Groene Detox Noedel Bowl (vegan en glutenvrij)

Er zijn zo van die dagen dat ik alleen maar zin heb in groene groenten. Wie dat gevoel herkent zal meteen inzien hoe fantastisch je je dan voelt wanneer je erin slaagt een compleet groene en ook nog eens geweldig lekkere maaltijd in elkaar te boksen. Deze rijstnoedels met een grote variëteit aan groene groenten en kruidenbouillon zijn erg goed voor je en dat voel je meteen als je er een bord van eet! Daarbij komt nog eens dat ze superrijk, spicy en lekker exotisch smaken, met een hint naar de Thaise en Vietnamese keuken. 

noedels1De basis van deze Noedel Bowl is de groenten- en kruidenbouillon, die je makkelijk zelf maakt als je een paar uurtjes op voorhand aan het eten kan beginnen. Wanneer je thuiskomt na je werk zet je meteen de bouillon zachtjes op. Intussen kun je honderd andere dingen doen. Wanneer je even uit huis moet voor een boodschap zet je de bouillon tijdelijk af (het water blijft wel even goed warm) en brengt hem weer aan de kook wanneer je terugkomt. Hoe langer je bouillon trekt, hoe meer smaak en voedingstoffen deze zal bevatten. 2 uur is een perfecte tijd voor dit gerecht, maar heb je meer tijd kan je de bouillon evengoed 4 tot 8 uur opzetten. Je kan ook een hele pot bouillon tegelijk maken, de rest bewaren in de koelkast of invriezen en later gebruiken voor soep, saus of om rijst of quinoa in te koken.

De gezondheidsvoordelen van zelfgemaakte bouillon zijn legio: groentebouillon bevat veel mineralen en werkt ontzurend en zuiverend voor het lichaam. Het is bovendien erg licht verteerbaar en werkt versterkend (denk aan bouillonsoep wanneer we ziek zijn). Je kan deze bouillon maken met gewoon ui, selder, gember, kurkuma en kruiden, zoals in dit recept. Maar als je bijna-slechte groenten in huis hebt kan je deze ook gebruiken. Je kan zelfs de schillen van (biologische) groenten gebruiken. Vergeet zeker de gember en kurkuma niet toe te voegen: ze geven de bouillon niet alleen haar licht pikante, exotische smaak, maar zijn ook zuiverend voor het lichaam. Gember is goed voor de vertering en werkt ontstekingsremmend, terwijl kurkuma bevorderlijk is voor de bloedsdoorstroom.

Als je geen vegetariër bent, kan je dit recept proberen met zelfgemaakte beenderbouillon van biologische kip of rund. Beenderbouillon, mits goed klaargemaakt (minstens 4 uur zachtjes laten koken) is nog rijker aan mineralen, waaronder calcium en magnesium, en bevat collageen, een eiwit dat goed is voor onze botten, tanden en huid. Bovendien zou beenderbouillon erg helend werken bij mensen met darmproblemen zoals leaky guts. Zorg wel dat je beenderen van biologisch, natuurlijk gevoede dieren gebruikt!

_DSC1029

Over naar de andere ingrediënten van deze fantastische noedel bowl: noedels en groene groenten. Gebruik bruine rijstnoedels of 100% soba (boekweit) noedels, verkrijgbaar in de natuurwinkel of in de aziatische supermarkt. Wat betreft de groene groenten kan je oneindig variëren naargelang het seizoen: gebruik zeker een paar soorten bladgroen (meestal rijk aan ijzer en vitamine C), boontjes of verse doperwtjes (rijk aan calcium en ijzer), scheuten of kiemen, lente-ui voor de smaak, kolen zoals broccoli of koolrabi, en verse koriander voor de finishing touch. Het recept dat ik hieronder geef is dus maar een indicator voor wat je kan gebruiken. Veel plezier en creativiteit ermee gewenst!

noedels4

Groene Detox Noedel Bowl 

ingrediënten: 
(voor 2 personen)
– 200 gram bruine rijst- of boekweitnoedels
– groene groenten, zoals:
1/2e paksoi (of ander bladgroen)
handvol doperwtjes
handvol snijbonen (of andere boontjes)
1 koolrabi
enkele koolrabi-bladeren
handvol scheuten of kiemen
4 stengels lente-ui
– een groot handvol verse koriander
– sap van 1/2e kleine citroen of limoen

voor de bouillon:
– 1 grote ui, in grove stukken
– 1 stengel soepselder
– 1 stuk gember (ter grootte van een pingpongbal), in dunne repen
– 1 stukje kurkuma (ter grootte van 2 dobbelstenen), in schijfjes
– 1 eetlepel korianderzaad
– 1/2e eetlepel kruidnagel
– 4 kardemon peulen
– 1/2e pikante peper, in stukjes
– 1/2e tot 1 eetlepel grof zeezout
– 1 liter water
– optioneel: een wortel, pastinaak, peterseliewortel, … of de schillen van deze groenten

instructies: 
Begin met de bouillon te maken. Doe alle ingrediënten in een kookpot en dek af, breng aan de kook en laat minstens 2 uur zacht verder koken op een laag vuurtje.

Dop de erwtjes, snij de boontjes fijn en stoom of kook deze beetgaar. Hak de paksoi en koolrabi-bladeren in repen en stoom desgewenst even. Doe alles in een grote kom. Snij de koolrabi in dunne repen, snij de lente-ui fijn, was de scheuten en zet alles even apart. Kook de noedels gaar volgens de instructies op de verpakking. Voeg een beetje van de groentebouillon toe aan het kookwater. Giet af en doe mee in de kom.

Giet nu de groentebouillon over de noedels, paksoi, bonen en erwtjes en roer om. Voeg de rest van de groenten toe, besprenkel met citroensap, koriander en roer alles nog eens door. Dien op in soepkommen en eet met stokjes als je graag een uitdaging aangaat. Geniet van de heerlijke smaken van deze bowl en van het goede dat alle ingrediënten voor je lichaam doen!

Een reactie op “Groene Detox Noedel Bowl (vegan en glutenvrij)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s