Makkelijke Quinoa Naan of Flatbread + Een Groene Lenteversie (Glutenvrij & Vegan)

Een makkelijk en snel brood gemaakt van quinoameel: dat betekent dat je zonder al te veel moeite en aanpassing je broodmaaltijd kan vervangen door een gezondere ‘broodmaaltijd’. Quinoa, de basis van dit brood, is glutenvrij en bevat veel meer proteïnen en minder en tragere koolhydraten dan tarwe of spelt. Bovendien is dit brood helemaal vrij van gist, klaar op tien minuten plus een halfuurtje bakken, en ook nog eens lekker en vullend. Het is steviger en minder luchtig dan een gewoon brood of ‘platbrood’, maar wel erg smaakvol. De quinoa verleent het brood een nootachtige toets en het rijstmeel houdt het geheel toch vrij luchtig. Voor wie de lentekriebels voelt opkomen heb ik er ook een receptje voor een groene versie bijgevoegd. ’s Ochtends op pad gaan om bladgroen te verzamelen en ’s middags dit heerlijke brood bakken… ideaal voor een rustige zonnige lentedag.

_DSC0926

Voor deze lenteversie heb ik brandnetels en bladpeterselie uit mijn tuin gebruikt. Eigenlijk heb ik geen tuin maar eerder een koertje, maar het is groot genoeg voor deze twee lekkere groene woekeraars om te groeien. De peterselie heb ik vorige zomer geplant (in van die grote houten plantenbakken) en is de winter goed doorgekomen. De brandnetels zijn, zoals dat wel eens gaat, zomaar verschenen naast de peterselie. Sommigen zouden dit ‘onkruid’ misschien met harde hand(schoenen) te lijf gaan, maar ik was alleen maar blij dat er weer iets eetbaars in mijn tuin verschenen was. En dat zonder er iets voor te doen! Onkruid kan toch fantastisch zijn.

_DSC0955

Brandnetels zijn niet enkel lekker in soep, maar evengoed in pannenkoeken of in brood. Ik had net een geslaagd recept voor dit quinoabrood ontwikkeld en wilde er wel eens een beetje creatiever mee aan de slag. De brandnetels kwamen als geroepen. Ze passen heerlijk in dit broodrecept en geven dit (en alle brood) een originelere toets – alsof het net heel lichtjes in een kom brandnetelsoep gedipt is. Bladpeterselie is een van mijn all time favorieten en omdat ze naast de brandnetels stond, is ze ook mee in dit brood beland (en ook wel omwille van al haar fabuleuze gezondheidsvoordelen en sublieme smaak, zie ook deze post). Maar je voelt het al aankomen: als je geen peterselie, brandnetels of handschoenen (en bang bent voor een beetje tintelende vingers) in de buurt hebt, kan je het bladgroen ook vervangen door ander bladgroen: rauwe jonge spinazie, geurige basilicum, het loof van jonge bietjes, raapsteel of daslook zijn maar een paar voorbeelden van al het frisse groen dat de natuur of het veld deze maanden te bieden hebben.

Of je maakt het brood gewoon plain, ook dan is het superlekker. Het is perfect om mee in de soep of een curry te doppen, te besmeren met een tapenade, pesto of guacamole, of gewoon zo te eten met een beetje peper, zout en olijfolie. Je kan het eten als lunch, als hapje of als bijgerecht.

_DSC0793

Het belangrijkste ingrediënt van dit brood is quinoameel. Omdat quinoameel moeilijk te vinden is, gebruik ik zelf quinoavlokken die ik fijn maal in mijn blender. Het rijstmeel in dit recept kan je eventueel vervangen door boekweitmeel of ander glutenvrij meel, al zal dat de smaak wel lichtelijk beïnvloeden (ik vind het heerlijk dat rijstmeel zo’n lichte, neutrale smaak heeft). De arrowroot zorgt ervoor dat het brood niet te kruimelig wordt. Je kan deze weglaten maar dan heeft je brood meer de neiging om uit elkaar te vallen. Je kan ze vermoedelijk ook vervangen door aardappelzetmeel of ander zetmeel: gebruik dan een dubbele hoeveelheid, want arrowroot is over het algemeen een sterker bindmiddel dan ander zetmeel.

Dit brood is overheerlijk wanneer het recht uit de oven komt. Probeer het dus te bakken vlak voor je het gaat eten. Geen paniek als dat niet lukt: het is ook best lekker koud. Je kunt het brood wel maar beperkt bewaren. Als je er meerdere dagen van wil genieten, bewaar het dan bij voorkeur in de ijskast en warm het even terug op net voor je het gaat eten. Geniet ervan!

_DSC0788

Quinoa Naan of Flatbread 

ingrediënten: 
(voor 1 rond brood)
de basis: 
– 1 kopje fijngemalen quinoavlokken/meel (180 gram)
– 1/2e kopje rijstmeel (90 gram)
– 1,5 eetlepel arrowroot
– 1 theelepel fijn zeezout
– 1 theelepel gemengde kruiden (provencaalse, oregano,..)
– 1 theelepel natriumbicarbonaat + 1 theelepel appelciderazijn
– 3/4e kopje water (180 ml)
– 1 eetlepel olijfolie + 1 eetlepel om de bovenkant mee te bestrijken
– grof zeezout, om de bovenkant te bestrooien

extra voor een groene lenteversie van dit brood: 
– 1/2e kopje fijngesneden brandnetels
– 1/2e kopje fijngehakte platte peterselie
of gebruik ander bladgroen dat je vindt in je tuin, de berm of de wijde wereld

instructies:
voor de basis: 
Verwarm de oven voor op 180°C. Als je quinoavlokken gebruikt, maal deze dan eerst even fijn met een blender of keukenmachine. Meng de droge ingrediënten in een kom. Voeg de appelciderazijn en olijfolie toe en roer alles om met een lepel. Voeg als laatste het water toe; eerst een half kopje en daarna beetje bij beetje de rest. Roer intussen goed door. Je moet een stevig, plakkerig (maar niet kruimelig) en niet te vochtig brooddeeg krijgen. Rol dit met je handen tot een gladde bol.

Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de bol deeg daarop. Druk deze met je handpalmen uit tot een platte ronde. Gebruik eventueel een deegrol om het deeg mooi egaal uit te rollen voor een mooier brood. Ik gebruik meestal gewoon mijn handen. e brood moet ongeveer 2 centimeter dik zijn. Bestrijk de bovenkant met een beetje olijfolie en besprenkel met grof zeezout.

Bak het brood ongeveer 30 minuten in het midden van een voorverwarmde oven op 180°C, tot de bovenkant goud en knapperig is. Laat vijf minuutjes afkoelen voor je het in stukken snijdt. Serveer liefst warm, of koud maar dagvers. Je kan dit brood tot 2 dagen bewaren in de koelkast, maar warm het dan best nog even op voor je het gaat eten.

voor de groene lenteversie: 
Volg de instructies uit bovenstaand recept, maar meng de fijngehakte peterselie en brandnetel (of welk groen je ook gebruikt) door het deeg vlak voor je het water toevoegt. Als je je bladgroen net gewassen hebt, bevat het nog veel vocht en heb je misschien wat minder water nodig. Volg verder het recept zoals hierboven beschreven. Smakelijk!

4 reacties op ‘Makkelijke Quinoa Naan of Flatbread + Een Groene Lenteversie (Glutenvrij & Vegan)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s