Socca van Quinoameel met Gegrilde Courgettes en Jonge Ui (Glutenvrij & Vegan)

_DSC0514

Socca is een soort provencaals platbrood – farinata is de Italiaanse benaming- dat traditioneel gemaakt wordt van kikkererwtenmeel. Socca is een dankbaar brood voor de glutenvrije community omdat het van nature glutenvrij is. Ik maak mijn socca met quinoameel om verschillende redenen: omdat ik het beter verteer, omdat ik niet zo erg houd van de smaak van kikkererwten, en omdat ik het altijd in huis heb. Quinoameel reageert ongeveer hetzelfde als kikkererwtenmeel omdat het ook rijk is aan proteïne. Traditionele socca wordt soms in de oven gebakken, maar het is sneller en makkelijker wanneer je je socca bakt in een koekenpan. Je kan dit platbrood zo eten, in stukjes gescheurd met of zonder dipsausje, of je kan het beleggen met seizoensgroenten. Voor dit zomerse recept koos ik voor gele courgettes, jonge uitjes en verse bladpeterselie. Een perfecte lunch, voorgerecht of zelfs ontbijt tijdens de heerlijke zomermaanden.

_DSC0535

Sommigen onder jullie, liefste lezers,  zullen misschien gemerkt hebben dat het een tijdje geleden is dat ik hier nog iets heb gepost. De laatste weken kampte ik eventjes met een soort van culinaire writer’s block. Je kent het gevoel misschien wel – het is zomer, je hebt het druk, er is altijd iets te doen, de zon lonkt en het laatste waar je zin in hebt is uren in de keuken te staan om nieuwe recepten uit te testen. Op vrije avonden ben je moe en wil je liever in de zetel of op het terras gaan zitten met een boek dan met potten en pannen rommelen. Zo ging het toch bij mij. Kleine reisjes en uitstapjes (met bijbehorende voorraden inslaan voor onderweg), veel werk en enkele nieuwe aanpassingen in mijn dieet hebben koken eventjes tot iets veelal functioneel gereduceerd, waarbij ik vaak terugviel op vertrouwde recepten.

Ik denk ook dat je het soms nodig hebt om eventjes wat mentale afstand te nemen van koken en eten, vooral als je er normaal gezien zo intensief mee bezig bent als ik. Zo komt er weer even wat meer tijd vrij voor andere dingen. Het heeft mij ook de ruimte gegeven om beter te beginnen nadenken waar ik naartoe wil met mijn eigen voedingspatroon en deze blog, al ben ik er nog niet helemaal uit. Dat in gedachten houdend, zullen de recepten die ik hier de komende tijd zal posten snel en makkelijk zijn, zodat ook jullie kunnen genieten van de zomer en haar overvloed zonder uren in de keuken te staan.

Over naar deze socca’s. Wanneer je eventjes tijd hebt, probeer deze platbroden die op hartige, stevige pannenkoeken lijken, dan zeker eens te maken. Je hebt er niet veel tijd of skills voor nodig en ze zijn een heerlijke, welkome en gezonde afwisseling met je gewone brood. Het quinoameel bevat veel proteïne en gevoelig minder koolhydraten dan gewoon of zelfs glutenvrij meel. Natuurlijk kan je deze socca’s ook maken op de traditionele wijze met kikkererwtenmeel in plaats van quinoameel – ook kikkererwtenmeel zit vol eiwitten en is relatief laag in koolhydraten.

Overgebleven socca’s kan je eten op de traditionele manier: in stukjes gescheurd zonder beleg. Ze zijn ook heel lekker mét dipsausjes of je kan ze gebruiken als wraps of pizzabodem.  Zelfs bij een zoet ontbijt of dessertje zijn deze socca’s lekker: dien ze op met fruit en eventueel ook yoghurt, chocoladesaus of een zoetmaker naar keuze. Het loont dus de moeite om ineens een dubbele hoeveelheid socca’s te maken en de rest te bewaren voor je ontbijt of lunch de volgende dag, of in te vriezen voor latere momenten. Warm ze zo je wil gewoon even op in de oven.

_DSC0529

Voor een ultiem zomers beleg van mijn socca gebruikte ik courgettes. Deze groente is zowat hét bewijs van de overvloed van de zomer omdat ze zo ongelooflijk snel en in grote getale groeit. Op de boerderij waar ik werk hebben we ze dan ook in overvloed en courgette is zo uitgegroeid tot mijn nieuwe staple food. Iets waar ik niet over zal klagen, want courgettes zijn ook nog eens één van mijn lievelingsgroentes. Zowel de groene als de gele varianten zijn heerlijk (eigenlijk smaken ze vrijwel hetzelfde, maar probeer eens allebei uit om te variëren met kleur in gerechten). Je kan ze gebruiken op ontelbare manieren. Wanneer je ze grilt in de oven of pan, zoals in dit recept, krijgen de courgettes een heerlijk licht gerookt aroma wat ze ideaal maakt als smaakvolle vleesvervangers op pizza’s en broden. De uitjes, cayenne en zoute kappertjes maken dit veganistische geheel af en de bladpeterselie voegt naast veel smaak ook een extra dosis vitaminen en mineralen toe. Ben je geen veganist, dan kun je de kappertjes vervangen (of aanvullen) door een handjevol verkruimelde feta. Ben je geen vegetariër, dan zijn een paar fijngesneden ansjovissen ook een heerlijke toevoeging op deze socca.

En wanneer de zomer om is en de courgettetijd op haar einde loopt, dan beleg je deze socca gewoon met andere gegrilde seizoensgroenten – maak er je eigen nieuwe recepten mee. Maar zo ver zijn we gelukkig nog lang niet, eerst en vooral hebben we nog minstens een maand de tijd om te genieten van de zon, courgettes en het goede leven. Ik wens jullie allemaal een prachtige augustusmaand toe.

_DSC0512

Socca van Quinoameel met Gegrilde Courgettes en Jonge Ui

Ingrediënten (voor ca. 4 stuks):
voor de socca’s:
– 100 gram quinoameel of quinoavlokken (of kikkererwtenmeel voor de traditionele versie)
– 1/2e theelepel fijn zeezout
– snufje cayennepeper of zwarte peper
– 250 ml lauw water
– 2 eetlepels extra vierge olijfolie + extra om in te bakken

voor de topping: 
– 2 kleine gele of groene courgettes
– 2 kleine jonge rode uien
– 1 eetlepel extra vierge olijfolie
– een snuf grof zeezout
– cayennepeper of chilivlokken
– verse of gedroogde tijm en rozemarijn
– 3 eetlepels kappertjes, afgespoeld
– een handvol bladpeterselie

Als je quinoavlokken gebruikt in plaats van meel, maal deze dan minstens 60 seconden in een goede blender of keukenmachine tot een zo fijn mogelijk meel. Doe het meel samen met het zout en de peper in een grote kom. Voeg het lauwwarme water toe terwijl je onophoudelijk goed roert met een klopper of een lepel. Voeg tenslotte de olijfolie toe en klop verder tot je een glad beslag hebt. Dek het beslag af en laat het ongeveer een halfuurtje rusten op kamertemperatuur zodat het water en meel goed kunnen mengen. Je kan het beslag ook langer laten rusten. Wil je het de avond tevoren al maken om er de volgende dag mee te bakken, zet het dan in de koelkast.

Snij intussen met een scherp mes de courgettes in dunne repen in de lengte. Pel de ui en snijd in dunne ringen. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de courgettes en de ui hierop. Bestrooi naar smaak met olijfolie, zout, cayennepeper, tijm en rozemarijn. Zet de courgettes en ui ca. 10 minuten onder de warme gril in de oven tot ze gaar, goudbruin en licht krokant zijn. Je kan je groenten ook grillen in een grillpan. Was de peterselie en hak ze grof.

Wanneer je deeg klaar is (het is nu vrij dik), kan je de socca’s beginnen maken. Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan op een middelhoog vuur. Wanneer de pan en olie heet zijn giet je ongeveer een kleine soeplepel van het deeg in de pan. Draai de pan rond zodat het deeg zich gelijk verspreidt. Bak de socca ongeveer 2-3 minuten op één zijde, of totdat het midden van de socca goud kleurt en er niet meer deegachtig uitziet. Draai de socca om en bak hem nog 2 minuten op de andere zijde. Schep op een bord en herhaal voor de andere socca’s. Houd de gebakken socca’s warm onder een schone keukenhanddoek of tussen twee borden. Je kan ze ook later weer opwarmen in de oven.

Beleg de socca met de gegrilde courgettes, ui, kappertjes en peterselie. Voeg eventueel nog wat peper, zout en olie toe naar smaak. Je kan de socca’s nog minstens een dag bewaren in de koelkast, of vries ze in voor later.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s