Vegetarische Spaghetti, Revisited (Glutenvrij & Vegan)

_DSC0593

Dit eenvoudige spaghettirecept is een lekkere, zomerse variatie op de all-time klassieker. Of moet ik zeggen ‘klassiekers‘, want er bestaat niet zoiets als één spaghetti-recept. Iedereen heeft wel z’n eigen manier om spaghetti te maken,  van een authentieke Italiaanse bolognese tot onvervalste brasserie-spaghetti met monsterlijk veel kaas. Maar sinds kort is dit recept mijn absolute favoriet, zo goed dat het in geen tijd alle andere klassieke spaghetti’s in mijn keuken heeft verdrongen. Helemaal plantaardig, heel weinig werk en vooral heel veel smaak! Omdat je alle groenten in de oven roostert, komen er rijke aroma’s vrij waardoor je het vlees of zelfs de kaas in de saus niet mist. Augustus, die maand van zomerse overvloed, is trouwens hét moment om deze spaghetti met perfecte gegrilde courgettes, paprika’s, aubergines en tomaten te maken. Deze zomergroenten zijn op hun best op dit moment. Gecombineerd in dit gerecht vormen ze het ultieme zomerse lievelingseten.

_DSC0601

Wist je dat groenten hélemaal anders kunnen smaken als je ze op een andere manier klaarmaakt? Wie vertrouwd is met groenten bereiden in de oven zal het al wel gemerkt hebben: hoe courgettes, aubergines of knolgroenten een rijkere, diepere smaak en een knapperige textuur krijgen die je daarvoor nooit verwacht had. De oven geeft een soort gelaagdheid aan de groentenaroma’s die de pan of ketel nu eenmaal niet naar boven kunnen brengen. Als je de groenten even onder de gril zet tot ze nét niet verbranden krijg je zelfs die geroosterde smaak die een beetje aan vlees doet denken, zeker wanneer je je niet inhoudt met verse kruiden en zout. Het is daarom ook dat ik, wanneer ik een volledig veganistische maaltijd kook, bijna altijd dankbaar gebruik maak van de oven – een simpele truc om een plantaardige maaltijd een volledig smaakpalet mee te geven. En oh ja, het is ook nog eens su-per-gemakkelijk.

_DSC0590

Nog meer excuses nodig om elke week drie keer spaghetti te eten? Het is ook nog eens gezond. Als je spaghetti goed maakt, met verse ingrediënten (en volkoren pasta of groentenpasta), wordt ze zelfs héél gezond.  De basis van elke spaghetti classico is namelijk een goede tomatensaus, en het wilt nu net lukken dat tomaten vol zitten met antioxidanten en weldadige stoffen. Wanneer je tomaten verwarmt, zoals in saus, komt de werkzame stof lycopeen vrij. Dit stofje is een caretonoïde die je lichaam zal helpen ontgiften en de aanmaak van vitamine A mogelijk zal maken. Dankzij deze eigenschappen wordt van tomaten gezegd dat ze je huid en haar doen stralen, maar ook dat ze ziektes en kankers kunnen helpen voorkomen.

Het recept hieronder bestaat uit twee delen die je makkelijk los van elkaar kan maken. Het ene deel van deze spaghetti zijn de gegrilde groenten, een ander de tomatensaus van geroosterde tomaten. Samen zijn ze overheerlijk, maar ook apart zijn de groenten niet te weerstaan. Serveer ze bijvoorbeeld als bijgerecht opeen barbecue of een etentje. Ze zitten in de oven wanneer jij wil aperitieven, handig toch. De tomatensaus kan je ineens in grotere hoeveelheden maken om in te vriezen voor later. Kijk uit naar zoete, rijpe tomaten en augustus-promoties. In het Hoge Tomatenseizoen zijn deze ultieme Zomerkoninginnen overal te vinden, en overal op hun best. Eer hen met soep, gazpacho, saus, en veel, veel spaghetti. Jong en oud zullen er blij mee zijn.

_DSC0612

_DSC0606

Zomerspaghetti met Gegrilde Groenten 

Ingrediënten (voor 4 personen):
Voor de gegrilde groenten: 
– 1 aubergine
– 2 kleine courgettes (een gele en een groene)
– 1 rode paprika
– 2 kleine teentjes look
– 2 eetlepels extra vierge olijfolie + 2 eetlepels
– 1 takje rozemarijn
– 2 takjes tijm
– 2 takjes oregano
– grof zeezout
– cayennepeper of zwarte peper
Voor de geroosterde tomatensaus: 
– 600 gram rijpe tomaten, liefst verschillende soorten door elkaar (vleestomaten, roma, kerstomaatjes,…)
– 1 rode ui
– 2 teentjes look
– 1 klein kopje verse basilicumblaadjes 
– extra vierge olijfolie
– 1/2e chilipeper
– zwarte peper en grof zeezout

– 400 tot 500 gram volkoren rijstspaghetti of speltspaghetti

Warm de oven voor op 180°C. Snij de groenten in grove stukken zo groot als dobbelstenen. Ze hoeven niet allemaal gelijk te zijn. Pel de teentjes look. Leg de groenten in een ovenschaal, besprenkel met zout en peper en overgiet met twee lepels olijfolie. Voeg ook twee flinke lepels water toe en roer om. Leg de look en verse kruiden ertussen. Dek de schaal af met aluminiumfolie en zet ze 30-45 minuten in de oven. (Je hoeft de schaal niet af te dekken met folie, maar als je dit niet doet moet je elke 10-15 minuten roeren en eventueel extra water toevoegen, zodat de groenten niet uitdrogen.)

Hak de tomaten grof en in ongelijke stukken. Doe ze in een aparte ovenschaal, besprenkel met zeezout en zet ze bij de andere groenten in de oven. Zet de timer op 20 minuten en  ga even lekker iets anders doen.

Kijk na twintig minuten of de tomaten er geroosterd uitzien en een goud randje hebben, zo niet, zet ze dan even terug. Haal de tomaten uit de oven wanneer ze klaar zijn. Check ook even de andere groenten, roer even om en zet ongeveer 10 minuten terug in de oven (tenzij ze er echt al zacht en gaar uitzien). Breng intussen water aan de kook voor de spaghetti en kook de spaghetti al dente volgens de instructies op de verpakking.

Snipper de ui, de chilipeper en nog twee teentjes look. Verhit in een goede diepe wokpan een scheutje olijfolie en bak de ui daarin glazig. Voeg de look en chili toe, laat een minuutje meebakken op een middellaag vuurtje (let op dat de look niet aanbrandt) en voeg de tomaten toe. Kruid met peper en zout en de helft van de basilicum. Draai het vuur laag en laat het geheel ca. 5 minuutjes sudderen, tot je een saus met grove stukken hebt. Doe de gekookte spaghetti bij de saus en laat twee minuutjes meesudderen op een laag vuur. Voeg tenslotte de gegrilde groenten en de rest van de basilicum toe, roer het geheel goed door en draai het vuur uit.

Dien op met koude olijfolie, versgemalen peper en zout, meer basilicum, vers geraspte pecorino voor wie wel kaas eet, en edelgistvlokken of hennepzaadjes of geroosterde pitten of noten om het plantaardig te houden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s