Geroosterde Courgette Dip met Zongedroogde Tomaatjes (vegan en glutenvrij)

Niets beter dan een lekkere zelfgemaakte groentenpaté om op je crackers of focacciabrood te smeren, of dan een heerlijke dip om stukjes groenten in te doppen bij het aperitief. Dips en spreads zijn alom tegenwoordig in de vegan keuken en toveren een saaie maaltijd snel om tot een ware belevenis, zeker wanneer je de keuze hebt uit meerdere heerlijke sausjes en smeersels. En zeg nou zelf: hoe saai is het om elke dag kaas of salami bij je (al dan niet glutenvrije) boterham te eten als er zo veel andere mogelijkheden zijn!

Hoog tijd dus voor mij om hier ook eens op de proppen te komen met een vegan en glutenvrij dip-recept. Hummus en guacamole kennen we intussen allemaal, en hoewel er ook daar honderden varianten op bestaan en de kans groot is dat ik er ooit nog wel eens een recept voor post, besloot ik toch te beginnen met iets originelers.

Er is werkelijk niets zo gemakkelijk als dips verzinnen. Je kan je creativiteit helemaal de vrije loop laten en gewoon gebruik maken van alle ingrediënten die je zelf het lekkerst vindt. Terwijl koekjes of cake of brood al gauw uitdraaien op aangebrande of halfrauwe fiasco’s, moet je al veel doen om een dip slecht te maken. Een overvloed aan rauwe look toevoegen is zoiets waar je mee moet oppassen, net als teveel zout of olie, maar verder kan er eigenlijk weinig fout gaan voor wie een beetje verstand heeft van smaken.

Een écht lekkere dip creëren is natuurlijk nog iets anders. Maar ik mag zeggen dat ik best wel blij ben met dit recept, dat een paar van mijn geliefde ingrediënten combineert. Geroosterde courgette, romige avocado, frisse basilicum en limoen en sublieme zongedroogde tomaten. Krijg je ook een instant zomergevoel bij deze combinatie? Ik wel! De smaak van de ovengegrilde courgetten verheft deze dip boven het gewone groentenpaté-niveau en de avocado zorgt voor een romige, smeerbare structuur zonder nood aan zetmeel of andere textuurverbeteraars. Maar zoals de meeste spreads is ook deze heel gemakkelijk te maken in een blender of keukenmachine, of zelfs met een staafmixer – het is net lekker als er nog wat stukjes inzitten.

_DSC1013

Deze dip is heerlijk beleg voor je zelfgemaakte rijstcrackers, focacciabrood of getoost superrijstbrood, zoals op de foto (het recept voor deze nieuwe creatie volgt binnenkort!). Maar hij is ook fantastisch als dipsaus bij het aperitief of als extra smaakmaker bij een quinoa- of rijstsalade. Omdat avocado vrij snel bruin wordt, kun je hem niet lang bewaren in de koelkast (maximum 2 dagen), vandaar dat de hoeveelheid die ik hieronder geef nogal klein is. Heb je een feestje, verdubbel of verveelvoudig dan gewoon de hoeveelheden, want deze dip vliegt er pijlsnel door!

_DSC0976

Geroosterde Courgette Dip met Zongedroogde Tomaten

ingrediënten:
– 1 kleine tot middelgrote courgette
– 1/2e avocado
– ca. 5 zongedroogde tomaten
– 1,5 eetlepel extra virgin olijfolie
– 1 eetlepel verse basilicumblaadjes
– 1/2e theelepel oregano
– zeezout en chilivlokken (of peper)
– 1/2e limoen of een paar druppels citroensap

bijzondere benodigdheden: 
oven, blender of keukenmachine

instructies:
Snij de courgette (met de schil) in repen, leg op een ovenrooster, besprenkel licht met zout en chilivlokken en rooster ze ongeveer 10 minuten onder de grill in de oven. Draai halverwege om zodat beide zijden mooi bruin worden maar niet aanbranden. Haal uit de oven, laat een beetje afkoelen en snij in kleinere stukken.

Ontpit en pel de avocado en snij de helft in stukken (bewaar de andere helft in de koelkast voor een ander recept of eet hem gewoon op). Doe in een keukenmachine of blender met de olijfolie, citroensap en zout en blend tot een romige massa. Voeg nu de courgette en de rest van de kruiden toe en blend opnieuw. Snij de zongedroogde tomaatjes in stukken, voeg erbij en blend nog heel even – er mogen nog wat stukjes inzitten. Eet met je favoriete brood, groenten of salade. Bewaar nog tot de volgende dag in de koelkast in een luchtdicht afgesloten potje.

Een reactie op “Geroosterde Courgette Dip met Zongedroogde Tomaatjes (vegan en glutenvrij)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s