Chocoladepret en een Vrolijk Pasen! (glutenvrij, vegan en geraffineerde suikervrij)

Wie had gedacht dat zelf chocolade maken zo makkelijk zou zijn? Drie basisingrediënten, een pannetje, vormpjes, een lepel en een beetje geduld. Meer heb je niet nodig voor overheerlijke chocolaatjes. Misschien zelfs de lekkerste chocolaatjes die je deze Pasen zult eten. Want geloof me, deze snoepjes mogen dan geen suiker, melk of toevoegingen bevatten, ze smaken naar méér dan naar gewone chocolade-eitjes. Je kan ze nog het best vergelijken met artisanale pralines, rijkelijk gevuld met de smaak van echte chocolade en esdoornsiroop. Dat wordt een vrolijke paasvakantie!

Tijdens grote feestdagen met veel snoepgoed en familiefeesten wordt het altijd een beetje moeilijker om een gezond of vegan eetpatroon aan te houden. Laat staan om ‘nee’ te zeggen tegen al die overheerlijke paaseitjes en stapels njammie desserts omdat er nu eenmaal melk, soja of gluten inzitten. Om van de kilo’s suiker nog maar te zwijgen! Je kan kiezen om een uitzondering te maken voor Pasen, je vol chocolade-eitjes en elke taart van het dessertenbuffet steken en je achteraf een paar dagen miserabel voelen… of je kan kiezen voor een gezond, glutenvrij en vegan menu dat minstens (minstens!) even lekker is als een normaal Paasdiner en het hele weekend fantastisch in je vel zitten.

Hoe zou zo’n gezonde feestmaaltijd eruit kunnen zien? Begin bijvoorbeeld met een uitgebreid aperitief met gesneden groentjes, verse olijven en rijstcrackers met guacamole of een courgettedip. Eet daarna een verse soep en een lekkere ovenschotel met veel groente, zoals deze met aardappeltjes en limoendressing. Voor het dessert – zoals iedereen weet het belangrijkste gedeelte van elke feestmaaltijd – kun je deze chocoladebrownies of kleine zoete pannenkoekjes maken. Ben je niet zo goed in bakken of heb je weinig tijd, ga dan voor veel vers fruit, ananas met munt, frambozen en bosbessen, of gedroogde dadels en vijgen. En terwijl iedereen bij de koffie en thee zit na te tafelen en de paaseitjes op tafel worden gezet, kun jij uitpakken met deze goddelijke chocolaatjes. En verklap aan niemand hoe simpel dit recept is.

chocolade2Over naar de chocoladepret. Ik was in het begin erg huiverachtig om mijn eigen chocolade te maken – het leek gewoon zoiets moeilijks, iets voor professionele chocolatiers of grote machines. Maar de verrassende waarheid is dat chocolade maken net heel eenvoudig kan zijn. Bovendien is het ook nog eens heel leuk, het voelt zo ambachtelijk en je kan tussendoor zoveel proeven als je wil! Hieronder geef ik een absoluut basisrecept voor pure chocolade en een iets origineler (maar nog steeds supersimpel) recept om je chocolaatjes te pimpen tot pralines met twee lagen en een lichte, lopende vulling van esdoornsiroop.

Dat laatste was trouwens niet meer dan een gelukkig toeval. Ik vermoed dat ik niet lang genoeg gewacht heb voor ik de laag witte chocolade op de pure laag goot, waardoor de esdoornsiroop in die laag doordrong en lopend bleef, terwijl de rest van de chocolade mooi stolde. Met een soort van dubbel-gelaagde-maple-pralines tot gevolg. En oh my God! Mijn verbazing toen ik voor het eerst in zo’n chocolaatje beet sloeg al gauw om in complete extase. Dit moet het verrukkelijkste, decadentste snoepje zijn dat ik in tijden heb gegeten! Deze chocolaatjes maakten mijn ochtend, wat zeg ik, mijn dag helemaal goed. En dus kan ik niet wachten om dit recept met jullie te delen en iedereen aan te sporen het zo snel mogelijk te proberen.

(Kleine noot van de redactie: wees voorzichtig wanneer je in zo’n praline bijt, aangezien esdoornsiroop nogal loperig en plakkerig is. Ik spreek uit ervaring.)

Cacao, cacaoboter en rauwe cacao
Op veel health food blogs vind je recepten om chocolade te maken met kokosolie. Maar ik prefereer toch the real stuff (we moeten soms een beetje trots zijn op onze Belgische afkomst, toch?), en dat is, pure cacaoboter, verkrijgbaar in de natuurwinkel. Heb je je ooit afgevraagd waarom chocolade in je mond smelt (en soms in je zakken)? Juist, cacaoboter. Cacaoboter is hard op kamertemperatuur, maar smelt bij lichaamstemperatuur. Cacaoboter is het vet van de cacaoboon. Cacaobonen worden geperst om cacao(poeder) en cacaoboter te scheiden. Daarna worden cacaoboter en cacaopoeder terug samen gebracht om chocolade te maken. De hele basis voor chocolade ligt dus in één plant! Fantastisch toch?

De basisingrediënten voor dit recept zijn dus pure cacaoboter en puur cacaopoeder, waar je een zoetmaker naar keuze aan toe kunt voegen om de bittere smaak van chocolade te compenseren. Mijn grote favoriet is zonder meer esdoornsiroop (liefst de A-graad) omwille van de delicate smaak en lichte, stroperige textuur. Maar je kan ook honing, agavesiroop, dadelstroop of rijststroop gebruiken. De hoeveelheid kan bij elk zoetmiddel verschillen, dus als je niet zeker bent, proef dan tussendoor even – elk excuus om de heerlijke lopende chocolade te proeven tijdens het maken is trouwens goed. Je kan je chocolaatjes pimpen met rauwe cacao nibs (stukjes rauwe cacaoboon), vanille en zeezout, chilipeper, stukjes noten, gedroogd fruit, en alle andere dingen die je lekker vindt in chocolade.

Over naar de vraag: zijn deze chocolaatjes dan gezond? Het antwoord is ja en nee. Het hangt er wat vanaf welke kwaliteit ingrediënten je gebruikt. Veel foodies zweren bij rauwe cacaopoeder (dat tegenwoordig in de categorie van de superfoods wordt gestoken) en rauwe cacaoboter omdat deze een bron van antioxidanten en voedingstoffen zijn. ‘Rauw’ betekent dat de cacao niet verhit werd boven de 40°C, waardoor alle voedingstoffen bewaard blijven. Het is waar dat rauwe cacao veel goede stoffen bevat, zoals chroom, magnesium, omega 3, vitamines, en serotonine en tryptofaan (ook wel de geluksstof genoemd), die onze stemming en geluksgevoel positief beïnvloeden. Industrieel verwerkte cacao bezit deze eigenschappen in veel kleinere mate. Maar het prijskaartje van rauwe cacaoproducten mag er helaas ook wel zijn.

(Noot: cacao kan ook negatieve gevolgen hebben bij gevoelige mensen, iets wat vaak vergeten wordt in de hele hype. Cacao bevat cafeïne en heeft een opwekkend effect, maar in hogere dosissen kan het je best nerveus maken. Bovendien kan het prikkelende werking hebben op gevoelige darmen door de hoge dosis fytinezuur in de cacaoboon. Een overgevoeligheid voor cacao komt dan ook relatief vaak voor – sommigen reageren hierbij heviger op rauwe dan op verwerkte cacao en bij anderen is het net andersom, iets wat je zelf moet uitzoeken).

Aan jou dus de keuze welke ingrediënten je gebruikt. Als je rauwe cacao gebruikt, zorg dan zeker dat je het geheel niet verhit boven de 40°C bij het maken van de chocolade. Als je gewoon cacaopoeder gebruikt, ga dan voor de biologische en fairtrade variant zonder toegevoegde suikers of andere stoffen. En onthoud: hoe goed de voedingswaarde van rauwe cacao ook is, het bevat ook relatief veel calorieën. Hetzelfde geldt voor de meeste zoetmakers die je bij deze chocolaatjes kunt voegen. Wanneer je ze met mate eet, zijn deze chocolaatjes dus goed voor je, maar zoals bij alles geldt: overdrijf niet. En wanneer je er toch zes achter elkaar naar binnen hebt gespeeld, troost je dan maar met de gedachte dat dit nog altijd pakken beter voor je is dan een chocoladereep uit de supermarkt.

Ik wens jullie allemaal een fijn Pasen en een goede vakantie en vergeet vooral niet volop te genieten (er zijn nu eenmaal dingen die belangrijker zijn dan gezond eten alleen!).

chocolade3

Zelfgemaakte Chocolaatjes (Pure chocolaatjes en Dubbel gelaagde pralines)

ingrediënten: 
(voor ca. 12-15 chocolaatjes/ca. 7 van elk)
– 10-12 eetlepels cacaoboter (100 gram), verdeeld in 2
– 5-6 flinke theelepels cacaopoeder (of 4-5 lepels rauw cacaopoeder)
– 6 eetlepels esdoornsiroop of een andere zoetmaker
– 5 theelepels rauwe cacaonibs (of meer cacaopoeder)
– mespuntje vanille (optioneel, maar aangeraden)
– mespuntje fijn zeezout (optioneel, maar aangeraden)

bijzondere benodigdheden: 
chocoladevormpjes of mallen, dit kunnen ook harde ijsblokvormpjes zijn

instructies: 
Pure chocolaatjes:
Doe 6 eetlepels cacaoboter (50 gram) in een steelpannetje en verwarm dit op een héél laag vuurtje tot de cacaoboter begint te smelten. Roer goed. Voeg nu 3 eetlepels esdoornsiroop bij het mengsel en dan 4 theelepels cacaopoeder. Draai het vuur uit en roer verder tot alles goed gemengd is. Proef even en zoet indien nodig bij. Voeg nog 3 of 4 theelepels cacao nibs toe en giet het mengsel voorzichtig met een lepel in de chocoladevormpjes (of ijsblokvormpjes). Zet deze 1-2 uur in de diepvries tot ze helemaal hard zijn.

Dubbel gelaagde pralines: 
Maak eerst de pure chocoladelaag. Volg daarbij het bovenstaande recept, maar deel de hoeveelheden door 2 (dus gebruik 3 eetlepels/25 gram cacaoboter, anderhalve eetlepel esdoornsiroop, 2 theelepels cacaopoeder en 2 theelepels cacao nibs). Giet het mengsel in de vormpjes, maar doe elk vormpje slechts halfvol. Zet tien minuten in de diepvries.

Maak na 10 minuten de witte chocoladelaag: smelt 3 flinke eetlepels/25 gram cacaoboter op een heel laag vuurtje en voeg daar 2 tot 3 eetlepels esdoornsiroop aan toe, plus een snufje vanille en zeezout. Draai het vuur uit wanneer de cacaoboter helemaal vloeibaar is. Giet dit nu op de zwarte chocolaatjes die je net hebt ingevroren en zet terug in de diepvries voor minstens 1-2 uur.

Wanneer de chocolaatjes goed hard zijn, druk ze dan uit hun mallen (dit zou niet moeilijk moeten zijn, omdat chocolade krimpt bij koude) en bewaar ze verder in een doosje in de koelkast – tenzij ze meteen op zijn natuurlijk. Ik vermoed dat je ze een week of wat kunt bewaren in de koelkast, maar dat is me nog niet gelukt. Deze chocolaatjes vliegen erdoor! Eens je de basis onder de knie hebt, houdt niets je nog tegen om volop te experimenteren met nieuwe smaken en combinaties. Veel plezier ermee!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s