Groene Lente Pasta met Romige Spinaziesaus (Vegan & Glutenvrij)

Ik maak teveel pasta’s en ik weet het. Maar wat is er lekkerder en makkelijker dan een grote kom vol bruine rijstnoedels, gedrenkt in een heerlijke smeuïge saus met veel oh zo groene verse groenten? Bovendien is dit een supergezond pastagerecht, rijk aan ijzer, calcium en vitamines: een lichte maaltijd die je energie geeft en je gezondheid boost. De saus is zalig romig maar helemaal vegan, gluten- en lactosevrij én zonder bewerkte producten zoals sojaroom. Een whole food maaltijd waar je net zo van gaat stralen als de zon (hopelijk) in dit seizoen doet. En die vooral ook superlekker en verzadigend is. Ideaal om jezelf of anderen mee te ‘bekeren’ tot een gezond eetpatroon.

_DSC0994

De laatste tijd ben ik geobsedeerd door groene pasta’s die alle goede ingrediënten die de lente te bieden heeft combineren. En dat zijn er heel wat. Mei en juni zijn de maanden dat onze aarde eindelijk weer een overvloed aan groenten opbrengt. Alle soorten sla, spinazie, warmoes, lente-ui, peterselie, koolrabi: ze staan allemaal zo heerlijk groen op het veld, klaar om verwerkt te worden in salades, pasta’s en groenteschotels.

De laatste weken stonden er dan ook een heleboel lentepasta’s op mijn menu, maar dit is momenteel mijn favoriet. De saus is zo heerlijk romig door de combinatie van courgette en spinazie of warmoes, zonder dat er echte room of artificiële roomvervangers aan te pas komen. De hennepzaadjes zorgen voor een heerlijke crunch en de verse lente-ui, koolrabi en rucola geven een fris salade-gevoel. Gebruik volkoren pasta van rijst, quinoa of boekweit om het geheel licht verteerbaar en gezond te houden. Of probeer eens spaghetti te maken van courgettelinten (die kan je makkelijk maken met een juliennemolen) voor een vederlichte lunch.

_DSC0972

Koop je groenten liefst zo vers mogelijk, op de biologische markt of rechtstreeks bij de boer. Bladgroen verliest snel zijn vitaliteit en is nu eenmaal lekkerder als het kraakvers is. Je bewaart bladgroen het best in een vochtige keukenhanddoek in de koelkast, of reeds gewassen in een afgesloten plastic doos; maar zorg dat er altijd wat vocht aanwezig is (niet teveel, want dan gaat bladgroen rotten). Een koelkast droogt namelijk uit en zonder een beetje vochtigheid zal bladgroen sneller verslensen.

Voor deze pasta kan je spinazie of jonge warmoes gebruiken, naargelang wat er voorhanden is. Ik hou zelf het meest van warmoes omwille van de wat mildere smaak, maar dat is voor iedereen persoonlijk. Zowel warmoes als spinazie bevatten veel ijzer, calcium, caroteen en vitamine C. Beiden zijn nauw verwant en komen uit de amarantenfamilie. Spinazie bevat een erg hoge dosis oxaalzuur, dat bij sommige gevoelige mensen een laxerend effect kan hebben. Warmoes bevat veel minder oxaalzuur en kan hiervoor dus een goed alternatief zijn.

Ook het ander bladgroen in deze pasta is makkelijk te vervangen naargelang je persoonlijke smaak en de beschikbaarheid. De courgette-warmoes/spinaziesaus is de basis en verder kun je toevoegen of weglaten wat je wil. Ik wens jullie prachtige en energieke lentedagen toe vol heerlijk groen!

_DSC0981

Groene Lente Pasta 

ingrediënten:
(voor 2 personen)

voor de saus: 
– 200 gram spinazie of jonge warmoes
– 1 middelgrote courgette
– 1-2 teentjes look
– handjevol verse basilicumblaadjes (of peterselie)
– 2-3 eetlepels water
– grof zeezout en zwarte peper of chilivlokken
– 1-2 eetlepels olijfolie

voor de topping: 
– 6 stengels lente-ui
– 1/2e koolrabi, geraspt
– handvol rucola
– 4 eetlepels hennepzaadjes
of andere rauwkost, pitten en zaadjes

– 200-230 gram volkoren pasta (ik gebruik bruine rijstpasta)

instructies: 
Breng water aan de kook voor de pasta. Kook volgens de instructies op de verpakking al dente. Giet af en besprenkel met een paar druppels olijfolie en een snufje zout.

Was intussen de spinazie of warmoes en doe in een grote pot met een bodempje water en een schep grof zeezout. Snij de courgette in stukken en doe deze erbij. Zet een deksel op de pot, breng het water aan de kook en laat de bladgroente en courgette in ca. 5-10 minuutjes gaar stomen. Zorg ervoor dat niet al je water verdampt; voeg indien nodig water toe. Giet af en laat even afkoelen. Fruit de look in een lepel olijfolie gedurende 2-3 minuutjes op een laag vuurtje. Draai uit en laat een beetje afkoelen.

Schep spinazie, courgette en de gefruite look in een blender of keukenmachine. Voeg een lepel olijfolie en een paar lepels water toe (zo veel als nodig om je blender goed te doen draaien). Kruid met peper, zout en het handvol basilicumblaadjes. Blend alles tot een smooth, romig geheel. Giet bij de gekookte pasta en roer goed om. Laat een paar minuutjes pruttelen op een laag vuurtje zodat de smaken zich goed kunnen vermengen.

Snij de pijpajuin in dunne ringen, rasp de koolrabi met een rasp of mandoline en was de rucola. Strooi alles samen met de hennepzaadjes over de pasta. Geniet van de lente op je bord!

7 reacties op ‘Groene Lente Pasta met Romige Spinaziesaus (Vegan & Glutenvrij)

  1. Wat was dit lekker zeg!! Ik had niet gedacht dat de spinaziesaus zo romig zou worden. Bedankt voor het delen van dit heerlijke recept! Het is zeker voor herhaling vatbaar 🙂

    Like

  2. Klinkt hhheerlijk! Ik ben ook helemaal fan van lentepasta’s, vanavond staat er ééntje met een spinaziebasilicumsaus en geroosterde radijsjes op het menu. Genieten, hé! 🙂

    Like

      1. Ik kan dat ook zo hebben: een periode geobsedeerd zijn door een ingrediënt/groente. Na het gerecht van vvd worden dat radijsjes!

        Like

Plaats een reactie