Porridge voor Elke Dag (Glutenvrij, Vegan & Suikervrij)

Een lekker en gezond ontbijt vinden is vaak moeilijk voor wie net overstapt naar een eetpatroon zonder gluten of melk. Havermout met plantaardige melk is een gemakkelijke optie, maar voor wie ook havermout moet vermijden of graag eens afwisselt, is deze porridge op basis van rijst- en quinoavlokken een goed alternatief. Overigens kun je deze ontbijtpap ook perfect maken met havermout. De quinoa en hennepzaadjes zorgen voor lange energie tijdens de ochtend en de kaneel helpt je bloedsuikerspiegel stabiel te houden – no more need for coffee. Vergeet vooral ook niet te overdrijven met de rest van je toppings: vers fruit, bevroren bessen, cacaonibs, pitten en zaden, gedroogde vruchten, pure esdoornsiroop, limoensap, avocado, en al de rest waar je ’s ochtends zin in hebt: deze porridge vormt de perfecte basis om ongeremd te gaan experimenteren. 

_DSC0066

Ik weet dat de meeste mensen ’s ochtends geen tijd te veel hebben, en gelukkig duurt het maar tien minuutjes om deze porridge te maken. Oke, tien minuten kan ’s ochtends veel tijd lijken, maar die tien minuutjes vroeger opstaan voor een gezond ontbijt zijn het zeker waard. Je begint gewoon energieker, gezonder en goedgezinder aan je dag. Terwijl je pap kookt kun je ook gewoon andere dingen doen – de krant lezen, lunch klaarmaken, je schoenen aantrekken – zodat je er helemaal niet veel tijd mee verliest.

Bovendien is deze ontbijtpap de (kleine) moeite meer dan waard: ze is zo heerlijk smeuïg, verwarmend en vullend. Op koude of vroege ochtenden is ze mijn favoriete ontbijt om me te helpen de komende dag door te komen. Vroeger, toen ik net te horen had gekregen dat ik allergisch was aan gluten en havermout, at ik deze pap elke dag: ze was gewoonweg het enige ontbijt dat ik kon bedenken. Tegenwoordig heb ik een heel gamma aan ontbijtmogelijkheden ontwikkeld, maar toch grijp ik met name in de winter nog vaak naar deze pap. In de zomer val ik wat minder terug op mijn favoriete porridge, maar ook dan kan ik af en toe zo snacken naar een hartverwarmend ontbijt dat ik ze nog minstens één maal per week maak.

_DSC0076

En vergeet vooral niet: it’s all about the toppings. Dé truc om deze pap niet beu te worden en je ontbijt elke dag weer naar een hoger niveau te tillen is afwisseling! Ik eet mijn porridge altijd met vers fruit: meestal appel, maar in het seizoen ook nectarines, mango of alle soorten bessen. Vaak roer ik er bevroren bessen of frambozen door, die geven de porridge een mooie paarse of roze kleur. Verder hou ik van limoen, geroosterde pitten, meer hennepzaad of lijnzaad in mijn pap. En één van mijn favoriete toppings om het helemaal af te maken is de combo esdoornsiroop, cacaonibs en een snufje (himalaya)zout. Probeer deze zeker eens, de zoet-zout-bittere smaakcombinatie is gewoonweg perfect!

Tip: Deze porridge is ook handig te maken op vakantie of op een ander als je een keuken kan gebruiken. Ik maak dan op voorhand een mix van rijstvlokken, quinoavlokken, hennepzaad en kaneel en neem die mee in een luchtdichte trommel, samen met een busje rijstmelk. Als je geen plantaardige melk voorhanden hebt kun je zelfs water gebruiken voor de pap, maar dan moet je ‘m wat meer zoeten met bijvoorbeeld esdoornsiroop, confituur, dadels of vijgen.

_DSC0046

Porridge voor Elke Dag

ingrediënten:
(voor 1 portie)
basis: 
– 1/2e kopje rijstvlokken of havermout (60 gr)
– ca. 5 eetlepels quinoavlokken, of naar smaak (verkrijgbaar in de natuurwinkel)
– ca. 3 eetlepels hennepzaad, of naar smaak
– 1 klein kopje rijstmelk of andere plantaardige melk (200 ml)
– 1 theelepel kaneel, of naar smaak

mogelijke toppings:
– 1 appel, in blokjes
– 1/2e mango, in blokjes
– een handvol blauwe bessen of frambozen (mag diepvries zijn)
– 2 lepels lijnzaad, chiazaad of maanzaad
– 2 lepels geroosterde pompoenpitten of zonnebloempitten
– noten, voor wie het geluk heeft niet allergisch te zijn 🙂
– rauwe cacaonibs of rauwe cacaopoeder
– gedroogde cranberries, gojibessen of rozijnen
– dadels of vijgen, in stukjes gehakt
– een lepel esdoornsiroop (+ een snufje himalayazout)
– sap van 1/2e limoen
– een snufje vanille-extract
– een snufje gemberpoeder of kurkuma
….
en alle mogelijke combinaties!

instructies: 
Plaats een steelpannetje op een middelhoog vuur. Doe daarin de rijstvlokken en schep een paar keer om. Voeg de quinoavlokken erbij en schep opnieuw om. Laat ongeveer een minuutje roosteren en roer af en toe om. Giet rijstmelk bij de vlokken tot het geheel net onderstaat. Laat staan op het vuur tot het begint te koken en er bubbels in de rijstmelk ontstaan. Draai het vuur laag en laat nog vijf minuutjes verder pruttelen op een laag vuurtje. Roer af en toe om. Als je ziet dat de pap te droog wordt, voeg dan nog wat rijstmelk of water toe.

Draai na vijf minuten het vuur uit, roer het hennepzaad en kaneel door de pap en laat nog een paar minuutjes staan zodat de pap goed kan indikken. Voeg eventueel wat rijstmelk toe als je de pap te dik vindt. Eet met al je favoriete toppings, naargelang seizoen en waar je die ochtend zin in hebt.

Wat zijn jullie favoriete toppings? 

2 reacties op ‘Porridge voor Elke Dag (Glutenvrij, Vegan & Suikervrij)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s