Geroosterde Gele Paprika & Tomatensoep met Gepofte Quinoa

Deze soep is heerlijk licht, zomers en toch heel verwarmend op regenachtige dagen of koude avonden. De geroosterde paprika’s verheffen in dit recept de klassieke tomatensoep tot een hoger niveau en geven haar een originelere, verfijndere toets. De gepofte quinoa maakt het geheel helemaal af met een krokante beet die doet denken aan croutons. En natuurlijk is het weer allemaal heel eenvoudig te maken!

Ik heb de laatste tijd zo vaak zitten dromen van de lente dat ik ook weer zo veel zin krijg in zomers, zuiders eten. Dus ga ik ook in mijn keuken bijna automatisch op zoek naar zonnige smaken en geuren. Tomaten en basilicum, paprika’s of vers fruit. Deze soep is dan ook het resultaat van die zin in de zon. Ik had nog een hele hoop overrijpe tomaten en enkele paprika’s in huis, dus dat was ideaal om een goede lentesoep op tafel te toveren. De smaak van (gele) paprika’s komt echt het beste tot zijn recht als je ze in hun geheel roostert in de oven. En de geur is hemels! De zon die eindelijk doorbreekt, de tuindeur open zetten en dan de geur van paprika’s in de oven – wat een lentegevoel!

_DSC0890

Je moet even tijd inrekenen om de paprika’s op voorhand te roosteren, maar voor de rest is deze soep net zo makkelijk te maken als eender welke klassieke gooi-alles-in-één-pot-en-laat-het-koken-soep. Omdat de paprika’s veel smaak geven heb je voor deze soep geen superlekkere tomaten nodig – ideaal dus om restjes minder goede tomaten te verwerken.

De gepofte quinoa is natuurlijk optioneel maar wel een aanrader in deze soep: de geroosterde smaak van de quinoa past perfect bij het licht geroosterde aroma van de paprika. De quinoa is ook klaar op een paar minuten en je hoeft er dus bijna geen extra tijd voor in te rekenen. Het geeft de soep een extra beet en maakt dat die iets meer vult. Als je er echt een maaltijdsoep van wil maken, probeer dan ook eens gebakken of geroosterde aardappeltjes toe te voegen. Fantastische lunch!

tomatenpaprikasoep2

Geroosterde Gele Paprika en Tomatensoep

ingrediënten: 
(voor 6 personen)
– 2 grote gele paprika’s
– 2 kilo tomaten
– 1 grote rode ui
– 2 teentjes look
– 1/2e chilipeper
– 1 eetlepel olijfolie
– 2 theelepels verse of gedroogde tijm
– 1 theelepel verse of gedroogde rozemarijn (of 1 takje)
– 2 theelepels verse of gedroogde salie
– paar laurierblaadjes
– zeezout en zwarte of chilipeper
– verse basilicum of peterselie, voor de afwerking

voor de gepofte quinoa: 
– 4 eetlepels quinoa (rode, witte of gemengd)
– 1 eetlepel olijfolie
– snufje zout

bijzondere benodigdheden: 
oven, blender of staafmixer, zeef (optioneel)

instructies:
Snij de paprika’s in twee, verwijder de steel en de pitten, bestrooi met zout en peper en leg ze op een rooster in het midden van een oven. Draai de oven op ca. 160°C en laat ongeveer een half uur roosteren tot de buitenkant bruin en het binnenste zacht is, maar nog niet verbrand. Snij intussen de ui, look en chilipeper fijn. Snij de tomaten in grote stukken.

Verhit een grote kookpot op het vuur en bak hierin de ui, look en chili in een eetlepel olijfolie goudbruin. Voeg al een schepje zout toe. Doe de tomaten erbij en roer even om, draai het vuur laag en voeg de kruiden toe en net zoveel water tot de tomaten helemaal onder staan. Vergeet zeker geen zout toe te voegen. Dek af en breng aan de kook. Wanneer de soep kookt draai het vuur laag, laat nog 5 minuten verder pruttelen en zet uit.

Haal de paprika’s uit de oven, laat even afkoelen en snij in grove stukken. Doe de stukken bij de tomaten in de soep en laat alles samen even afkoelen. Mix het geheel in een blender of met een staafmixer tot een gladde soep (haal wel eerst de laurierblaadjes eruit). Zeef de soep voor een extra fijne structuur en aangename zachtheid.

Voor de quinoa: verhit een eetlepel olijfolie in een zware pan met deksel. Wanneer de olijfolie heel goed warm is, voeg je de quinoa toe. Roer regelmatig goed om. Dek af wanneer de quinoa begint te poffen (anders springt ze uit de pan), na zo’n 2-3 minuten.Blijf regelmatig roeren om aanbranden tegen te gaan tot alle quinoa gepoft is.

Serveer alles samen met verse basilicum of peterselie. Smakelijk!

Een reactie op “Geroosterde Gele Paprika & Tomatensoep met Gepofte Quinoa

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s