Hartverwarmende Pasta uit de Oven met Zoete Aardappel en Paksoi (vegan en glutenvrij)

pastabake2De beste gerechten ontstaan soms uit pure ‘armoe’, lees: een gebrek aan ingrediënten voor een gekende maaltijd en enkele losse restjes. Je herkent het misschien wel, laat thuiskomen op een zondagavond met enorm veel honger maar alle winkels gesloten. Wat doe je dan? Zoeken in je voorraadkast en creatief zijn. Soms draait zo’n impro-maaltijd uit op een fiasco, maar soms kan het net een briljant nieuw lievelingsgerecht worden. Het verhaal van deze pastaschotel begint op zo’n koude en natte zondagavond, waarin mijn groentenmand enkel nog gezegend was met een zoete aardappel en een halve paksoi. Wie had ooit gedacht dat de twee samen, met een ui en een pak pasta, zo’n heerlijk romige, warme, smaakvolle comfort food konden opleveren? Ziehier het bewijs van deze succesvolle love story.

Dat zoete aardappel een van mijn (en met mij vele foodies van tegenwoordig) lievelingsgroenten is, hebben jullie intussen waarschijnlijk al gemerkt. Boordevol vitamines (A en C), betacaroteen, gezonde vezels en met een lage glycemische index is deze zoete lekkernij erg gezond maar toch zo smaakvol! Dat je de zoete aardappel superromig kan maken had ik al geleerd van mijn brownies en zoete aardappelpuree, maar ik had de zoete aardappel nog nooit in een saus verwerkt. Tot nu dus. Pompoenrisotto en pasta met pompoensaus ken ik (en met mij vele Italianen en anderen) al veel langer, dus waarom de pompoen niet vervangen door een zoete aardappel? Het resultaat: een enorm romige, smeuïge, crèmige (moet ik meer adjectieven gebruiken?) saus die het midden houdt tussen bechamelsaus en dikke, verwarmende pompoensoep. Wat wil je nog meer na een lange koude dag?

De combo met een groene bladgroente is trouwens fantastisch! Het bladgroen zorgt voor een frisse toets in deze schotel en breekt de saus zodat deze nooit monotoon wordt (zoals de spekjes in een klassieke macaroni). In plaats van paksoi kan je in de lente ook warmoes gebruiken.  Je kan ook verse struikspinazie proberen of zelfs palm- of savooikool.

De pasta is zo al lekker, met saus en gestoomde bladgroente, dus als je geen oven hebt kun je alles gewoon samenkappen in een wok en enkele minuten laten verder pruttelen zodat alle smaken zich goed kunnen vermengen. Maar natuurlijk is de oven de finishing touch in deze en vele andere comfy gerechten: de pasta wordt dan heerlijk knapperig vanboven en de smaak van de saus trekt helemaal in de noedels. Gebruik bij voorkeur een holle (glutenvrije) volkoren pasta zoals penne, macaroni of schelpjes, zodat de saus optimaal in de pasta kan trekken. Bestrooi het geheel met hennepzaad, zonnebloempitjes, (glutenvrij) broodkruim of edelgistvlokken of al je andere favoriete toppings en laat alles mooi goudbruin garen onder de grill. Die paar minuten extra wachten zijn moeilijk, ik weet het, maar het resultaat is het meer dan waard. Ik wens jullie evenveel plezier met deze ovenschotel als ik eraan had!

pastabake1

Pasta uit de Oven met Zoete Aardappel en Warmoes 

ingrediënten: 
(voor 4 personen)
– 500 gram volkoren rijstpenne (of pasta naar keuze, liefst holle pasta)
– 1 grote zoete aardappel (400 gram)
– 1 middelgrote ui
– 2 teentjes look
– 50 ml kopje water
– 50 ml (plantaardige) melk (of meer water)
– een paksoi of een bussel warmoes
– zout en (chili)peper
– provencaalse kruiden
– olijfolie
– een handvol verse koriander of peterselie
– gemberpoeder en kaneel (optioneel)
– 4 eetlepels chapelure, parmezan, hennepzaad of zonnebloempitten (optioneel)

bijzondere benodigdheden: 
blender of staafmixer, oven

instructies: 
Schil de zoete aardappel en snij in stukken. Leg ze in een ovenschaal, overgiet met een scheutje olijfolie en bestrooi met zout, peper, groene kruiden en desgewenst kaneel. Bak zo’n 20-30 minuten in een oven op 190°C tot ze vanbinnen zacht zijn.

Was intussen de paksoi en snij in grove repen. Gebruik ook de stelen. Doe alles in een stoomnetje en stoom in ca. 15 minuten gaar. Als je, zoals ik, geen stoomnetje hebt, gebruik dan een metalen vergiet of zeef in een pot en dek zo goed je kan af. Giet het stoomwater niet af, maar gebruik het om je pasta in te koken. Kook de pasta gaar volgens de instructies op de verpakking en giet dan af. Roer een scheutje olie en zout door de pasta en zet even opzij.

Snij de ui en look in stukken en bak met wat olie, peper en zout goudbruin in een wokpan. Laat zachtjes sudderen. Haal de zoete aardappel uit de oven, doe in een blender met het water en de plantaardige melk en blend in 30 seconden tot een gladde saus. Voeg deze bij de ui en look in de pan, meng goed en laat het geheel een paar minuutjes inkoken op een laag vuurtje. Voeg eventueel nog melk toe om de saus te verdunnen. Kruid bij naar wens en meng dan de pasta en de warmoes onder de saus.

Doe alles terug in de ovenschaal, bestrooi met een mengeling van chapelure en parmezan (of hennepzaad en zonnebloempitjes voor een vegan versie) en bak alles in ca. 5-10 minuten goudbruin en knapperig onder de grill. Oefen jezelf in geduld tot alles een mooi korstje heeft, dat maakt het extra lekker! Smakelijk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s