Zachte + Krokante Appelkoekjes (Glutenvrij, Vegan & Suikervrij)

Op sommige dagen heb ik die onbedwingbare drang om koekjes te bakken. Is het nostalgie naar het koekjesbakken dat we als kinderen zoveel deden, is het verlangen naar de huiselijkheid van een huis dat ruikt naar koekjes in de oven, of is het gewoon een drang naar een oude en oh zo vertrouwde snack? Ik weet het niet. Maar als die drang daar is, dan moet ik eraan toegeven. Oven aan en experimenteren met deeg – want het laatste jaar heb ik niet één koekjesrecept gevonden dat me aansprak. Soms loopt zo’n experiment ronduit slecht af, soms oké, en heel, heel soms ook beter dan al mijn verwachtingen. Dat is het geval met deze appelkoekjes. Ze zijn lekker én de textuur is zalig! Ik denk dat ik eindelijk mijn favoriete koekjesrecept voor een tijdje gevonden heb.

_DSC0918

Ik kan niet meer tellen hoeveel keer ik het laatste jaar vol goede moed aan koekjes begon; een deeg bij elkaar verzon – al dan niet gebaseerd op recepten vanop het internet -, de koekjes de oven in, die heerlijke geur, en dan vol spanning wachten op het resultaat. Maar dat laatste was helaas nooit als gehoopt. Niet zo verwonderlijk, misschien – zij die vertrouwd zijn met glutenvrij, vegan en suikervrij bakken weten waarover ik spreek als ik het heb over kruimelige cakes, te droge koekjes, een vreemde smaak of een plakkerige textuur. Maar hey, geef ons wat krediet, want bakken zonder boter, suiker, bloem en eieren – de basis van de meeste koekjes – is nu eenmaal niet gemakkelijk. Dat maakt de blijdschap wel extra groot wanneer zo’n baksessie eindelijk wel lukt. Wat zeg ik, blijdschap, ik bedoel: extase, eureka!

(Vergeef me de overenthousiaste bewoordingen. Deze post wordt momenteel geschreven door iemand die meer dan een jaar lang geen echt lekkere koekjes meer heeft gegeten en er plotseling voorhanden heeft – je zou voor minder even in een koekiemonster veranderen.)

Over naar de koekjes zelf. Ook wie geen vegan of glutenvrije eter is, kan hopelijk verleid worden door deze lekkere pareltjes. Smaak + gezondheidsgehalte zijn de grootste troeven van deze biscuits. In vergelijking met andere koekjes bevatten ze veel minder vet (en geen verzadigde vetten), ze zijn volledig suikervrij en zelfs vrij van elk zoetmiddel, gemaakt van (glutenvrij) volkoren rijstmeel, ze bevatten proteïne-rijke quinoa en een échte, goedkope en overal te vinden superfood: appel.

Appel is rijk aan antioxidanten waaronder quercetine, een stof die de hersenfunctie bevordert, zou beschermen tegen sommige kankers en histaminevorming tegengaat – en daarom dus goed is om allergische reacties af te remmen. Zorg wel dat je biologische appels gebruikt. Niet-biologische appels zijn één van de meest bespoten voedingsmiddelen. De pesticiden was of pel je er niet zomaar af: ze dringen door de schil in de appel heen. En dat is dan weer niét gezond.

_DSC0924
Deze koekjes bevinden zich op de vage (en in mijn opinie heerlijke!) grens tussen zoet en hartig. Dat maakt dat ze ook perfect zijn als ontbijt en tussendoortje. Voedzaam en niet te klef, maar wel zacht en een klein beetje zoet, zo heb ik mijn koekjes het liefst. Wil je ze net ietsje hartiger maken, dan kan je wat rozemarijn toevoegen, wat wonderwel met de appel samengaat. Ben je echt een zoetekauw, gebruik dan wat meer kaneel en eventueel een lepel of twee esdoornsiroop of rauwe honing. Je kan ook confituur of honing op de koekjes smeren wanneer je ze opeet. Voor mij persoonlijk is de combo van appel en rijstmelk al zoet genoeg, maar ik weet ook dat ik niet meer gewoon ben aan echte zoetigheid. Het is allemaal een kwestie van smaak dus 🙂

Tip: Wanneer je de koekjes bakt, check dan regelmatig of ze al klaar zijn. Ze moeten vanboven en aan de randen licht goudbruin worden, maar vanbinnen nog vrij zacht zijn wanneer je ze uit de oven haalt. Elke oven is anders, dus is het moeilijk om de exacte tijd te geven. De koekjes zijn het beste recht uit de oven. Wanneer je ze enkele dagen wil bijhouden, worden ze  een beetje zacht en taaier. Warm ze dan 5 minuutjes op in de oven op 180°C om ze terug een krokante beet te geven.

_DSC0900

Appelkoekjes 

ingrediënten:
(voor ca. 12 koekjes)
– 3/4e kopje fijn rijstmeel
– 1/4e kopje + 2 eetlepels quinoavlokken (of havermout)
– 1 eetlepel arrowroot (of aardappelzetmeel)
– 1 theelepel baking soda + 2 tl appelciderazijn
– 1/2e theelepel fijn himalayazout/ zeezout
– 1/2e theelepel kaneel (skip voor hartige koekjes)
– 1/2e theelepel rozemarijn (optioneel, voor kruidige hartige koekjes)

– 1/4e kopje rijstmelk (of plantaardige melk naar keuze)
– 2 eetlepels olijfolie
– 1 tot 2 eetlepels water
– 1 zoete harde biologische appel, vb. elstar of topaz

– optioneel (voor zoetere koekjes en naar smaak): een eetlepel ahornsiroop, agavesiroop of honing

instructies:
Verwarm de oven voor op 200°C. Meng alle droge ingrediënten plus de appelciderazijn in een kom. Snij de appel in vieren en rasp de partjes mét schil (maar zonder klokhuis) boven het mengsel. Voeg de olijfolie toe en roer goed. Voeg beetje bij beetje de rijstmelk toe en, indien je dat gebruikt, ook het zoetmiddel. Voeg nu lepel per lepel water toe (indien nodig) tot je alles goed kan mengen maar je deeg nog steeds vrij vast is.

Bekleed een bakplaat met bakpapier en vorm hierop met een lepel ongeveer 12 hoopjes deeg. Druk deze plat met de lepel of je handpalmen (met je handen gaat over het algemeen beter omdat het deeg nogal plakkerig kan zijn) tot mooie, ronde koekjes van ongeveer 1,5 centimeter dik. Bak in ca. 25 minuten goudbruin in het midden van de oven, of tot de bovenkant begint te bruinen. De koekjes moeten zacht zijn vanbinnen maar langs de buitenkant een krokant randje hebben. Je kan ze nog enkele dagen bewaren in een luchtdichte trommel, maar ik eet ze het liefst nog lauwwarm voor de beste koekjeservaring!

5 reacties op ‘Zachte + Krokante Appelkoekjes (Glutenvrij, Vegan & Suikervrij)

 1. in je ingredientenlijst staat
  3/4 kopje rijstmeel
  1/4 kopje en 2 el quinoavlokken of havermout….

  wat betekent die 1/4 kopje ? maw welk ingredient is dat?

  verder is die rozemarijn vloeibaar?

  en wat betekent ( skip voor hartige koekjes)…..dat je de kaneel dan moet weglaten?

  met vriendelijke groeten

  win de schepper

  Like

  1. Dag Wim,
   1/4e kopje slaagt op de quinoavlokken of havermout. Het gaat dus om 1/4e kopje + 2 eetlepels van dit ingrediënt.
   ‘Skip’ betekent inderdaad weglaten 🙂
   Veel succes ermee!
   Groetjes,
   Linde

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s