deze in een kom. Voeg de appelmoes en de rijstmelk toe. Voeg nu het rijstmeel toe en tenslotte de dadelstroop en kaneel en gember. Meng alles goed met een lepel tot een stevig deeg.

Bekleed een cakevorm met bakpapier of vet gewoon een bakvorm in met olijfolie, als je het geluk hebt om een goede niet-klevende cakevorm te bezitten. Giet hier het cakemengsel in en bak zo’n 50-60 minuten in een oven op 150°C, tot de bovenkant goudbruin is en een mes proper uit je cake komt wanneer je er in prikt. Haal de cake uit het bakblik en laat hem afkoelen voor je hem in stukken snijdt. Bewaar tot 4 dagen in de ijskast.

2 reacties op ‘Dadel en Vijgencake (vegan, glutenvrij, geraffineerde suikervrij en zonder noten)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s