Vegan Bosvruchtenyoghurt (sojavrij en suikervrij)

Het mag vreemd klinken, maar yoghurt is één van de dingen die ik altijd het meest gemist heb sinds ik zuivelvrij en sojavrij moest gaan leven. Ik was gewoon zo’n fan van yoghurt: als ontbijt of tussendoortje met fruit en muesli, zalig! Dus je kan je mijn euforie voorstellen toen ik dit recept creëerde en het ook nog eens fantastisch bleek te smaken! En goed nieuws voor zij die niet van avocado houden: je smaakt de avocado helemaal niet in dit recept, maar die maakt deze vegan yoghurt wel superromig.

In de winkel kan je tegenwoordig wel een aantal vegan yoghurtvervangers vinden, maar die zijn meestal op basis van soja (een sterk allergeen) en bevatten vaak een heleboel andere ongewenste toevoegingen zoals suiker, stabilisatoren, verdikkingsmiddelen, enz.) Het gaat hier dus om sterk bewerkte producten die niet thuis horen in een eetpatroon op basis van natuurlijke voeding. Natuurlijk kan het geen kwaad deze af en toe te eten, maar een gezonder alternatief vinden is altijd beter! Deze zelfgemaakte yoghurt is veel makkelijker te verteren en voorziet je lichaam van allerlei goede voedingstoffen om de dag door te komen!

(Let wel op dat je voor dit recept rijstmelk of andere plantaardige melk gebruikt zonder toegevoegde suikers, stabilisatoren, artificiële ‘vitamines’, enz., anders heb je weer hetzelfde probleem als met je industriële vegan yoghurt. Het beste is om zelfgemaakte rijstmelk te gebruiken. Een recept daarvoor volgt binnenkort!)

yoghurt2

Het duurt maar een paar minuutjes om deze yoghurt klaar te maken, dus zelfs op een te late ochtend of drukke namiddag kan je van dit lekkers genieten. Alles wat je nodig hebt is een blender en een avocado, een scheutje plantaardige melk, een citroen en een handvol blauwe bosbessen en/of frambozen. De combinatie van de twee vind ik het lekkerst, maar je kan ook enkel frambozen of net nog andere bessen gebruiken. Ik gebruik meestal diepvriesvruchten in dit recept, omdat die heel wat goedkoper zijn en deze yoghurt meteen heerlijk fris maken. Ideaal voor de eerste lentedagen.

Tip: Vries je overschotjes yoghurt in in ijsvormpjes om op warme dagen (die nu hopelijk snel zullen komen) van een goddelijk yoghurtijsje te kunnen genieten.

yoghurt1

Vegan Bosvruchtenyoghurt

ingrediënten: 
(voor 1 grote of 2 kleinere porties)
– 1 avocado
– 1/3e kopje rijstmelk (of andere plantaardige melk zonder toevoegingen)
– 1/3e kopje (diepvries) frambozen
– 1/3e kopje (diepvries) blauwe bessen
– 1/2e citroen
– optioneel: ahornsiroop of honing om te zoeten

bijzondere benodigdheden:
blender of keukenmachine

instructies:
Pel en ontpit de avocado, snij in stukken en doe deze in een blender met de rijstmelk, vruchten en het sap van een halve citroen. Blend tot alles goed gemengd is en je een romig geheel krijgt (gebruik de smoothiestand of blend eerst zachtjes en vervolgens steeds harder). Deze vegan yoghurt heeft de typische zure smaak van gewone yoghurt. Als je meer van zoet houdt, voeg dan nog een lepeltje esdoornsiroop of honing toe. Eet deze yoghurt met fruit of zelfgemaakte granola.

3 reacties op ‘Vegan Bosvruchtenyoghurt (sojavrij en suikervrij)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s